Ambasada SUA își exprimă dezamăgirea cu privire la decizia Băncii Naționale a României de a-l onora pe Mihail Manoilescu, fostul guvernator al Băncii Naționale din perioada interbelică, prin lansarea unei monede omagiale.
„Manoilescu a promovat și a contribuit activ la ideologia fascistă și sentimentul antisemit în România, care în final au condus la cea mai întunecată perioadă a acestei țări. În timp ce Ambasada SUA recunoaște dreptul României de a sărbători tradițiile instituțiilor sale, aceste celebrări nu trebuie să includă imagini ale unor persoane care au fost condamnate de către istorie și care, prin faptul că sunt onorate, sunt validate. Această practică contravine fundamentului instituțional democratic al României, promovării statului de drept și protecției drepturilor fundamentale ale omului”, se arată într-un comunicat al ambasadei americane la București.
Mihail Manoilescu, ca membru în guvernul condus de Ion Gigurtu și în calitate de publicist adept al naționalismului integral, a fost un susținător activ al procesului de românizare care a constat în excluderea evreilor din viața politică, economică și culturală a României prin confiscări, exproprieri, disponibilizări și restrângerea drepturilor profesionale ale acestora.
În contextul recrudescenței naționalismului extremist în întreaga Europă, apreciem că valorile democrației pot fi protejate numai prin reconsiderarea critică a trecutului traumatic și nu prin glorificarea acestuia”.
Mihail Manoilescu a fost un economist și un om politic român, ce a trăit între 1891 și 1950. Conform unei biografii publicate în Ziarul Lumina, Manoilescu „a rămas în istorie ca unul dintre marii economiști ai lumii prin teoriile lui privind schimburile comerciale internaționale, mai ales în America Latină personalitatea lui fiind una foarte populară”.
Manoilescu a fost ministru de mai multe ori, militând întotdeauna pentru industrializarea României, astfel încât aceasta să devină o forță economică.
Lucrarea sa „Noua teorie a protecționismului și schimbului internațional”, publicată în 1932, a stat la baza dezvoltării economice a Braziliei, astăzi una dintre cele mai mari puteri emergente ale lumii.
Rolul lui Manoilescu a fost elogiat, chiar în anii trecuți de către ambasadorul Braziliei la București, Jeronimo Moscardo.
Ca și alte mari personalități ale României, Manoilescu a sfârșit în temnița de la Aiud în 1950. Familia sa a fost informată de deces abia opt ani mai târziu.