Întrebarea este curioasă: ploşniţa de pat (Cimex lectularius) preferă anumite culori? Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Florida şi de la Union College din Nebraska, au încercat să găsească un răspuns prin efectuarea unor de teste de laborator.
Încercările au constat în utilizarea de ascunzători mici, un fel de corturi făcute din hârtie de diferite culori, două dintre care au fost plasate în vase Petri (numite şi plăci sau cutii Petri). În continuare, ploşniţele au fost plasate în centrul vasului şi le-au fost date zece minute pentru a alege unul dintre „corturi”. Testele au fost efectuate cu diferite variante, nu numai de culori. Au fost utilizate, de asemenea, ploşniţe în diferite stadii de dezvoltare, de ambele sexe, unele hrănite iar altele nu.
Rezultatele generale demonstrează în mod clar că ploşniţele de pat preferă culorile roşu şi negru şi evită unele nuanţe de colori, cum ar fi verde sau galben.
„Iniţial am speculat că ploşniţele de pat ar fi mers la oricare dintre adăposturi pentru a se ascunde – explică Corraine McNeill, unul dintre autorii studiului. Cu toate acestea, aceste experimente au arătat că insectele selectează adăpostul bazându-se în special pe lumina ambientală. Cred că principalul motiv pentru care preferă roşul este că ploşniţele de pat au această nuanţă şi caută să stea cu alte insecte”.
În timp ce aceasta poate fi o explicaţie plauzibilă, tonul cărămiziu, spre exemplu, nu a fost întotdeauna prima alegere a acestora. De exemplu, preferinţele de culoare ale ploşniţelor de pat se schimbă pe măsură ce cresc, dacă stau sau nu într-un grup, depinde de sexul insectelor, sau dacă le este foame sau nu. Autorii sugerează că o posibilă explicaţie pentru faptul că fug de culorile galben şi verde se datorează faptului că ploşniţele de pat evită tonurile care par a fi zone iluminate puternic. În câteva cuvinte, fug de lumină.
Rezultatele, publicate în Journal of Medical Entomologie, sunt importante, deoarece acestea ar putea avea implicaţii importante în combaterea acestor plăgi.
Ploşniţa de pat (Cimex lectularius) este o insectă hematofagă parazită a omului şi a păsărilor (găina şi porumbelul), cu aripi atrofiate, din subordinul heteropterelor, de culoare brună-roşiatică, cu corpul oval, turtit dorso-ventral şi miros urât caracteristic, care trăieşte şi îşi depune ouăle prin crăpăturile pereţilor sau ale mobilelor şi iese noaptea pentru a se hrăni cu sângele omului sau al păsărilor, iar în timpul zilei rămâne ascunsă. Ploşniţa de pat nu este cunoscută ca fiind vectorul vreunei boli, dar înţepătura ei se poate infecta. Combaterea se face cu insecticide speciale.
Notă: Vasul Petri este un vas rotund neted, cu capac potrivit, fabricat din sticlă sau material plastic, folosit pentru cultivarea microorganismelor sau mostrelor de animale sau plante. Vasul a fost numit după inventatorul său, bacteriologul german Julius Richard Petri. Alte denumiri pentru vasul Petri sunt: placa Petri sau cutia Petri.
(Sursa: Epoch Times România)