FENECHIU, un pas hotărât către LIBERTATE. Judecătorii din Vaslui i-au redus pedeapsa

0
119

Baronul Relu Fenechiu ar putea ieși mai repede din închisoare. După ce, luna trecută, fostul ministru al Transporturilor a cerut Judecătoriei Vaslui să analizeze lucrările științifice și invențiile pentru a putea beneficia de o reducere a pedepsei, instanța i-a admis cererea, în condițiile în care, în urmă cu aproximativ trei luni, Guvernul României suspenda dispozițiile legale legate de beneficiile deținuților care elaboreazã lucrări științifice, pânã în septembrie 2016.  Decizia Judecătoriei Vaslui ar putea crea un precedent, luând prin surprindere și conducerea Penitenciarului Vaslui, nevoită acum sã se adreseze Agenției Naționale a Penitenciarelor pentru a găsi o soluție în acest caz.

 

O decizie „cu dedicaţie” sau o scãpare a Judecãtoriei Vaslui în cazul fostului ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, deţinut în Penitenciarul Vaslui. Magistraţii vasluieni au admis cererea acestuia prin care solicită sã se ținã cont de lucrãrile ştiinţifice şi de invenţiile lui Fenechiu pentru că acesta sã beneficieze de o reducere a pedepsei.

 

Hotãrârea contravine deciziei Guvernului prin care dispoziţiile legale în acest sens au fost suspendate, în urmã cu trei luni. Magistrații vasluieni decid sã nu tinã cont de acest lucru şi iau o decizie care îl avantajeazã pe fostul ministru, creând astfel un precedent pentru ceilalţi deţinuţi din închisorile româneşti, autori a sute de astfel de lucrãri, arată ziarul local „Vremea Nouă”.

 

„Admite, în parte, contestaţia formulatã de petentul Fenechiu Relu, deţinut în Penitenciarul Vaslui, împotriva încheierii nr.127 din 14.03.2016 a judecãtorului de supraveghere a privãrii de libertate de la Penitenciarul Vaslui. Desfiinţează, în parte, încheierea nr.127 din 14.03.2016 a judecãtorului de supraveghere a privãrii de libertate de la Penitenciarul Vaslui. Desfiinţează procesele verbale nr.7 din 15.02.2016 şi nr. 14 din 22.02.2016, ale Comisiei pentru eliberare condiţionată din cadrul Penitenciarului Vaslui. Obligã Penitenciarul Vaslui sã analizeze cererea condamnatului Fenechiu Relu, cu nr. IV/2341/10.12.2015, prin care solicitã acordarea drepturilor legale ca urmare a elaborãrii lucrãrii ştiinţifice intitulatã „Creşterea eficienţei motorului prin reducerea energiei pierdute”, publicatã în Buletinul Institutului Politehnic din Iaşi – Editura Politehnium 2015, potrivit dispoziţiilor art. 96 alin. 1 litera f din legea 254/2013”, se aratã în decizia Judecãtoriei Vaslui. 

 

Decizia este definitivã, fiind o cale de atac pe care Relu Fenechiu a exercitat-o împotriva hotãrârii judecãtorului delegat de pe lângã Penitenciarul Vaslui.

 

Hotãrârea instanţei a luat prin suprindere şi conducerea Penitenciarului Vaslui care aşteaptă sã-i parvinã documentele instanţei pentru a convoca o comisie care sã studieze lucrãrile fostului ministru al Transporturilor şi a cerut sprijin şi din partea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

 

Citește și EXCLUSIV! Relu Fenechiu, inventatorul. Trei brevete de invenții înregistrate la OSIM din pușcărie

 

Reamintim faptul cã, la începutul lunii mai, fostul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, a cerut judecãtorilor recunoaşterea întregii sale activităţi ştiinţifice din spatele gratiilor. Instanţa a trimis cererea fostului demnitar cãtre Curtea Constituţională, mai ales cã Fenechiu considerã neconstituţionala decizia Guvernului prin care s-a dispus suspendarea prevederilor legate de beneficiile obţinute de deţinuţii care scriu lucrãri ştiinţifice. De când este închis în Penitenciarul Vaslui, Fenechiu a reușit să elaboreze mai multe lucrări științifice. Astfel, acesta a brevetat trei invenţii. Una dintre ele este microhidrocentrala plutitoare, apoi cricul încorporat în maşină şi stingãtorul cu senzori. Pe lângã aceste invenţii, Fenechiu a scris şi douã cărţi: “Itinerarii duhovniceşti în judeţul Iaşi” şi “Ingineria avansatã strategicã pentru dezvoltare durabilã a regiunii nord-est”. Pentru toate acestea, fostul șef al PNL Iași ar fi trebuit sã beneficieze de o reducere de 5 luni a pedepsei.

 

Relu Fenechiu a fost trimis în judecatã în 2012 de cãtre procurorii DNĂ, în dosarul „Transformatorul”, acesta fiind acuzat cã a vândut, prin firmele sale, transformatoare şi întrerupãtoare uzate şi vechi la preţuri de produse noi cãtre Sucursala de Întreţinere şi Servicii Energetice Electrică Moldova, cu complicitatea fostei conduceri a instituţiei. Alãturi de el a mai fost condamnat şi fratele acestuia, Lucian Fenechiu, iar instanţa a decis recuperarea prejudiciului de la cei doi fraţi, de peste 5,6 milioane de lei.

 

(Sursa: VRN.ro)

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments