EXCLUSIV. Subprefectul Abălaşi, vizat de DNA: fals şi instigare la fals

0
736

Republica Hârlău rivaliza la capitolul abuzuri cu Republica Paşcani. În ambele, DNA a lansat „nucleara”. Surpriză în dosarul de corupţie care a decimat conducerea Primăriei Hârlău n În rechizitoriu, procurorii DNA au scris că au disjuns un alt dosar, în care îl au în vizor pe subprefectul Abălaşi n În ceea ce-i priveşte pe cei trimişi în judecată, pentru ei sfârşitul nu-i aici: anchetatorii îi cercetează pentru un alt noian de infracţiuni, care de care mai tragi-comice

 

Subprefectul Bogdan Abalaşi este vizat într-un dosar în care Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) Iaşi face cercetări pentru instigare la fals intelectual şi fals intelectual.

 

Miză deocamdată misterioasă

Anchetatorii susţin că Abalaşi ar fi pus un subordonat să semneze în locul său avizul de legalitate pentru o hotărâre dată de Consiliul Local al unei comune din judeţul Iaşi. Dosarul în care apare numele subprefectului este disjuns din cel în care primarul, viceprimarul, şeful Ocolului Silvic şi fostul şef al Poliţiei Hârlau au fost trimişi în judecată de DNA pentru infracţiuni de corupţie. „La data de 28 octombrie 2015, subprefectul Abălaşi Bogdan Răzvan a determinat o persoană aflată în subordinea sa să semneze în locul său o adresă ce constituie avizul de legalitate dat de către Instituţia Prefectului Judeţului Iaşi cu privire la o Hotărâre a Consiliului Local al unei localităţi din judeţul Iaşi, existând astfel indicii cu privire la comiterea infracţiunilor instigare la fals intelectual şi fals intelectual”, arată anchetatorii.

 

Cutii de vin pentru ITP

Ancheta îi vizează şi pe Ioan Amariei, şeful Ocolului Silvic, dar şi pe Doru Tomac, şeful RAR Botoşani, procurorii susţinând că în urma interceptării convorbirilor primului au rezultat date privind comiterea infracţiunilor de luare şi dare de mită.

În 23 februarie 2015, Amariei i-ar fi dat „prin intermediul fiului său, o cutie cu sticle de vin directorului Registrului Auto Român Botoşani”. Procurorii arată că în urma verificărilor s-a constatat că şeful Ocolului Silvic avea un Volkswagen Golf  căruia îi expira ITP-ul în 9 martie anul trecut, iar ulterior acesta  a fost prelungit până în 2017.

În 6 octombrie 2015, acelaşi director ar fi primit o altă cutie cu sticle de vin, prin intermediul lui Mihai Vatavu, fostul şofer personal al lui Amariei, în aceeaşi zi „angajaţii RAR Botoşani efectuând şi prelungind valabilitatea ITP” pentru un Audi A6 al Şefului Ocolului Silvic. „Nu eu fac inspecţia. Nu sunt adevărate acuzaţiile. Pe domnul Amariei îl cunosc de aproape 15 ani, înainte de a fi şef al Ocolului Silvic. Aveam o relaţie de prietenie cu dumnealui şi se poate verifica. Eu am fost de nenumărate ori la dumnealui acasă, la birou”, a precizat, pentru 7EST, Doru Tomac, directorul RAR Botoşani.

 

O semnătură îl aduce pe Abalaşi la DNA Iaşi

A primit produse de la pădurari

Totodată, procurorii continuă cercetările în cazul lui Ioan Amariei, după ce, în decembrie anul trecut, a pretins şi primit de la mai mulţi pădurari aflaţi în subordinea sa diverse produse. Acesta este suspectat şi de abuz în serviciu, după ce ar fi dispus eliberarea unor cantităţi de lemne din patrimoniul Ocolului Silvic Hârlău fără întocmirea documentelor legale. 

În 11 martie 2016, Ioan Amariei a formulat un denunţ pentru abuz în serviciu împotriva unor funcţionari din cadrul Direcţiei Silvice Iaşi, dar pentru că urmărirea penală nu a fost finalizată, procurorii au dispus disjungerea şi continuarea cercetărilor şi în acest caz.

 

„Este exclus. Nu am fost citat. Avize de legalitate se semnează foarte multe într-o lună. Nu ştiu despre ce este vorba. Din ce ştiu eu, în patru ani nu am forţat pe nimeni să semneze.”  Subprefectul Bogdan Răzvan Abălaşi

 

Muncă deturnată pentru PSD

Procurorii nu i-au uitat nici pe Constantin Cernescu şi Florin Ţăpuşă, primarul şi viceprimarul oraşului Hârlău, ambii suspendaţi din funcţie, pentru care au dispus continuarea cercetărilor sub acuzaţiile de instigare la abuz în serviciu, după ce ar fi intervenit la funcţionari de la Evidenţa Populaţiei Hârlău ca să urgenteze eliberarea cărţilor de identitate pentru mai multe persoane.

O acuzaţie „mai de sezon”: „La data de 7 septembrie 2015, inculpatul Ţăpuşă Florin, în calitate de viceprimar al oraşului Hârlău, a dispus numitului Scripniciuc Constantin, angajat al SC Ecosalubris SA, societate la care Consiliul Local Hârlău este acţionar, să trimită o persoană care execută muncă în folosul comunităţii la acea societate, să presteze diverse activităţi la sediul PSD din Hârlău, obţinând concursul numitului Scripniciuc Constantin”, mai precizează procurorii. În acest caz se fac cercetări pentru abuz în serviciu şi instigare la abuz în serviciu.

 

Plusvaloarea, la şefu’

DNA investighează şi un schimb de terenuri, din 2010,  în intravilanul oraşului Hârlău între soţii Cernescu şi SC Construct&Drum SRL Iaşi, firmă abonată la contractele cu Primăria oraşului Hârlău. Fima ar fi dat  un teren de 5.473 metri pătraţi, în schimbul a unei suprafeţe de 2.750 de metri pătraţi. „În acelaşi contract se prevede faptul că schimbul s-a evaluat la suma de 281.000 de lei pentru suprafaţa de 5.473 mp şi la suma de 142.000 de lei pentru suprafaţa de 2.750 mp., părţile declarând că schimbul se face fără sultă şi fără alte pretenţii”, susţin anchetatorii. Aceştia suspectează pe Constantin Cernescu că ar fi obţinut „beneficiul reprezentând diferenţa de valoare între terenuri”.

 

Citește și Dedicație PSD pentru magnatul Boca: TURN CU 13 ETAJE

 

Şeful Poliţiei dădea informaţii din dosare

Comisarul-şef Dumitru Simionescu, fostul şef al Poliţiei Hârlău, este suspectat că, în februarie 2015, a permis accesul unor persoane neautorizate la informaţii nepublice dintr-o anchetă penală aflate în curs de soluţionare la instituţia pe care o conducea. În cazul său şi a lui Mirel Bejenariu, şeful Secţiei nr. 9 Poliţie Rurală Hârlău a fost depus şi un denunţ, anchetatorii investigând aspectele sesizate.

 

 

 Cernescu nu va mai candida luna viitoare

Povestea dosarului

DNA Iaşi i-a trimis în judecată, la finalul lunii aprilie, pentru mai multe infracţiuni de corupţie pe Constantin Cernescu şi Florin Ţăpuşă, primarul şi viceprimarul din Hârlău, Ioan Amariei, şeful Ocolului Silvic din localitate, pe fostul şef al Poliţiei, Dumitru Simionescu, Pavel Dul
gheru, fost angajat al Gărzii Forestiere Suceava, şi Mihai Vatavu, fost şofer personal al lui Amariei. Ancheta a pornit de la un denunţ făcut de un angajat al Ocolului Silvic.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments