Grecii merg la cursuri, dau examene, dar nu știu dacă nu vor pierde anul degeaba. Până la o sentinţă definitivă, cei 43 de studenţi acuzaţi că au fost admişi la UMF cu ajutorul unor punctaje fraudate sunt înscrişi în sistemul de învăţământ, la fel ca restul colegilor. Dacă vor pierde procesul, riscă să nu le fie recunoscute studiile. Patru dintre ei au contestat la instanţă modalitatea de calculare a punctajelor considerate „umflate”.
43 de studenţi, majoritatea străini, admişi la UMF Iaşi pe locurile cu taxă în valută, toamna trecută, şi bănuiţi a avea dosarele fraudate, merg de cinci luni la şcoală. Tinerii, care apucaseră să se înmatriculeze înainte ca universitatea să oprească înscrierile şi să reevalueze dosarele, au trecut şi de prima sesiune fără să ştie dacă le vor fi sau nu anulate contractele de studii de instanţă, în urma unui proces deschis de instituţia de învăţământ superior în luna ianuarie. Patru dintre cei 43 de studenţi au contraatacat şi s-au plâns şi ei Tribunalului, considerând că reevaluarea în baza căreia li s-a cerut exmatricularea nu s-a desfăşurat corect.
Atacă deciziile Senatului
Hotărârile Senatului Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) „Gr. T. Popa” Iaşi din octombrie anul trecut, prin care s-a dispus anularea listelor cu candidaţii admişi în anul I 2015-2016 la studii cu taxă în valută, reevaluarea tuturor celor 951 de dosare, prelungirea perioadei de înmatriculare a studenţilor până în 2 decembrie 2015 şi validarea celei de-a doua proceduri de admitere au fost contestate în instanţă. Afroditi Kafritsa, Kalliopi-Aikaterini Gamvroula, Dionysios Kontogiannis şi Anargyros Pougiouklidis Andrianatos, studenţi în anul I la Facultatea de Medicină-programul de studii în limba engleză cu taxă pe cont propriu valutar, au cerut Tribunalului ca, în ceea îi priveşte, deciziile să fie anulate. Cei patru cetăţeni greci fac parte din cei 43 de studenţi pentru care UMF a cerut, în ianuarie, anularea contractelor de studii pentru că ar fi fost declaraţi admişi, în toamna anului trecut, în mod fraudulos.
Şirul argumentelor
Studenţii greci susţin, în plângerile adresate instanţei, că măsurile dispuse de Senatul UMF au fost nelegale şi că nu au fost dovedite în cazul lor existenţa unor cazuri de fraudă. Ei mai spun că reevaluarea celor 951 de dosare a fost făcută în grabă şi superficial, iar comisiile care au făcut a doua evaluare nu au fost legal constituite. Mai mult, tinerii arată că validarea rezultatelor admiterii la studii cu taxa în valută, după reevaluarea dosarelor, a fost făcută înainte de a expira termenul de depunere şi soluţionare a contestaţiilor.
„Considerăm că pârâta, dacă a descoperit nereguli cu privire la procedura de admitere, ar fi trebuit să facă demersuri şi verificări pentru fiecare student în parte şi nu să îi adune pe toţi la comun, fără să individualizeze situaţia fiecărui student respins”, susţin studenţii greci.
Aceştia precizează că nu li s-a explicat de ce nu se mai regăsesc pe lista candidaţilor admişi după reevaluare, deşi au solicitat lămuriri de nenumărate ori de la secretariatul general al universităţii.
Afroditi Kafritsa a fost foarte dură al adresa UMF în acţiunea de la instanţă: „Cum se poate ca o persoană nevinovată să fie prinsă în mizeria şi corupţia din cadrul instituţiei?”
UMF: Punctaje au fost umflate
„În aceste condiţii am continuat să particip la toate cursurile şi laboratoarele aferente semestrului I, an I, am susţinut examenele de la sfârşitul semestrului, la care am obţinut note bune, am achitat taxele solicitate pentru a fi primită la exemane” , susţine Afroditi Kafritsa, în cererea de chemare în judecată.
Cei patru studenţi mai arată că nu li s-au adus la cunoştinţă nici măcar rezultatele reevaluării dosarelor lor pentru a le putea contesta sau a aduce lămuriri, ci au aflat ce punctaje au obţinut din documentele depuse de UMF la dosarul prin care instituţia a solicitat, în ianuarie, anularea contractelor lor de studii. Astfel, Afroditi Kafritsa a obţinut la prima evaluare 55 de puncte, iar la a doua 45, Kalliopi Gamvroula a primit iniţial 61 de puncte , iar apoi 36, iar Anargyros Pougiouklidis Andrianatos iniţial 53 puncte, iar ulterior 40 de puncte. Dionysios Kontogiannis ar fi obţinut la prima evaluare 37 de puncte, pe site ar fi fost afişate 47, iar la reevaluare ar fi primit 40 de puncte.
Studenţii: Am primit prea puţine puncte
„Consider că punctajul obţinut în urma reevaluării nu corespunde realităţii, având în vedere înscrisurile pe care le-am depus la dosarul de admitere , care justifică un rezultat mai bun. Criteriile pentru acordarea punctajelor nu ar trebui să lase loc de interpretări, iar situaţia mea ar fi trebuit să fie clară”, susţine Kalliopi Gamvroula, în plângerea sa.
Studenta a solicitat instanţei şi obligarea UMF la reevaluarea corectă a dosarului său şi apoi la validarea admiterii ei la programul de studii în limba engleză pe cont propriu valutar.
Tinerii reclamă şi faptul că la reevaluare nu au primit punctajul corespunzător pentru activităţile extracurriculare şi nici la secţiunea „media notei de la bacalaureat”, deşi ei ar fi prezentat acte de studii echivalente cu diploma românească de bacalaureat. Mai mult, doi dintre studenţi susţin că au renunţat la studiile începute în Grecia pentru a veni în România.
„Ca student la universitatea pârâtă am semnat contract de studii, am plătit taxe, am fost la cursuri, am susţinut examene, am făcut alte cheltuieli (chirie, bilete de avion) ca să mă trezesc acum dată în judecată pentru anularea înmatriculării mele. Cum se poate juca această instituţie cu atâta uşurinţă cu viaţa şi viitorul meu? Şi cum se poate ca o persoană nevinovată să fie prinsă în mizeria şi corupţia din cadrul instituţiei?”, spune Afroditi Kafritsa, în plângerea adresată instanţei.
Rectorul Scripcariu este precaut în problema acestor studenţi
Situaţia celor 43 de studenţi, incertă
Cei 43 de studenţi „în litigiu” continuă să frecventeze cursurile Facultăţii de Medicină. „Toţi merg la cursuri, toţi au susţinut prima sesiune de examene. Aşteptăm acţiunea în instanţă şi o să vedem”, a declarat prof. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iaşi. „Nu aş putea să vă răspund punctual la acest lucru. Este o problemă care nu s-a petrecut în mandatul meu şi sincer nu m-a interesat acţiunea DNA sau ce se întâmplă în instanţă”, a spus Scripcariu referitor la soarta acestor studenţi în cazul în care vor pierde procesele.