Focul sfânt al Paștelui, lumina căruia simbolizează Învierea lui Hristos, a fost aprins astăzi în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim unde, potrivit credinţei creştine, a fost înmormântat Iisus.
În fiecare an, în ajunul sărbătorii de Paşte, Patriarhul Ierusalimului intră în lăcaşul Adormirii lui Iisus Hristos pentru a se ruga până când se aprinde focul. Înainte de aceasta, în lăcaş sunt stinse toate lumânările, iar patriarhul este verificat minuţios ca să nu aibă la sine chibrite alte obiecte cu care ar putea aprinde focul. Ulterior, acesta iese cu focul pe care-l transmite tututor credincioşilor adunaţi în jurul bisericii, potrivit realitatea.md.
Timpul de la intrarea patriarhului în lăcaş şi până la ieşirea sa cu Focul Haric, de la an la an este diferit. În ultimii ani, acesta se aprindea după circa jumătate de oră de la intrarea clericului în lăcaş, iar anul trecut la doar zece minute. În primele minute de la transmiterea focului către enoriaşi, acesta nu frige, iar credincioşii se pot „spăla” cu el pe faţă şi mâini fără a le arde pielea sau părul. În acest fel, se consideră că oamenii se spală de păcate. De asemenea, se consideră că sfârşitul lumii va avea loc în anul în care deasupra mormântului lui Iisus Hristos nu se va aprinde focul sfânt.
Lumina Sfântă de la Ierusalim va fi adusă în seara zilei de sâmbătă, cu un avion special, de o delegaţie a Patriarhiei Române. Potrivit unui comunicat al Biroului de Presă al Patriarhiei Române, transmis miercuri AGERPRES, delegaţia va fi condusă de episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, Timotei Prahoveanul.
Protoieriile din Arhiepiscopia Bucureştilor şi alte eparhii ale Patriarhiei Române din sudul tării sunt invitate să trimită delegaţi la Aeroportul Henri Coandă (salonul oficial) în seara zilei de 30 aprilie, la ora 18,30, pentru a primi Lumina Sfântă de la Ierusalim.
Lumina Sfântă de la Ierusalim va fi dusă în Transilvania şi Banat cu două avioane de mici dimensiuni la Satu Mare (cu escală la Sibiu şi Cluj Napoca) şi Timişoara. Un alt avion va duce Lumina Sfântă la Bacău şi Suceava, pentru Moldova şi Bucovina. De aici, lumina va ajunge la Iași. Patriarhul Daniel va oferi Lumina Sfântă clerului şi credincioşilor prezenţi la slujba de Înviere oficiată la Catedrala patriarhală, de la ora 24:00.