Iași: Călin Popescu-Tăriceanu deplânge gravul deficit de democrație în care se află societatea românească

0
153

Aflat la Iași pentru susținerea candidaților ALDE din acest județ, copreședintele ALDE Călin Popescu – Tăriceanu a susținut, azi, o conferință de presă alături de președintele ALDE Iași Varujan Vosganian, candidatul ALDE la funcția de primar al Iașiului Radu Botez și vicepreședintele ALDE Iași Răzvan Constantinescu.

 

Președintele ALDE Iași Varujan Vosganian i-a mulțumit copreședintelui ALDE Călin Popescu – Tăriceanu pentru această a treia vizită la Iași, în decursul ultimei luni, subliniind că faptul că ALDE susţine funcţionarea corectă a statului de drept.  „Trebuie să ştiţi că în ultima perioadă investiţiile se află într-un impas major, creşterea economică este în mare parte pe consum, atât investiţiile publice cât şi investiţiile private au încetinit, iar iniţiativa privată este practic blocată de crisparea autorităţilor, lucru care se vede evident şi în ceea ce priveşte fondurile europene, unde plăţile se fac cu foarte mare greutate şi unde noile proiecte se acceptă cu multă lentoare. Aşadar, suntem într-un adevărat impas şi observăm că mai gravă uneori decât lăcomia care corupe, este puterea care corupe şi frica ce corupe. Pentru că şi laşitatea este tot o formă de corupţie. Atunci când nu faci de frică, este la fel de rău ca atunci când faci ceva greşit. De aceea, ALDE, în această privinţă cred că este o voce singulară în a-i avertiza pe români în legătură cu această stare de spirit, care practic ne îndepărtează de destinul propriu, ne dă o poziţie precară în Uniunea Europeană şi ne afectează viitorul pe termen scurt. Deja se vorbeşte despre eventualitatea unei crize economice în viitorul apropiat, deşi pe toate măsurătorile, România ar fi trebuit să fie pe ciclul pozitiv de creştere până în anul 2018. Am putea să ratăm această mare şansă de a ne reîntoarce la trepidaţia investiţionară a anilor 2007-2008, din cauza acestui exces care ajunge să aibă efecte contrare celor scontate. În această privinţă, iată, astăzi vine şi la Iaşi mesajul domnului Călin Popescu – Tăriceanu, copreşedinte ALDE”, a declarat Varujan Vosganian.

 

„Suntem într-un grav deficit de democraţie. De ce? Pentru că, uitaţi-vă la această campanie complet atipică. Cetăţenii trebuie să fie informaţi asupra celor care candidează, partide şi persoane. Nu există, după cum vedeţi, nimic în planul publicităţii vizuale. Cu mici excepţii, mai apar, poate, candidaţi la unele televiziuni, dar este o campanie cum nu vezi nicăieri, cu afişele care sunt interzise, bannere, mash-uri, tot ceea ce înseamnă publicitate stradală care este caracteristică oricărei campanii. De ce spun că suntem într-un deficit democratic? Pentru că în final vor fi cel puţin două consecinţe care se vor manifesta. Întâi lipsa notorietăţii candidaţilor şi lipsa pe cale de consecinţă a cetăţenilor faţă de alegeri. Aşa încât, să nu ne mire dacă la următoarele alegeri procentul de participare va fi unul scăzut. Cu cât procentul este mai scăzut, cu atât mai slab, dacă vreţi, mai precar, este procesul democratic de alegeri. Este un exces al actualei legi. Sigur că aici nu vreau să credeţi că arăt numai cu degetul către alţii. Este şi o vină a Parlamentului, că a putut să adopte o astfel de legislaţie, care a fost pregătită de Autoritatea Electorală Permanentă. Fără prea mult discernământ, această lege a fost adoptată și ne duce la o situaţie anormală”, a declarat copreședintele ALDE.

 

Călin Popescu – Tăriceanu a vorbit și despre dezechilibrul dintre  cele trei puteri ale statului: „Singura putere democratică, Parlamentul pare să fie ȋn momentul de faţă dominat de celelalte două puteri, care sunt numite și nu alese. Acest dezechilibru  pe care l-am remarcat, nu numai eu, se materializează printr-o creştere a influenţei instituţiilor de fond, a instituțiilor represive ale statului şi degeaba vorbim despre alegeri locale şi despre administraţie locală, atâta vreme cât drepturile şi libertăţile cetăţenilor şi democraţia pe cele mai simple şi solide principii nu este respectată ȋn România. Deci noi avem o faţadă de democraţie, iar eu nu cred ȋn viabilitatea unei societăţi care este construită pe acest tipar, care seamănă  din păcate cu tiparul unei societăţi autoritare, ȋn care, practic, ai o arhitectură care se apropie aşa de satele lui Potemkin, la faţadă avem de toate, avem şi presă liberă şi Parlament, avem tot ce trebuie, Justiţie. Dar de fapt deciziile importante se iau ȋn alte sfere, sunt forţe oculte care acţionează, sunt numeroase semnale care vin ȋn societate şi care indică o creştere a neȋncrederii cetăţenilor ȋn ȋnstituţiile fundamentale ale statului tocmai pentru că ei sunt privaţi de existenţa unui proces democratic real”.

 

Referitor la scandalul dezinfectanţilor furnizaţi de firma Hexi Pharma, poziția copreședintelui ALDE a fost că: „Ȋn primul rând SRI-ul vorbeşte de informări pe care le-a trimis, dar care nu sunt  nicăieri. Ȋn al doilea rând, doar serviciile de informaţii arată cu degetul spre alţii, dar ele foloseau bine şi merci aceste substanţe. Sunt ziarişti care în spaţiu public au ridicat această problemă, a unor posibile legături ȋntre serviciile din România şi anumite firme comerciale şi există, după cum aţi văzut, anumite suspiciuni ȋn acestă direcţie pe care le-au semnalat o seamă de ziarişti şi am observat şi scrisoarea deschisă a UNJR-ului care cere Consiliului Superior al Magistraturii să verifice ce au făcut Parchetele cu informările pe care le-ar fi primit. (…)

 

La toată această chestiune vine şi pune capac atitudinea preşedintelui Klaus Iohannis, care cu o seninătate, care după părerea mea este periculoasă, dă un cec ȋn alb spunând: „Serviciile şi-au făcut treaba, ele sunt practic absolvite de orice responsabilitate”. Sigur că nu contest că s-ar putea să existe şi această variantă, dar când atâtea semne de ȋntrebare se ridică în spațiul public, când vedem că este o prăbuşire masivă a ȋncrederii cetăţenilor ȋn sistemul de sănătate publică, eu cred că obligaţia preşedintelui ar fi fost să nu aibă această atitudine, care seamănă a indolenţă cu o atitudine activă, serioasă, responsabilă şi să ceară un răspuns foarte detaliat, amănunţit, nu să se mulţumească cu un punct de vedere al SRI-ului pe care, aţi văzut, l-au trimis comisiilor de control de la Parlament şi ȋn care defapt ne spun, „staţi liniştiţi, totul e ȋn regulă, noi avem grijă de dumneavostră, vă supraveghem pe toţi, noi funcţionăm impecabil”, când ȋn trecut am văzut că există cazuri grave de corupţie ȋn justiţie, ȋn armată, ȋntre judecători, ȋntre procurori, chiar la serviciile secrete. (…)

 

Deci, eu cred că există o responsabilitate de la care preşedintele nu se poate deroba dacă vrem să avem impresia şi să ne dea impresia că preşedintele nu este ales nu numai ca să facă vizite oficiale ȋn străinătate. Preşedintele are o serie de pârghii pe care trebuie să le exercite, să le utilizeze pentru a rezolva şi a detensiona o situaţie de criză cum nu am mai văzut de foarte multă vreme. Prăbuşirea ȋncrederii cetăţenilor în instituţiile statului este un pericol major  deoarece aşa se deschide de obicei calea către regimurile autoritare şi chiar către didactură, către regimuri politice care chiar dacă poate mai păstrează o aparenţă de democraţie trec la excese şi la abuzuri. Uitaţi-vă ce s-a întâmplat în ţări vecine şi în alte ţări din Europa, care este pericolul discursului extremist, ultranaţionalist, xenofob
, antisemit. De ce au apărut aceste formaţiuni şi aceşti lideri politici? Tocmai datorită pierderii încrederii cetăţenilor în instituţiile fundamentale ale statului. Şi cred că aici preşedintele trebuie să conştientizeze că are o responsabilitate. (…)

 

Să ştiţi că corupţia nu este numai corupţia financiară pe care o vedem combătută. Trebuie să avem grijă de corupţia puterii. Orice putere care nu este supusă unui control, corupe. La noi, după cum vedeţi, sunt o serie de instituţii care sunt scăpate complet de sub orice control. În primul rând, controlul reciproc al puterilor în stat, al celor trei puteri în stat, dar, după aceea, sunt celelalte instituţii, cum sunt de exemplu serviciile care, aşa s-a imaginat, să funcţioneze sub forma unui control civil exercitat de Parlament. Ei bine, nu funcţionează! Aţi văzut comunicatul dat de comisia de control a SRI-ului care este, după părerea mea, de un ridicol complet. Nu au făcut decât să preia scrisoarea de la SRI şi să o copieze şi să pună antetul Comisiei. Se vede că nu au făcut nimic, niciun control, nu au făcut decât să preia nemestecat ceea ce le-a dat SRI-ul. (…)

 

Astea sunt problemele pe care eu vreau să le aduc în dezbaterea publică şi cu care cred că am început să sensibilizez din ce în ce mai mulţi oameni. Să ştiţi că în vizitele pe care le-am făcut în această campanie, am fost din nord în sud şi din est în vest, am bătut toate, jumătate nu toate, mai am încă două săptămâni şi ceva de campanie şi o să acopăr aproape toate judeţele ţării, şi peste tot unde am mers, oamenii au venit şi au spus: „Dom’le, am remarcat că ALDE ridică în dezbatere probleme serioase”. Chiar nu mă aştept câteodată în stradă oamenii să vină şi să-mi spună: „Da, credem că aveţi dreptate, aţi pus corect problema. Aceste lucruri trebuie discutate în public”. (…)

 

Mă bucur că există încă oameni care au încă curaj, ziarişti de investigaţie care au ridicat serioase semne de întrebare şi au arătat suspiciuni foarte puternice în ceea ce priveşte funcţionarea acestei firme, Hexi Pharma, de atâţia ani, într-o colaborare unsă foarte interesant şi cu serviciile şi cu spitalele şi cu toată lumea. Şi sigur că, în aceste condiţii, cred că optica ar trebui să se schimbe, şi foarte mulţi cetăţeni, care sunt nemulţumiţi de starea actuală de lucruri din România, apreciază care este demersul nostru politic, al celor de la ALDE, pe care, trebuie să vă spun că îl vom continua”.

 

Radu Botez, candidatul ALDE la Primăria Iași, a precizat că modul în care se desfășoară campania la nivel național, poate fi comparată cu cea de la nivel local: „Prin această campanie se vede foarte limpede că acea ȋnţelegere care există ȋntre PNL şi PSD, care a existat ȋn momentul ȋn care a fost scrisă această lege electorală ȋntr-adevăr funcţionează pentru cele două partide şi dorinţa noastră de creştere a notorietăţii, e o dorinţă cât se poate de clară, având ȋn vedere că eu – ca şi candidat nu am o anumită funcţie public, nu sunt nici director, nici primar, nici ȋntr-o poziţie ȋn care să am o anumită vizibilitate – , am o oarecare dificultate ȋn a-mi creşte notorietatea şi din cauza acestei legi. Noi ȋncercăm să facem tot ceea ce este posibil, tot ceea ce avem voie prin lege şi sperăm ca ȋn următoarele două săptămâni să avem un plus în ceea ce priveşte creşterea notorietăţii”.

 

În cadrul conferinței de presă a fost abordat și unul din subiectele de interes local, cu privire disputele amplăsării viitorului spital regional de urgență. Radu Botez a explicat că: „Spitalul trebuie aşezat undeva ȋn vestul oraşului, iar alte discuţii premergătoare care ȋl situau undeva ȋn zona Dancu, Holboca, sigur erau total neavenite. Cred că în primul rând spitalul trebuie să beneficieze de o infrastructură cât se poate de clară, trebuie să avem un acces facil auto la spital şi acest lucru cred că ar trebui să fie de importanţă capitală ȋn amplasarea spitalului, repet, în zona de vest a oraşului”.

 

În completarea acestei probleme, vicepreședintele ALDE Iași Răzvan Constantinescu a apreciat că trebuie avute în vedere și costurile construcției spitalului, în funcție de zona unde va fi amplasat acesta, raportându-se și la finațările europene existente.

 

În finalul conferinței de presă, copreședintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu i-a invitat pe reprezentanții ALDE să mergă împreună la o sucursală bancară ca să contribuie la lista de subscripție publică pentru achiziționarea lucrării „Cumințenia pământului”, a marelui artist Constantin Brâncuși.

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentSondaj IRES privind intențiile de vot ale ieșenilor: Mihai Chirica – 31%, Marius Bodea – 12%. Un sfert dintre alegători sunt INDECIȘI
Articolul următorScandal ecologic uriaș în apropierea Iașului. Firmă de lângă incineratorul de la Vlădiceni: „Suntem vecini cu MOARTEA”
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments