SMURD vrea să se extindă în Ucraina. Un nou centru, gata de a fi realizat la Ismail

0
131
FOTO: sfin.ro
Poză simbol
Reprezentanţi ai autorităţilor române şi ucrainene în domeniul situaţiilor de urgenţă s-au întâlnit marţi, la Tulcea, pentru a pune la punct detaliile unui viitor protocol de colaborare.

‘Sperăm ca în finalul discuţiilor care se poartă în această perioadă să se încheie un protocol care să permită o colaborare în situaţiile de urgenţă ce pot să apară în zona braţului Chilia al Dunării. Protocolul va deschide calea unui proiect comun, realizarea unui centru tip SMURD la Ismail (n. red. – oraş din regiunea Odessa, din Ucraina, aflat în imediata vecinătate a judeţului Tulcea)’, a declarat marţi prefectul judeţului Tulcea, Marin Bădiţă, transmite Capital.

Printre situaţiile de urgenţă în care serviciile româno-ucrainene ar putea interveni se află, potrivit sursei, calamităţile provocate de cotele ridicate ale Dunării, incendiile şi accidentele navale. 

‘Ne putem ajuta reciproc în zona braţului Chilia al Dunării (n. red. – zonă de frontieră), cu atât mai mult cu cât în partea ucraineană a graniţei sunt şi români, iar în partea românească sunt şi ucraineni’, a mai spus prefectul Bădiţă. 

La întâlnire, din partea României au participat reprezentanţi ai IGSU. Primele discuţii pe marginea realizării, la Ismail, regiunea ucraineană Odessa, a unui centru pilot SMURD, după modelul românesc, au fost purtate la Tulcea pe data de 15 aprilie a.c., în cadrul Adunării Generale a Asociaţiei de Cooperare Transfrontalieră ‘Euroregiunea Dunărea de Jos’, organizaţie trilaterală România-Ucraina-Moldova. 

Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare s-a înfiinţat, în România, în luna septembrie a anului 1990, sub egida Clinicii de Anestezie şi Terapie Intensivă derulându-se primele încercări de a adapta sistemul de la acea vreme din România la cel din statele europene. La data înfiinţării, SMURD avea un autovehicul care nu era dotat corespunzător pentru transportul pacientului. 

În momentul de faţă SMURD funcţionează la nivel naţional, media zilnică a intervenţiilor înregistrate anul trecut fiind de 937, iar timpul mediu de răspuns al echipajelor fiind de 11 minute, conform Raportului activităţilor în anul 2015 al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă şi instituţiilor subordonate.

 

 

(Sursa: capital.ro)

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments