Ministrul Energiei: „Nimănui nu i-a păsat de perimetrele de uraniu din România”

0
69

Factorii de decizie din ultimii ani cunoşteau faptul că actualele perimetre miniere de uraniu nu mai pot produce suficient, însă nimănui nu i-a păsat cu adevărat de acest lucru, a scris, miercuri, ministrul Energiei, Victor Grigorescu, pe contul personal de Facebook.

 

 

„Atragerea Companiei Naţionale a Uraniului în dispute politice este inadmisibilă din perspectiva securităţii energetice şi, totodată, lipsită de etică atâta vreme cât acest lucru este făcut chiar de cei care ar fi trebuit să aibă grijă să nu ajungem în situaţia de astăzi. A acuza că importăm uraniu şi nu consumăm rezervele este un semn de ipocrizie. Era cunoscut factorilor de decizie faptul că actualele perimetre miniere nu mai pot produce suficient încă de multă vreme, dar aproape nimănui nu i-a păsat cu adevărat”, a susţinut ministrul, potrivit Capital.

 

El s-a arătat indignat de faptul că actuală conducere a Ministerului Energiei este acuzată că în România nu se produce uraniu în mine care ar fi trebuit deschise în ultimii trei sau patru ani.

 

„Şi cum printre cei care propagă acest gen de informaţii se află şi persoane care aveau acces privilegiat la astfel de date datorită celor mai înalte funcţii pe care le ocupau şi care cunosc bine importantă strategică a acestui subiect, nu pot să constat decât că pentru un vot în plus se recurge la populism şi dezinformare. Am primit moştenire o companie care nu produce cât ar trebui să producă, care nu a deschis perimetre miniere noi, cum era obligatoriu să facă şi la care a trebuit să demitem conducerea şi să facem trei plângeri penale”, a adăugat Grigorescu.

 

Ministrul a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că situaţia de la Compania Naţională a Uraniului – CNU este unul dintre ce mai răsunătoare eşecuri din sistem, la nivel managerial şi al politicilor publice, iar rezolvarea problemei ţine de redeschiderea unor noi perimetre şi de investiţii în retehnologizare.

 

”Compania Naţională a Uraniului CNU este un subiect care are o componentă primară securitară şi pe care nu l-aş fi dorit în campania electorală, pentru că nu e potrivit. Nu e un subiect cu partizanate, ci unul de importanţă pentru toată lumea. Le spun celor care ne recomandă să menţinem livrări constante de la Compania Naţională a Uraniului către Nuclearelectrica în ritm normal, chipurile pentru a menţine ciclul nuclear complet, că se înşală şi că dacă am fi făcut aşa ceva, cu siguranţă nu ar fi fost bine pentru siguranţa României. Revenirea companiei într-o zonă de normalitate a fluxurilor economice va dura, pentru că e vorba despre procese obiective, ca lucrări tehnice, deschidere de noi permitere. În acelaşi timp, cred cu tărie că ultimul lucru pe care trebuie să-l facem este să consumăm resursele pentru a putea menţine funcţionarea sistemului energetic în siguranţă. De aceea, nu cred că rezolvarea problemei de la CNU ţine de redeschiderea unor noi perimetre şi investiţii în retehnologizare. Ideea fuziunii dintre Compania Naţională a Uraniului şi Nuclearelectrica a fost generoasă, dar cine crede această idee se înşală. În contextul actual, în care compania nu are perimetre noi, şi actualele perimetre sunt în epuizare, trebuie analizat. Compania Naţională a Uraniului trebuie să asigure noi perimetre. În mod normal, asta înseamnă în 3-4 ani de zile. Din punctul meu de vedere, situaţia de la uraniu este unul dintre cele mai răsunătoare eşecuri din sistem, un eşec la nivelul managementului, al politicilor publice”, a spus Grigorescu.

 

 

Citește continuarea pe Capital

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments