Descoperire senzațională la marginea sistemului nostru solar: LUNA ÎNTUNECATĂ (VIDEO)

0
134

O lună întunecată, de mici dimensiuni, a fost descoperită orbitând o mică planetă, la marginea sistemului nostru solar.

 

Descoperirea a fost făcută recent cu ajutorul telescopului Hubble, anunţa NASA, citată de CNN.

 

Botezat MK2, satelitul orbitează planeta Makemake, a doua cea mai strălucitoare planeta pitică de gheaţă, după Pluto, din centura Kuiper (o masă imensă de comete, pietre îngheţate şi alte obiecte ce orbitează Soarele, de dincolo de Neptun).

 

Makemake, numită după o zeitate din Insula Paştelui, are un diametru de circa 1.200 de kilometri, fiind cât a zecea parte din Terra. Cât despre satelitul său, MK2, este chiar mai mic, având un diametru de doar aproximativ 150 de kilometri.

 

 

Descoperirea planetei Makemake, laolaltă cu cea a planetelor pitice Ceres, Eris şi Haumea, a fost principalul motiv pentru care Pluto a fost reclasificată, în 2006, la categoria de planeta pitică.

 

Cercetările ulterioare vor aduce inclusiv informaţii legate de orginile lunii. O orbită strânsă ar indica faptul că s-a format în urma coliziunii dintre Makemake şi un alt obiect din centura Kuiper. Indiferent dacă astfel stau lucrurile sau nu, naşterea satelitului ar fi avut loc în urmă cu câteva miliarde de ani, când sistemul solar era tânăr, afirma Marc Buie, de la Institutul de Cercetare Southwest, cel aflat în spatele descoperirii.

 

Detectarea acestei luni nu este singurul eveniment recent de acest gen, care arată că sistemul solar e mai „populat” decât se credea. În ianuarie, oamenii de ştiinţă au găsit dovezi în sprijinul ideii că există o a nouă planetă care orbitează Soarele, la o distanţă de crica 100 de kilometri.

 

Deşi planeta nu a fost încă observată, se estimează că ar avea de 10 ori masa Terrei şi ca un tur complet împrejurul Soarelui este efectuat în 20.000 de ani.

 

(Sursa: ziare.com)

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments