Prinsă cu ocaua mică, firma care distribuia dezinfectanți în spitale promite că va colabora cu autoritățile. Analiză: dezinfectantul era DILUAT de 10 ORI

0
108

Hexi Pharma a anunțat că va colabora cu autoritățile care sunt abilitate să verifice eficiența dezinfectanților pe care îi produce și precizează că a demarat o anchetă și a închis producția și distribuția.

 

„Hexi Pharma nu a avut niciodată, în 20 de ani, plângeri din partea vreunui spital, a lucrat întotdeauna cu bună credință față de utilizatorul final și activează într-o piață liberă, în care calitatea și prețul sunt singurele criterii după care produsele sale sunt comercializate”, se mai arată în comunicatul companiei.

 

Ministerul Sănătății a dispus Corpului de Control demararea unor controale mixte împreună cu Inspecția Sanitară de Stat și Serviciile de Control în Sănătate Publică din cadrul Direcțiilor de Sănătate Publică. Acestea se vor derula  în strânsă legătură cu ancheta penală aflată pe rolul Parchetului General.

 

Mai mult decât atât, în cadrul controalelor vor fi ridicate probe din dezinfectanţi pentru a fi trimise la testare in vederea stabilirii eficientei acestora. De asemenea, se vor recolta probe separat şi vor fi trimise la laboratoare pentru a verifica dacă concentraţiile înscrise pe etichetă sunt în concordanţă cu conţinutul.

 

Ministrul Sănătăţii a dispus astăzi, prin intermediul direcţiilor de Sănătate Publică, ca toate unităţile sanitare din ţară care utilizează dezinfectanţii achiziţionaţi de la compania Hexifarma să verifice prin autocontrolul propriu eficienţa acestora. Direcţiile Judeţene de Sănătate Publică vor supraveghea acest proces şi, de asemenea, prin sondaj vor recolta probe suplimentare pe care le vor analiza în laboratoarele proprii.

 

Potrivit investigaţiei realizate de jurnalistul Cătălin Tolontan şi prezentate pe blogul său, Suprasept, biocidul folosit de firma care dezinfectează 2.000 de săli de operaţie din România, din peste 350 de spitale are o substanţă activă diluată de 10 ori.

 

Jurnalistul Cătălin Tolontan a publicat pe site-ul său, tolo.ro, o continuare a anchetei ce scoate la iveală noi nereguli din spitalele din România. Conform acesteia, dezinfectantul din 2.000 de săli de operaţie din România conține o substanţă activă diluată de 10 ori.

 

A fost testat Suprasept, dezinfectantul Hexi Pharma folosit, conform etichetei, pentru ”instrumentarul şi echipamentele medicale prin imersie” şi pentru deliminarea bacteriilor din „blocurile operatorii, secţii de arşi, ATI, săli de tratament”. Dar şi pentru mesele de operaţie, podele şi pentru „dezinfecţia prin nebulizare.

 

(Sursa: libertatea.ro)

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments