Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că România s-a angajat să devină un exemplu de promovare a memoriei Holocaustului şi a altor experienţe tragice ale trecutului, precum lagărele din Transnistria, şi de aceea este nevoie de un sistem educaţional în care tinerii să înveţe despre aceste lucruri în şcoli.
„Am declarat la Bucureşti, Ierusalim şi Washington că România este decisă să contracareze cu toată determinarea manifestările antisemite, rasiste şi xenofobe şi să devină un exemplu regional de promovare a memoriei Holocaustului. Dincolo de măsurile legislative şi cadrul instituţional, este nevoie de un sistem educaţional prin care tinerii să cunoască şi să înţeleagă faptele trecutului, ca parte a formării lor ca cetăţeni”, a declarat Iohannis, în deschiderea evenimentului „Podurile Toleranţei“, organizat la Palatul Cotroceni, potrivit Adevărul.
Liderul de la Palatul Cotroceni a explicat că, dacă tinerii vor putea învăţa despre aceste lucruri în şcoli, se vor putea cultiva pluralismul şi libertatea şi vor fi contracarate intoleranţa şi extremismul.Iohannis a făcut referire şi la tinerii care participă la acest eveniment, care are loc marţi şi miercuri la Palatul Cotroceni şi la Palatul Parlamentului, unde pot învăţa despre minorităţile din România şi despre trecutul lor.
„Vor afla totodată că au existat şi legile antisemite, şi trenurile morţii, şi Podul Iloaiei, robia şi lagărele din Transnistria. Şi mai ales, sper ca tinerii de azi să afle cum putem face ca experienţele tragice ale trecutului să nu se mai repete“ a mai spus preşedintele.
„România puternică în Europa şi în lume, aşa cum ne dorim să fie, presupune a ne asuma trecutul şi a-l include în proiectul de recuperare şi valorizare a tuturor identităţilor, cea a majorităţii româneşti şi cele ale minorităţilor naţionale. În protejarea şi în garantarea exerciţiului neîngrădit al drepturilor culturale şi al libertăţii religioase văd o componentă fundamentală a exerciţiului democratic într-un stat de drept“, a subliniat, totodată, preşedintele României.
„Podurile Toleranţei” este un proiect transnaţional, organizat pentru ţările Europei de Est, prin care este promovată toleranţa şi cunoaşterea istoriei minorităţilor, în special cea evreiască. Proiectul a fost lansat de organizaţia B’nai B’rith şi se află la a treia ediţie. În 2015, a fost semnat şi un protocol între Ministerul Afacerilor Externe şi B’nai B’rith România, prin care cele două părţi au convenit să colaboreze pentru promovarea valorilor legate de toleranţă, dialog intercultural, solidaritate, combaterea rasismului şi antisemitismului, prin organizarea unor activităţi pe tema contribuţiei comunităţii evreieşti la viaţa culturală din România.
(Sursa: adevarul.ro)