Sfatul medicului: alimentele de pe masa de Paşte care te pot lăsa fără dinţi

0
123

Igiena orală şi atenţia pentru tot ceea ce se întâmplă la nivelul cavităţii bucale nu reprezintă un punct forte pentru mulţi români. Unii dintre noi cunosc prea puţine lucruri despre ce au de făcut pentru a se feri de probleme dentare.

 

Masa de Paşte poate reprezenta un pericol chiar şi pentru cei care de obicei dau o atenţie deosebită igienei orale. Diferite combinaţii de produse pe care le consumăm, diferenţele termice ale lor şi faptul că perioade lungi de timp nu avem acces la o periuţă de dinţi pot afecta serios sănătatea dinţilor şi a gingiilor.

 

Ciocolata, hreanul, produsele lactate şi băuturile sunt cei mai mai mari inamici al danturii în această perioadă, consumul acestora şi lipsa periajului, al apei de gură şi al aţei dentare putând duce în timp la căderea dinţilor.

 

Doctorul stomatolog Dorin Chilinţan prezintă modul în care produsele amintite mai sus pot să ne distrugă dantura sau chiar să ne lase fără dinţi:

„Toate produsele de care aţi amintit au anumite caracteristici care ignorate sau fără să intervenim cu un periaj într-un interval de timp decent după masă, pot să ne afecteze grav sănătatea orală. Ciocolata şi produsele lactate se depun pe dinţii noştri sau în spaţiile dintre ei şi ne afectează în timp ce se descompun. Hreanul şi băuturile de la masa de paşte forţează smalţul şi îl erodează pe loc, slăbindu-i rezistenţa”, a declarat medicul stomatolog Dorin Chilinţan.

 

Cu o experienţă de ani de zile în stomatologie, Dorin Chilinţan a studiat cu atenţie modul în care anumite produse acţionează în timp asupra dinţilor, printre ele aflându-se şi cele mai cunoscute produse de pe masa de Paşte.

„Din produsele tradiţionale din zonă de Paşte, hreanul este unul care ne afectează dinţii destul de puternic, la fel cum o fac de altfel şi citricele pe care cei mai mulţi le pun pe masă. Aciditatea din aceste produse este cea care de fapt ne face rău. Acizii din produse scot calciul din smalţ, erodândul, iar în acest fel este favorizată apariţia cariilor. Dacă mai consumăm şi ciocolată pe urmă şi avem pauze mari de timp de la servirea unei astfel de mese până la un periaj, suntem expuşi puternic deteriorării sănătăţii orare”, declară doctorul Chilinţan

 

Nu doar ceea ce mâncăm poate să ne fie nociv dentiţiei, ci şi băuturile pot să contribuie la procesul de pierdere al dinţilor. Băuturile carbogazoase, bere şi vinul pot afecta sănătatea dinţiilor, mai ales că în această perioadă sunt consumate în cantităţi mai mari decât de obicei.

„Băuturile gazoase, fie că vorbim despre sucuri sau despre bere, au exact acelaşi proces de intervenţie asupra dinţilor ca şi produsele prezentate anterior. Acizii din ele acţionează asupra smalţului şi îl erodează.  Vinul nu face excepţie, cel roşu pătând dinţii, iar mai mult de atât el face gura să se usuce şi să nu mai producă atâta salivă în cantităţi normale, mult necesară curăţării dinţilor”, mai spune doctorul.

 

Ceva mai permisive sunt produsele lactate, brânza fiind benefică dinţilor pentru că ea neutralizează PH-ul acid din alte alimente. Dar nu toate lactatele sunt prolifice, cele în care este introdus zahăr, cum este de pe masa de Paşte brânza dulce, sunt dăunătoare dentiţiei. 

 

Specialiştii recomandă consumarea în cantităţi cât de mari şi pe cât posibil chiar şi la masa de Paşte a produselor verzi, precum broccoli şi spanac, chiar dacă nu sunt tradiţionale perioadei, iar ca băuturi ceaiul verde şi negru. Pentru cei care totuşi nu se pot abţine de la bucatele de pe masa dePaşte, medicii stomatologici le recomandă să nu ignore periajul, mai ales seara, fiind cunoscut faptul că românii sar peste acest periaj, apelând doar la cel de dimineaţă, pe care îl practică mai mult din considerente sociale.

 

 

(Sursa: adevarul.ro)

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments