Cristian Stanciu: „În 2018, toate comunele mari vor avea apă și canalizare”

0
271

Omul care are hățurile politice la CJ Iași spune că soluția pentru proiectele de dezvoltare e dialogul tuturor partidelor. „Parcul Industrial îl facem într-un an și investitorii vor veni rapid”, afirmă Cristian Sanciu. La Spitalul Regional, el acuză o miză electorală: „Divergențele ne vor face să ratăm încă 20 de ani. Am mai pățit asta”. Județul s-a dezvoltat cu PSD în ultimii 10 ani: „Am asigurat consensul”, afirmă liderul din CJ.

 

7EST: – În ce măsură au funcționat criteriile de integritate la stabilirea candidaților la funcțiile de primari de comune?Aveți candidați trimiși în judecată pentru fapte de corupție?
Cristian Stanciu: – Pentru desemnarea candidaților PSD s-au avut în vedere mai multe criterii și mă refer aici la implicarea în activitățile de partid, experiență politică și administrativă, dar au fost avuți în vedere și candidați noi, selectați pe baza cercetărilor sociologice. Sigur că au fost aplicate și criteriile de integritate, asumate de Partidul Social Democrat, însă au existat și situații de tranzit, candidații respectivi beneficiind de prezumția de nevinovăție până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești definitive. Cred că pe de altă parte, dreptul unui om de a candida este un drept care nu trebuie afectat, atâta timp cât o instanță nu dispune în alt mod. Pe de altă parte, sunt convins că partidul va retrage sprijinul politic acelor edili care vor obține hotărâri nefavorabile pentru fapte de corupție.

– Aveți cunoștință de proiecte de dezvoltare rurală pe fonduri europene demarate deja pentru exercițiul bugetar 2014-2020? Cum poate deveni accesarea de fonduri o prioritate strategică pentru un județ dezavantajat din punct de vedere economic?
– În viziunea PSD la Consiliul Județean Iași, accesarea de fonduri europene este o prioritate strategică. În condițiile în care zona noastră este defavorizată din punct de vedere economic, utilizarea fondurilor europene este o necesitate, dacă ne dorim o dezvoltare accelerată, fără a aștepta rectificări bugetare sau făcând economii. Cel mai bun exemplu este  Aeroportul Iași, care a fost dezvoltat din fonduri europene. La nivelul fiecărei comunități vor fi sprijinite inițiative care să răspundă nevoilor comunității, corelate bineînțeles cu strategia de dezvoltare județeană și vom acorda sprijin prin asigurarea cofinanțării de la bugetul județului.

– Există un sistem de evaluare a performanțelor funcționarilor din Consiliul Județean?  Cum pot fi atrași oameni de valoare în posturile-cheie?

– Sistemul de evaluare a performanțelor funcționarilor publici este cel prevăzut de lege. Iașul are oameni de valoare care pot să muncească în sistemul public și să aibă și performanțe, realizări, cu condiția că raportul muncă-beneficii să fie unul stimulativ.  Pe de altă parte, cred că trebuie avute în vedere meritocratia și competență.

– Cum vedeți reglarea conflictului din PSD Iași după alegeri? Vor există în continuare două organizații autonome: municipiu și județ?

– Nu este momentul să vorbim acum despre vreun conflict în PSD. Sigur că, divergente de opinii au existat și poate că vor mai există. Sunt convins că există loc pentru toată lumea în acest partid  și așa cum s-a găsit o cale de colaborare pană acum, se va găsi și în viitor

 

Cristian Stanciu, mult mai sobru decât tatăl său, văzut la mijlocul distanței dintre taberele politice locale

Există toate condițiile pentru succes

– Puteți da un termen de dare în funcțiune a Parcului Industrial de la Letcani? Ați prospectat piața în vederea atragerii de investitori?
– Obiectivul nostru este ca, până la finalul acestui an, Parcul Industrial Iași de la Lețcani să obțină licența de parc industrial și să devină funcțional, pentru că existența acestuia reprezintă o oportunitate de dezvoltare atât pentru mediul de afaceri, cât și pentru comunitatea ieșeană. Există în Iași toți factorii care pot determina succesul acestuia: resurse umane, instituții de învățământ, hub-uri de afaceri și activități industriale din diverse domenii. Vom oferi facilități. După obținerea licenței de parc industrial, va fi demarată o campanie accelerată de atragere a investitorilor.

– Ce atuuri are echipa PSD de la Consiliul Județean, în condițiile în care principalele nume au mulți ani de politică în spate dar care nu s-au remarcat prin realizări deosebite?
– Munca de la Consiliul Județean este o muncă de echipă. De aceea, realizările nu sunt numai ale unor persoane, ci ale întregii echipe. De aceea consider că modernizarea Iașului din ultimii 10-12 ani se datorează tuturor celor care au făcut parte din echipă de conducere, fie că vorbim despre Consiliul Județean sau Primăria Iași. Să nu uităm că marile proiecte ale Iașului au fost implementate de PSD. Chiar și modernizarea aeroportului a fost o investiție făcută în urma consensului politic de care au dat dovadă consilierii județeni PSD, majoritari, și cei ai PNL.

– Considerați benefice contractele-cadru de întreținere a drumurilor județene din ultimii 4 ani? 

– Majoritatea PSD din Consiliul Județean a susținut variantă contractelor-cadru pe 2 ani, această variantă asigurând atât întreținerea operativă dar și calitativă a drumurilor, firmele fiind conștiente că la un interval de 2 ani va avea loc o nouă evaluare. Din punctul nostru, variantă contractului pe 4 ani poate genera o „relaxare” a firmelor implicate, ce ar determină o scădere calitativă a serviciilor furnizate.

 

„Aducem apa la țară, dar e nevoie și de dezvoltare economică”

– Știți câte gospodării din județul Iași mai au incă WC în fundul curții? Cum caracterizați proiectul deputatei Aurelia Cristea, „200 de euro” pentru cadă în casă?
– Proiectul la care faceți referire este unul sinergic cu strategia de creștere a nivelului de trai al populației din întreaga țară. Județul Iași are peste 257.000 de gospodării, multe fără apă curentă și fără grup sanitar în același corp de clădire. Proiectul doamnei deputat se adresează gospodăriilor racordate la o rețea de apă și reprezintă un prim pas în rezolvarea problemei. Al doilea pas va fi identificarea unei soluții pentru mediul rural. Ne dorim că până în anul 2018 să avem apă și canalizare în toate comunele cu populație de peste 2.000 locuitori, urmând apoi a analiza oportunitatea unui proiect similar și în aceste localități.

 

Evaluarea activității la Aeroport, după alegeri

– Dacă Marius Bodea nu câștigă Primăria Iași și PSD face majoritatea în CJ, vedeți pe altcineva în locul acestuia la conducerea Aeroportului?
– Nu aș vrea să comentez punctual la acest moment o astfel de situație. Aș vrea totuși să menționez că ar fi normal că la finalul mandatului executiv al forului de conducere al Aeroportului Iași să se facă o evaluare a activității acestuia, iar în funcție de rezultat, plenul Consiliului Județean va decide cui îi va acorda următorul mandat și în ce formulă d
e lucru: cu președinte executiv al CA sau revenirea la vechea formulă, cea cu director general al aeroportului și CA.

 

 

Toată Moldova trebuie să lupte pentru autostradă

– Ce-ar trebui să facă un lider județean pentru a grăbi cât se poate Autostrada Est-Vest?
– Din punctul nostru de vedere, al PSD Iași, pe primul loc în ceea ce privește prioritizarea proiectelor rutiere trebuie să fie autostrada care leagă Moldova de Transilvania. Acest demers ar trebui să fie sprijinit de către toți parlamentarii din zona Moldovei. Toată lumea ar trebui să înțeleagă că interesul Comisiei Europene este legat de coridoarele europene, traseul Tg Mureș – Tg. Neamț încadrându-se în această categorie. Însă nu Comisia Europeană aprobă Masterplanul, ci Guvernul. Șansele Moldovei de a recupera decalajele economice față de celelalte regiuni se leagă de construirea în următorii ani a acestei autostrăzi. 

 

Citește și Victorel Lupu, patru pariuri: „Parc industrial, drumuri județene, Centru inter-modal și canalizare în toate comunele”

 

Trebuie consens politic pentru Spitalul Regional, altfel îl ratăm

– Cum comentați deruta care persistă în privință stabilirii unei locații pentru viitorul Spital Regional? E un joc politic făcut de primarul Miroslavei? Ce e de făcut?
– După cum se știe deja, săptămâna trecută a avut loc la Iași o întâlnire a autorităților locale cu reprezentanți ai Ministerului Sănătății și ai Companiei Naționale de Investiții, care au încercat să găsească soluții pentru amplasarea Spitalului Regional de Urgență. La finalul întâlnirii s-au confirmat cele două amplasamente luate în calcul: la Valea Ursului și în zonă Carrefour ERA. Nu văd niciun motiv pentru care, până acum, guvernul tehnocrat-liberal, nu a luat nicio decizie și încearcă să arunce pisică în curtea administrației locale. Pot să înțeleg că există o miză cu locația propusă de către primarul liberal de Miroslava. Însă cred că ar trebui să înțeleagă toată lumea cât de important este consensul politic în implementarea unui proiect de această anvergură și cât de benefic este acesta pentru ieșeni. Dacă vor continua divergențele privind, în fond, asumarea proiectului, riscăm să pățim că și în cazul altor proiecte, care au stagnat și 20 de ani.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments