Controverse la nivel înalt în privinţa amplasamentului Spitalului Regional de Urgenţă (SRU) Iaşi. În timp ce un demnitar european spune că terenul propus este în litigiu, un ministru al guvernului român susţine că suprafaţa este inundabilă. În schimb, autorităţile locale spun că, la sfârşitul acestei săptămâni, specialişti ai Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), ai Ministerului Sănătăţii (MS) şi ai Companiei Naţionale de Investiţii (CNI) vor veni la Iaşi pentru „a aprofunda documentaţiile şi pentru a inspecta propunerile de amplasamente aflate în discuţie”.
Au fost luate în calcul cinci terenuri: zona ERA Shopping Park, lângă Antibiotice, Moara de Vânt, curtea interioară a Spitalului „Sf. Spiridon” şi pe Trei Fântâni. Primul amplasament a fost şi cel recomandat de municipalitate.
Comisarul european pentru dezvoltare regională, Corina Creţu, a explicat ieri, în cadrul unui eveniment care a avut loc la Palatul Parlamentului, motivul din cauza căruia ar stagna proiectul. „Există un litigiu în ceea ce priveşte Iaşul, nu înţeleg de ce a fost alocat un spaţiu care se află în litigiu între două comune care blochează construirea acestui spital regional”, a declarat Creţu citată de „Ziarul de Iași”. Comisarul european s-a referit, cel mai probabil, la terenul de 12 ha de lângă ERA Shopping Park, suprafaţă recomandată de Primărie pentru construirea unităţii spitaliceşti.
Terenul propus de Primărie se află în litigiu
Terenul în cauză este revendicat de autoritatea locală din Miroslava, în condiţiile în care în prezent se află în proprietatea Primăriei din Valea Lupului. În context, Primăria din Valea Lupului şi-a dat acordul de principiu pentru construirea spitalului lângă ERA.
Citește și Spitalul Regional, secretul scandalului: taxe, impozite, vânzări de terenuri
Cristian Ghinea, ministrul Fondurilor Europene, a declarat, la rândul lui, că dintre cele trei oraşe unde se vor construi spitale regionale (Iaşi, Cluj şi Craiova), cea mai gravă problemă este în capitala Moldovei. „Au existat probleme diferite în fiecare dintre cazuri, cel mai grav este la Iaşi, unde s-a oferit de către autorităţile locale un teren iniţial inundabil şi acum suntem în proces de analiză între cele două alte variante care ne-au fost puse la dispoziţie. Mare parte din problema asta a fost neînţelegerea cu autorităţile locale astfel încât să găsim soluţii”, a spus Ghinea, citat de Mediafax.
De cealaltă parte, primarul interimar al Iaşului, Mihai Chirica, a amintit că, săptămâna trecută, a participat la o întâlnire la sediul MDRAP, care a avut ca obiect amplasamentul SRU la Iaşi. La reuniune au mai asistat secretari de stat şi directori din cadrul MS şi CNI.
„Primăria Municipiului Iaşi sprijină orice demers al MDRAP şi MS privind viitorul Spital Regional de Urgenţă de la Iaşi, aşa cum am făcut şi în ultimii trei ani. Trebuie să se înţeleagă că nu noi, municipalitatea, putem implementa acest proiect, ci doar MDRAP şi MS. Ca atare, aşteptăm decizia Guvernului României!”, a spus primarul interimar.
Potrivit lui Chirica, reprezentanţii autorităţilor centrale au reafirmat angajamentul ca, până la sfârşitul lunii septembrie, să fie finalizate studiile tehnice şi documentaţiile pentru depunerea proiectelor de construire a spitalelor regionale de urgenţă pe fonduri europene şi de la Banca Mondială.
(Sursa: ziaruldeiasi.ro)