5 iunie 2016 este ziua în care ieşenii îşi vor alege primarul. În lipsa unor evenimente neprevăzute, Mihai Chirica de la PSD şi liberalul Marius Bodea par a fi principalii competitori. Ambii au fost tocaţi de presă, ambii au fost lăudaţi de publicaţiile „prietene”, dar sunt întrebări care nu s-au pus sau la care încă n-au răspuns.
Până acum nu a avut loc o confruntare televizată între cei doi. Ambii îşi iau salariul din serviciul public, aşa că sunt datori ieşenilor să le ofere posibilitatea de a alege cât mai bine.
Câte patru întrebări pentru fiecare candidat, la care îmi doresc un răspuns:
Mihai Chirica
1. Un oarecare Gafița a făcut un munte de bani vânzând flori unei instituţii subordonate Primăriei, unde rude ale sale au funcţii cheie. Mihai Chirica a recunoscut că, în anii anteriori, s-a intersectat în concediu cu familia Gafiţa, adică erau prieteni. La două luni de la publicarea anchetei în 7est, a făcut Mihai Chirica vreo verificare internă? Dacă da, ce măsuri a dispus pentru noul început?
2. Unul dintre principalele motive pentru care RATP îşi dă duhul este acela că a cedat trasee profitabile operatorului privat Unistil. Ce şanse de supravieţuire economică va avea nou-înfiinţata Companie de Transport Public, care va lua locul RATP, în condiţiile în care cumătria Primărie – Unistil se va păstra?
3. Există ceva bun făcut de Gheorghe Nichita în trecut, sau tot ce a fost rău îi aparține, iar ce a fost bine este meritul lui Mihai Chirica?
4. Mihai Chirica a fost 12 ani mâna dreaptă a primarului Nichita. De ce ar face acum ce n-a făcut 12 ani?
Marius Bodea
1. Marius Bodea încasează 900 de lei lunar de la Termoservice SA, unde este
membru în Consiliul de Administraţie. Pentru cei 900 de lei a făcut propuneri pentru redresarea societăţii sau s-a rezumat să voteze, o singură dată pe lună, direcţiile trasate de Primărie? (Termoservice este o societate subordonată Consiliului Local, indirect lui Mihai Chirica)
2. 0,5% dintr-o firmă pare puţin. Poate însemna şi mult, dacă firma are profit uriaş. Stan Bodea a deţinut 0,5 % din acţiunile firmei Construcţii Feroviare Iaşi – Grup Colas SA dar şi funcţie de conducere în cadrul firmei în perioada în care băiatul său, Marius Bodea, era prefectul Iaşului. Societatea în cauză a devenit starletă tv după ce mai mulți ieșeni au arătat că asfaltul turnat de această firmă poate fi smuls de pe stradă cu mâna. Ce sesizări a făcut prefectul Bodea, către instituţiile de control, privind asfaltările de proastă calitate din oraş?
3. Care este situția locativă a candidatului Marius Bodea? În declarația de avere nu apar proprietăți imobiliare, dar presa a speculat că acesta ar locui atât într-un duplex din Moara de Vânt, cât și într-un apartament de pe bulevardul Independenței.
4. Vănel Carp va fi angajat la Primărie?
Redau, fără alte comentarii, discuția dintre Marius Bodea și un oarecare Vănel Carp, agent la Poliția Rutieră, așa cum a fost ea consemnată de procurori în anul 2008:
„M.B.: Te duci astăzi să-l cauţi pe Minea şi vezi că am vorbit cu el, ca să te transfere la noi, aici, da?
V. C.: Am înţeles.
M. B.: Nu i-am spus despre ce-i vorba, ca să nu… Te duci şi îi spui că m-a trimis domnul prefect şi că tu eşti cel care vrea să se transfere de la Rutieră la Înmatriculări.
V. C.: Da
M. B.: Este un post de agent acum, după aia, când scoate ăla de ofiţer, ai să te înscrii pe ăla.
V. C.: Merci Marius
M. B.: Te duci la el şi o să-ţi facă un model de raport şi după aia mă ocup eu, mă ţii la curent, da?
V,. C.: Merci”