Reprezentanţii unei firme situate chiar lângă incinerator susţin că, după ce acesta a fost inaugurat, au început şi problemele de sănătate ale angajaţilor, confirmate de medic. După ce au sesizat autorităţile, firma care a acuzat s-a trezit cu nouă controale de la instituţii ale statului, în aceeaşi zi. Cei de la Mediu susţin că incineratorul funcţionează normal şi că populaţia nu ar trebui să fie îngrijorată.
Două firme din Vlădiceni au ajuns în mijlocul unui scandal uriaş, în care sunt implicate şi autorităţi ale statului, după ce proprietarii uneia dintre ele au acuzat că incineratorul Demeco ar arunca în aer substanţe periculoase. Reprezentanţii firmei Gemini Grup au reclamat situaţia la mai multe instituţii şi susţin că angajaţii au acuzat probleme de sănătate după ce incineratorul şi-a început activitatea. De cealaltă parte, reprezentanţii Demeco spun că îndeplinesc toate normele de mediu şi că, de fapt, în zonă sunt interese pentru promovarea unui Plan Urbansitic Zonal (PUZ) pentru un cartier de locuinţe, iar incineratorul îl încurcă.
Acuzaţie: Prea aproape
Unul dintre proprietarii Gemini Grup spune că acesta a fost construit prea aproape de alte clădiri din zonă, inclusiv cea a firmei sale. „Această clădire s-a făcut prea aproape, la 180 de metri de noi, în loc de 500, cum trebuia”, spune Mioara Gociu. Ea povesteşte că problemele au început din luna ianuarie, când angajaţii au sesizat un miros ciudat în aer, după ce incineratorul a pornit. Apoi a început să-i doară capul. Câţiva angajaţi, cu probleme tiroidiene, au ajuns la medic. Medicul de Medicina muncii, Ionel Tănasă, care avea contract cu Nilgom SRL, firmă din cadrul Gemini Grup, a întocmit acte din care reiese că mai mulţi angajaţi au acuzat diverse probleme: “respiratorii (usturimi faringo-larigiene, tuse iritativă, senzaţie de gust de medicament – iod, mirosuri diferite înţepătoare etc)”. Alăturat actului întocmit de medic se găsesc trei declaraţii ale unor angajaţi care şi-au scris simptomele. „Printre substanţele care nu miros se numără dioxina. Prima dată acţionează la tiroidă şi avem angajaţi aici cu astfel de probleme, mai sensibili, care au mers deja la medic. În plus, există în aer un miros ciudat, de fiecare dată când ard ceva la incinerator”, a povestit Gociu.
Incineratorul de la Vlădiceni a stârnit mare îngrijorare
Nouă controale în aceeaşi zi
Mioara Gociu mai susţine că, deoarece că a mers la diferite instituţii pentru a reclama probleme la incinerator şi a cerut controale şi măsuri, s-a trezit, imediat după aceea, cu nouă instituţii venite în control, în aceeaşi zi. „Şi-au dat întâlnire în curte. Nu mai aveam loc în parcare. Era forfotă. Veniseră aşa: ISU, ITM, APM, Garda de Mediu, Urbanism Primăria Tomeşti, Poliţia Locală Iaşi, Apele Române, DSP, DSV. Numai Metrologia, ISCIR şi ANAF nu erau, dar nu-i timpul pierdut, şi-au anunţat prezenţa. Înainte de controale fusesem la Prefectură, Primărie, DNA Iaşi, Parchet, DNA Bucureşti, Mediu, pentru a reclama”, a spus Gociu.
Femeia a afirmat că, după această tevatură, medicul de Medicina muncii şi-a reziliat contractul. „Omul ne-a făcut nişte controale aici, a făcut o listă de simptome care pot fi din cauza emisiilor de la incinerator. Apoi, chiar astăzi (marţi 17 mai n.r.) ne-a anunţat că renunţă la contractul cu noi, pentru că este vizat de controale. Asta nu este o coincidenţă”, susţine Gociu.
Firma a cerut ajutorul Facultăţii de Chimie din cadrul Politehnicii, care are aparatură ce poate monitoriza parametrii aerului. „Laboratorul nu este acreditat, dar tot putem folosi datele pe care ni le vor furniza pentru a vedea ce facem mai departe”, a mai spus Gociu.
Demeco: interese imobiliare
Ciprian Blănaru, administratorul Demeco SRL Bacău, proprietarul incineratorului de la Vlădiceni, susţine că scandalul declanşat de firma Gemini ar avea, de fapt, ramificaţii într-un PUZ pentru un cartier. „Incineratorul încurcă şi trebuie să dispară. Aceasta este explicaţia, pe scurt. Avem monitorizare permanentă pe coşul de evacuare. Tot sistemul a costat 250.000 de euro şi înregistrează toţi parametrii aerului, 24 de ore din 24. Datele le trimitem la Mediu, periodic. În plus, cei de la Mediu au dreptul ca, oricând vor, să vină şi să verifice. Aparatura de monitorizare este ca o cutie neagră. Datele se înregistrează şi nu pot fi alterate. Cei de la mediu cuplează un calculator şi au acces instantaneu la toate datele”, a explicat Blănaru. Administratorul Demeco susţine că apropierea la mai puţin de 500 de metri de un obiectiv industrial nu este interzisă. „Sunt trei case în aria de 500 de metri, dar erau construite fără autorizaţie. Primăria Tomeşti a făcut un compromis şi le-a permis intrarea în legalitate, cu acordul nostru. Apropierea de un alt PUZ industrial, cum este Gemini, este permisă”, a mai spus Blănaru. Acesta spune că aerul este verificat şi de laboratoare: „Avem contracte cu Biosol şi cu Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Ecologie Industrială. Acesta are aparatură de ultimă generaţie, mobilă, care măsoară periodic calitatea aerului. Orice depăşire s-ar anunţa imediat tuturor autorităţilor”.
Şeful de la Mediu ne spune că putem sta liniştiţi
Cei de la Mediu nu au aparatură
Directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului, Bogdan Davideanu, spune că instituţia nu are aparatură să verifice emisiile de otrăvuri în atmosferă, bazându-se exclusiv pe rapoarte întocmite de alte laboratoare pentru diverşi agenţi economici sau, cum este cazul Demeco, pe senzorii instalaţi în coşul de fum. „Dioxina este distrusă total la temperatura de 1.300 de grade, cât este temperatura de ardere la incineratorul de la Vlădiceni. La fel este şi în cazul metalelor grele”, afirmă Davideanu.
Ce sunt dioxinele
Substanţe toxice cu potenţial cancerigen care iau naştere în timpul arderii unor compuşi chimişi care au clor şi carbon, la temperaturi de peste 300 de grade Celsius. Sunt substanţe incolore, inodore, foarte stabile şi insolubile în apă. Extrem de toxice pentru vietăţi pentru că se metabolizează rapid şi ajung în ficat, piele şi muşchi. Au efecte asupra tiroidei, sistemului imunitar, sistemului nervos, aparatului respirator şi aparatului digestiv.