Lista 2016-2020 a primarului interimar Mihai Chirica se apropie de 300 milioane de euro. Șefii Primăriei anunță zeci de proiecte pe bani europeni, dar fără un calendar clar precizat. Planurile sunt împărțite pe domenii strategice, dar fără o prioritizare, transportul în comun fiind pe același nivel cu Ambulatoriul de la Parhon sau cu campusurile colegiilor tehnice.
Pentru absorbția fondurilor europene, exercițiul bugetar 2016-2020, șefii Primăriei anunță o listă generoasă de proiecte, urmând câteva axe clare – instituții de învățământ, spitale, infrastructură rutieră și reabilitare clădiri istorice. Problema este că nu există, nici la această oră, o prioritizare a proiectelor, sumele adunate depășind cu mult posibilitatea reală de a le accesa.
Nr. 1: Școala Normală
La capitolul Educație, cel mai important proiect este reabilitarea Școlii Normale „Vasile Lupu”, aflată într-un stadiu avansat de degradare. Suma prevăzută este de 86 milioane de lei. „Este o prioritate pentru acest an, încercăm atragerea de fonduri europene”, a punctat Sebastian Buraga, șeful Comunicării din Primăria Iași.
Mai sunt prevăzute sume pentru Colegiul „Eminescu” (10 milioane de lei), Campusul Colegiului Tehnic „Petru Poni” (10 milioane de lei), Colegiul „Gheorghe Asachi” (11 milioane de lei) și Liceului Tehnologic „Gheorghe Mârzescu” (10 milioane de lei). Lucrări mai mici sunt extinderea a nouă creșe, construirea unei săli de sport la Școala „Ion Creangă” și repararea unor grădinițe.
Pasajele auto din Podu Roș (marcate pe fotografie), un mare vis al ieșenilor. Vom trăi să le vedem?
Împărțire dreaptă între catolici și ortodocși
Reabilitarea Palatului Braunstein este o restanță din exercițiul bugetar anterior, deci o prioritate. Suma prevăzută este 37 milioane de lei. ”Pentru acesta sigur vom obține finanțare”, afirmă Sebastian Buraga. Printre priorități a fost introdus și sediul Primăriei, cu 20 milioane de lei, la care se adaugă Baia Turcească, ajunsă o ruină (9,5 milioane de lei). La același capitol, clădiri istorice, se regăsește Muzeul de Științe Naturale (10 milioane de lei), dar și reabilitarea mănăstirilor Frumoasa și Cetățuia (46 milioane de lei). Și Catedrala Catolică are prevăzută o finanțare de 22,5 milioane de lei.
Ambulatorii și Bazinul Olimpic
În domeniul spitalicesc, Primăria vrea să investească într-un ambulator nou la Spitalul Parhon (10 milioane de lei), precum și într-un nou grup energetic la Spitalul de Recuperare (20 milioane de lei). Tot pe fonduri europene sunt menționate și investițiile într-un centru pentru persoane traficate și un centru de zi pentru copiii străzii.
Un alt proiect major pentru următorii patru ani este construirea unei săli de sport moderne, de nivel european (80 milioane de lei). „Ne vom implica și în finalizarea Bazinului Olimpic din Grădinari, unde vom încerca să accesăm 20 milioane de lei”, a mai precizat Sebastian Buraga.
Palatul Braunstein a rămas restanță din mandatul anterior. Sigur se va face, spun reprezentanții Primăriei
Epava din Aurel Vlaicu, o urgență
În privința infrastructurii, prioritatea nr. 1 este declarată linia de tramvai de pe Aurel Vlaicu, până în Dancu, cu 73,2 milioane de lei. Importante sunt și pasajele auto din Cicoarei-Alexandru cel Bun (33,75 milioane de lei), Podu Roș (41 milioane de lei), Tudor Vladimirescu (27,5 milioane de lei) și Pod Metalurgie (26,7 milioane de lei).
Abia spre coada listei sunt enumerate mijloacele de transport ecologice, dar fără nicio sumă precizată și fără un orizont de așteptare.
Din această înșiruire sumară rezultă suma de 640,15 milioane de lei (143 milioane de euro), la care însă ar trebui să se adauge autobuzele și tramvaiele noi, care costă zeci de milioane de euro, plus reabilitarea magistralelor de agent termic, alte zeci de milioane. Cu alte vreo zece proiecte anunțate de Primărie, suma totală se duce în aproape 300 milioane de euro. În patru ani, ar trebui să curgă lapte și miere, dar mai vorbim în 2020.
„Nu este o listă clară de proiecte, e o listă de vise. N-ajung banii pentru toată România câte proiecte anunță Primăria Iași. Momentan, nu există o listă clară de urmărit. E profund neprofesionist să anunți ceva ce nu se va realiza nici în 20 de ani.” Marius Dangă, consilier local PNL
Iluminatul la periferii: 135 milioane de lei
Primăria intenţionează accesarea de fonduri europene pentru extinderea şi modificarea reţelei de iluminat public la periferie. “Este vizat un proiect de eficientizare energetică a iluminatului public din municipiul Iaşi şi din zonele mărginaşe”, ne-a explicat Sebastian Buraga. Valoarea estimată a proiectului ar fi de 135 de milioane de lei.
Citește și Ce haos în Primărie! Bloc fără parcare construit în Centru
Mai încearcă o dată cu Nicolina
Un proiect european ratat anul trecut a fost reabilitarea Băilor Nicolina. Iaşul va mai încerca o dată obţinerea banilor necesari – 21 de milioane de lei. La tentativa precedentă de refacere a Băilor Nicolina, Primăria a întârziat foarte mult procedurile şi finanţarea a fost pierdută. Conducerea Primăriai Iaşi a mascat eşecul precizând că nu a fost o finanţare interesantă, ţinând cont de faptul că Primăria contribuia cu jumătate din sumă.
Citește și Oradea – 4 parcuri industriale, Iași – niciunul. La ei – DA, la noi – BA!
Alte proiecte scumpe:
1. Parcări la intrările în oraş, pentru cei care locuiesc în afară şi doresc să călătorească în oraş cu transportul în comun, având unde lăsa maşina – 30 milioane de lei
2. Autogara – 93,8 milioane de lei
3. Amenajare Parc Teatru Vasile Alecsandri – 43 milioane de lei
4. Parc Industrial pe platforma Fortus – 40 milioane de lei
5. Stadion rugby – 25 milioane de lei
6. Adăposturi de noapte şi centre de zi pentru persoane în dificultate – 90 milioane de lei