EXCLUSIV.Tudorel Toader se judecă pentru pensia de la CCR. Miza: circa 10.000 de lei pe lună

0
828

Se profilează noul număr 1 în topul pensiilor din Iaşi: va fi fost rector, procuror, avocat şi judecător constituţional. Un simplu jurist de la Casa de Pensii i-a respins cererea: „Ați venit cu 10 ani mai devreme”. Judecător la Curtea Constituțională și proaspăt rector la Cuza, Toader are doar 56 de ani, dar susține că are vechimea de 25 de ani ca magistrat. Juristul de la Pensii îl contrazice, neluând în calcul anii de la CCR. Procesul intentat de „Dumnezeul legilor” are o miză importantă: o pensie de circa 10.000 de lei.

 

Profesorul Tudorel Toader, rector suspendat al Universităţii „Al. I. Cuza” şi judecător la Curtea Constituţională a României, vrea o pensie cu 10 ani mai devreme. După ce Casa de Pensii Iaşi i-a refuzat-o, Toader  a contestat decizia la Tribunal.

 

Din trei surse

Tudorel Toader a cerut Tribunalului Iaşi anularea unei decizii, din octombrie 2015, a Casei Judeţene de Pensii (CJP) Iaşi prin care i-a fost respinsă acordarea pensiei de serviciu în baza Statutului judecătorilor şi procurorilor. El mai solicită obligarea instituţiei la acordarea unei astfel de pensii începând cu data de 1 septembrie 2015.

Potrivit cererii de chemare în judecată, Toader şi-a depus dosarul de pensionare la CJP Iaşi, în 27 august 2015. El a indicat că în perioada 1 septembrie 1986-30 septembrie 1990 a fost procuror, apoi avocat între 1 octombrie 1991 şi 3 octombrie 2006 , iar din 2006 până în prezent judecător la Curtea Constituţională. Drept urmare, şi-a întemeiat solicitarea pe Statutul judecătorilor şi procurorilor care permite pensionarea după 25 de ani de muncă.

 

Tudorel Toader are în faţă o bătălie juridică de durată

Vrea pensie de magistrat

Pe 5 octombrie 2015, CJP Iaşi i-a respins însă cererea, pe motiv că funcţia de judecător la Curtea Constituţională nu este prevăzută în Statutul judecătorilor şi procurorilor. Toader a contestat decizia la CJP şi apoi în instanţă.

El a susţinut, în sprijinul punctului său de vedere, că „legiutorul a asimilat perioadele de timp în care judecătorul a exercitat profesia de avocat, personal de specialitate juridică în fostele arbitraje de stat, consilier sau juristconsult, ridicându-le la nivelul demnităţii de magistrat, fiind astfel luate în considerare la calcularea vechimii, în vederea pensionării, înainte de împlinirea vârstei de 60 de ani.” De precizat că judecătorul ieşean tocmai a împlinit 56 de ani.

 

Precedentul Cluj

În acţiunea sa, Toader mai scrie că Legea cadru privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice prevede că „preşedintele Curţii Constituţionale este egal în grad cu preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, iar judecătorii Curţii Constituţionale, cu vicepreşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, beneficiind de indemnizaţie egală cu a acestora, majorată cu 15%, precum şi de celelalte drepturi”. El a mai motivat: „Prin sintagma «precum şi celelalte drepturi» judecătorii constituţionali au fost puşi în acelaşi plan cu judecătorii din putere judecătorească, inclusiv în dreptul de pensionare la cerere, înainte de împlinirea vârstei de 60 de ani”.

Mai mult, Toader susţine că, într-o situaţie identică,  Casa de Pensii Cluj a acordat pensie de serviciu.

 

Şi Pivniceru i-a urmat exemplul

Pe de altă parte, reprezentanţii CJP Iaşi explică că nu îi poate fi acordată lui Toader pensie de serviciu prin simplul motiv că nu îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege. „Beneficiază de pensie de serviciu în condiţiile legii<LLNK 11992    47 11 211   0 17>legii persoanele care au calitatea de judecător al Curţii Constituţionale la data pensionării sau a recalculării pensiei, indiferent de vechimea în magistratură, numai dacă îndeplinesc condiţiile pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă”, susţin reprezentanţii CJP. Astfel, ca judecător la Curtea Constituţională, Tudorel Toader se poate pensiona de drept la împlinirea vârstei de 65 de ani.

Tribunalul Iaşi încă nu a stabilit un termen de judecată în acest caz. O acţiune similară a depus, la aceeaşi instanţă, şi Mona Pivniceru, alt judecător constituţional provenit din Iaşi.

 

Citește și Noul plan din gimnaziu: ce învață copiii români față de cei din Anglia, Franța și Polonia

 

Ce spune legea?

Legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor prevede că, începând cu vârsta de 60 de ani, magistraţii cu o vechime de cel puţin 25 de ani se pot pensiona la cerere şi pot beneficia de o pensie cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de salariul brut din ultima lună de activitate, la care se adaugă sporurile primite în aceeaşi lună. De asemenea, conform legii, în anumite condiţii judecătorii şi procurorii se pot pensiona la cerere şi înainte de împlinirea vârstei de 60 de ani.

 

 Senatul Universităţii a respins propunerea de suspendare a mandatului lui Toader

Toader, confirmat rector şi suspendat

Tudorel Toader a fost ales rector al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi în 11 februarie.  Pe 14 aprilie, ministrul Educaţiei l-a confirmat în funcţia de rector şi prin acelaşi ordin a dispus suspendarea, la cerere, a acestuia până la 13 iulie, la finalizarea mandatului de judecător la Curtea Constituţională. Până la începerea mandatului noului rector, prorectorul Gheorghe Iacob a fost desemnat ordonatorul de credite al instituţiei de învăţământ superior.

Odată cu suspendarea lui Toader, a fost îngheţată procedura de alegere a peste 60 de funcţii de conducere din facultăţi (15 decani, 29 prodecani, 20 de şefi de departamente). Aceasta va fi deblocată de-abia în toamnă, după vacanţa universitară şi preluarea atribuţiilor de rector plin de către Toader. 

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments