În cadrul ceremoniei de deschidere a exercițiului, comandantul forțelor terestre, Mihai Bucliș, a menționat că în Republica Moldova sunt multe obiecte explozive rămase din timpul celui de-al doilea Război Mondial, care prezintă un real pericol pentru oameni.
„Este foarte important pentru noi această aplicație care este în premieră pentru Republica Moldova, geniștii noștri activează în KFOR. Avem nevoie de profesioniști, mai mult ca atât în plan național, geniștii îndeplinesc foarte multe misiuni de diminare și acest batalion de geniu este întrebuințat în întreg teritoriul Republicii Moldova, zilnic”, spune Mihai Bucliș, comandant al Comandamentului Forțe Terestre din Moldova, potrivit realitatea.md.
Colaborarea este foarte importantă pentru ambele armate, spun ofițerii americani.
„Este extrem de important să avem acest tip de exerciții împreună, până și echipamentul este diferit. De multe ori, când servim în misiuni internaționale pentru asigurarea păcii, întâlnim parteneri cu uniforme diferite, cu echipamente diferite și este foarte important să înțelegem cum să lucrăm împreună”, explică Alexander Deraney, comandat superior din SUA.
Românul Cristian Rădulescu a plecat în Statele Unite când avea 9 ani. În armata americană este de peste 20 de ani.
„Acum avem marea ocazie să venim și noi în Moldova. Acesta este un exercițiu care îl plănificăm din septembrie să vedem această țară frumoasă”, menționează Cristian Rădulescu, comandant de sprijin al Batalionului de Geniu din SUA.
În Republica Moldova au ajuns aproape 200 de militari din SUA, care împreună cu 165 de soldaţi moldoveni vor participa în premieră la exerciţiul „Dragon Pioneer 2016”. Aplicaţiile se vor desfăşura până în 20 mai, în Batalionul de Geniu din satul Negreşti, raionul Străşeni şi la Bălţi.
(Sursa: realitatea.md)