Brigada 15 Mecanizată „Podu Înalt” din Iași organizează o ceremonie militară pentru a marca „Ziua Veteranilor de Război”

0
138

Pe 29 aprilie se sărbătoreşte, în fiecare an, „Ziua Veteranilor de Război”, instituită prin Hotărârea de Guvern nr. 1222/2007. În toate garnizoanele din ţară au loc ceremonii militare şi religioase de depuneri de coroane şi jerbe de flori la monumentele dedicate eroilor din cel de-Al Doilea Război Mondial, adunări solemne ale asociaţiilor de veterani de război, spectacole şi expoziţii cu tematică adecvată, activităţi de îngrijire a monumentelor şi a cimitirelor eroilor.

 

În urma celui de-Al Doilea Război Mondial, România a înregistrat peste 900.000 de morţi, răniţi, dispăruţi, prizonieri, răniţi şi invalizi (circa 92.000 de militari decedaţi). În prezent, mai sunt în viaţă în jur de 15.000 de veterani de război, circa 500 de văduve de război şi aproximativ 86.000 de văduve de veterani de război.

 

Brigada 15 Mecanizată „Podu Înalt” organizează vineri, 29 aprilie, ceremonii militare și religioase dedicate „Zilei Veteranilor de Război” în garnizoanele Bacău, Botoşani, Piatra Neamţ.

 

În Iaşi, activitatea va avea loc, de la ora 9.00, la Monumentul Eroilor Regimentului 7 Roşiori, din fața Cercului Militar, în prezența comandantului brigăzii, general de brigadă Nicolae TONU. Manifestările dedicate Zilei veteranilor de război vor continua și în luna mai, astfel, Opera Naţională Romană din Iaşi va dedica spectacolul din data de 8 mai, de la ora 18.30 – ”Don Quijote”, de Ludwig Minkus.

La aceste spectacol vor fi invitaţi veterani din cel de-Al Doilea Război Mondial, precum şi militari veterani care au participat la acţiuni militare în teatrele de operaţii din Afganistan, Irak şi Balcanii de Vest.

 

 

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments