Nu contează cât ai furat! Ești acuzat de evaziune și „regreți efectiv” fapta? Poți scăpa de pușcărie

0
74

Un parlamentar vrea introducerea noţiunii de „regret efectiv” în Codul penal, astfel încât persoanele cercetate pentru infracţiuni precum evaziunea fiscală şi spălarea de bani să scape de închisoare, dacă demonstrează că le pare cu adevărat rău pentru faptele comise.

 

Propunerea legislativă îi aparţine senatorului independent Mihai Alfred Laurențiu-Antonio, care defineşte „regretful efectiv” drept „acea situaţie în care persoana care a comis pentru prima dată o infracţiune denunţă acest lucru de bunăvoie, recunoscându-şi vinovăţia, în care contribuie efectiv, prin denunţ, la descoperirea faptei, în care, de la momentul faptei, a trecut cel mult 2/3 din termenul de prescripţie, în care persoana care a comis infracţiunea repară sau compensează prejudiciul cauzat, dar şi în care contribuie la stabilirea împrejurărilor săvârşirii şi aflarea adevărului”.

 

„Regretul efectiv” ar putea fi invocat în cazul infracţiunilor precum evaziunea fiscală sau spălarea de bani, însă nu şi pentru fapte penale precum actul sexual cu un minor, viol, tâlhărie, piraterie, infracţiuni contra siguranţei publice şi securităţii naţionale, droguri sau pornografie, scrie Adevărul.

 

Iniţiatorul propunerii legislative vorbeşte în expunerea de motive despre „justiţia restaurativă”, care se referă la reabilitarea şi responsabilizarea infractorilor. „În cadrul justiţiei restaurative, victimele şi daunele au un rol central, iar infractorii sunt trataţi într-o manieră mult mai adecvată nevoilor lor”, arată senatorul.

 

„Regretul se exprimă şi prin repararea prejudiciului cauzat sau prin compensarea acestuia în forma sa bănească sau în altă formă, prin trecerea bunurilor şi mijloacelor proprii ale infractorului în proprietatea părţii vătămate”, se mai precizează în argumentaţie.

 

Mihai Alfred Laurențiu-Antonio susţine că acest proiect ar fi necesar din cauza numărului mare de procese din România, spunând că aplicarea conceptului de „regret efectiv” ar mai elibera instanţele.

 

Senatorul invocă şi supraaglomerarea din închisorile româneşti, pentru care România a fost condamnată la CEDO în repetate rânduri şi obligată să platească despăgubiri de sute de mii de euro pe an, scrie şi Profit.ro.

 

(Sursa: ziare.ro)

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments