Candidatul PNL la Primărie detaliază agenda sa electorală pentru modernizarea orașului n Marius Bodea afirmă că, de 15 ani, resursele publice sunt folosite în scopuri politice. „Odată cu mine, nu PNL va prelua frâiele, ci comunitatea va avea Puterea”. „Dacă eu sunt omul lui Fenechiu, atunci Chirica e 100% produsul lui Nichita și Fenechiu”.
Marius Bodea, candidatul PNL la Primărie, spune că Iașului îi lipsește o viziune: unde vrem să fim peste 5 ani sau 10 ani? Lipsa priorităților în investiții, duce la obiective ratate, inutilizabile. În ce privește buna-guvernare, liberalul promite transparentizarea totală a administrației, sub angajamentul că frâiele nu vor fi preluate de PNL, ci de toți actorii importanți din comunitate.
Adversarului său din alegeri, candidatul PSD Mihai Chirica, Bodea îi amintește că are 15 în funcții de conducere în Primărie, numindu-l un produs al lui Nichita și Fenechiu, aluzie la buna relație pe care cei doi foști lideri locali au avut-o de-a lungul timpului.
„Infrastructură, transport public, parc industrial”
7EST: – Cum a decurs campania până acum?
Marius Bodea: – Campania mea până acum s-a axat pe dialogul nemijlocit cu oamenii. Am interacționat cu mii de oameni în această perioadă pentru că am dorit să cunosc problemele punctuale, la ”firul ierbii”, din fiecare zonă a orașului. Sunt foarte multe aspecte de ordin edilitar, firești, de care oamenii se plâng și nimeni nu îi ascultă. Începând de la starea dezastruoasă a străzilor lăturalnice, câinii comunitari, transportul public, traficul infernal sau lipsa spațiilor de joacă, toate aceste lucruri, care trebuie să facă parte din agenda firească a unei administrații serioase, s-au acutizat, iar nemulțumirea este foarte mare.
Campania lui Marius Bodea s-a axat până acum pe discuții libere cu ieșenii, în toate cartierele
– Enumerați proiectele esențiale și prioritare pentru orașul Iași.
– În acest moment nu există o viziune pentru Iași, din simplul motiv că nu a existat niciodată un dialog real și transparent cu ieșenii pe tema proiectelor majore, prioritare. Nu ne-am întrebat niciodată, ca urbe, unde suntem, care este imaginea noastră astăzi și unde vrem să ajungem peste 5 ani, peste 10 ani. În viziunea mea, acesta este primul pas pentru o administrație orientată către cetățean. Evident, am câteva direcții de acțiune imediată: transparentizare totală, la toate nivelurile, a activității Primăriei; operaționalizarea reală a centrelor de cartier, sub forma unor adevărate micro-primării, care să poată prelua şi elibera toate documentele necesare ieşenilor sau întreprinzătorilor locali, unde să se poată plăti taxele şi ridica în timp scurt avizele şi autorizaţiile necesare; modernizarea infrastructurii de transport, inclusiv a celui din zona metropolitană, regândirea sistemului de trafic, crearea unui sistem de parking adaptat Iașului de azi și de mâine; instituirea unui parteneriat real și continuu cu mediul de afaceri, în special pentru susținerea investițiilor autohtone, realizarea primului parc industrial din județul Iași.
„Iașul are nevoie de un plan și de un termen precis”
– Ce îi lipsește Iașului?
– O administrație vizionară, care să înțeleagă că orice zi pierdută până la prioritizarea necesităților de investiții se traduce în bani pierduți, în oportunități de accesare de fonduri europene ratate, în investiții fără randament și inutilizabile. Adevărata schimbare se va produce când toate aceste etape se vor realiza la timp, fără întârzieri, conform unui plan prealabil și fără constrângeri conjuncturale sau de alt ordin decât relevanța lor pentru comunitate.
– Cum vă evaluați șansele într-o bătălie în care există un singur tur, un singur glonț? Va prelua sau nu PNL frâiele administrației în Iași?
– Contextul actual avantajează primarii în funcție. La Iași s-a instalat de 15 ani un sistem milimetric pus la punct, care folosește resursele publice în scopuri politice. Lupta va fi una foarte grea pentru că nu mă lupt doar cu PSD, ci cu o întreagă rețea de interese care gravitează în jurul actualului primar interimar. Nu aș spune că PNL va prelua frâiele administrației, ci că va avea loc o adevărată schimbare a modului cum va fi guvernat acest oraș dacă voi câștiga alegerile. Iar pentru atingerea acestui scop voi invita la masa dialogului toți actorii relevanți ai orașului. Așadar, frâiele nu vor fi la PNL, ci la comunitate.
„Îi reproșez actualului primar interimar că este direct responsabil de toate nerealizările și eșecurile acestui oraș și de stagnarea în care a fost menținut în toți aceștia ani.” Marius Bodea, candidatul PNL la Primăria Iași
„Chirica, un nou început după 15 ani în Primărie?”
– Ce îi reproșați actualului primar interimar, Mihai Chirica?
– Că dovedește ipocrizie, vorbind despre ”un nou început”, el fiind în Primărie de 15 ani, pe funcții de conducere. Că este direct responsabil de toate nerealizările și eșecurile acestui oraș și de stagnarea în care a fost menținut în toți aceștia ani. Că s-a asociat cu BZI, o instituție de presă dominată de oameni condamnați de jusțiție și apropiată de lumea interlopă candidează de fapt la primăria Iașului prin intermediul lui Mihai Chirica. Că folosește resursele publice în scopuri personale, iar acest simulacru de dezbatere pentru strategia integrată este cel mai elocvent exemplu.
– PSD vă reproșează că sunteți ”omul lui Fenechiu”.
– Este o tâmpenie, face parte din stupida lor strategie de campanie pentru a mă denigra. Relu Fenechiu nu mai este în viața publică de peste 2 ani. Este tot ce pot să îmi reproșeze acești oameni. Nu îmi pot contesta rezultatele profesionale, nu îmi pot contesta programul de guvernare pe care îl am pentru Iași. Singura lor armă este această prostie cu ”omul lui Fenechiu”. Culmea, această formulă este folosită de Mihai Chirica, el fiind un produs politic 100% al lui Nichita și Fenechiu.