Un document secret publicat de jurnaliştii de la săptămânalul german arată că ţara noastră nu a îndeplinit nici măcar una dintre cerinţele militare ale Alianţei Nord-Atlantice, impuse în urma politicii agresive a lui Vladimir Putin.
Potrivit documentului care a ajuns în posesia ziariştilor de la Spiegel, niciun stat al Alianţei nu a îndeplinit condiţiile stabilite la summit-ul din Ţara Galilor, în urmă cu doi ani. La acel moment, confruntate cu criza din Ucraina provocată de politica Kremlinului, ţările NATO au stabilit că fiecare dintre ele va aloca în viitor cel puţin 2% din PIB pentru apărare şi va furniza Alianţei un anumit procent din forţele sale militare sau din personalul său de comandă.
În total, este vorba despre 9 indicatori, însă detaliile despre aceştia sunt ţinute secrete. Jurnaliştii germani au aflat totuşi că nicio țară – nici măcar SUA – nu a îndeplinit toate cele 9 criterii. Americanii ar fi totuşi printre ţările fruntaşe, alături de Marea Britanie, Danemarca, Germania şi Norvegia.
În schimb, România şi Lituania nu au atins nici măcar unul dintre indicatori, fiind la coada clasamentului. Un pic mai bine stă Polonia, care a îndeplinit 2 dintre cele 9 criterii. Oficialii de la Bucureşti au promis totuşi că începând din 2017, 2% din PIB va fi alocat Apărării – ceea ce ar însemna îndeplinirea măcar a unuia dintre obiectivele NATO. Mai multe detalii despre aceste condiţii ar urma să fie făcute publice la summit-ul de la Varşovia, din luna iulie, susţin cei de la Spiegel.
Pe de altă parte, o analiză a Institutului Internaţional de Studii ale Păcii din Stockholm arată că faţă de 2006, Europa de Est a cheltuit în 2015 aproape dublu pentru apărare, de teama unei agresiuni a Rusiei. Însă aceiaşi specialişti suedezi susţin că de departe cea mai mare creştere a investiilor în armată s-a înregistrat în Rusia, şi asta în ciuda problemelor economice ale acestei ţări.
Concret, în 2015, Kremlinul a dedicat Apărării 66,4 miliarde de dolari, adică cu 91% mai mult decât în 2006. Această sumă ar reprezenta circa 5,4% din PIB-ul Federaţiei Ruse, dar este totuşi foarte mică faţă de cât a alocat acestui domeniu Casa Albă: 1.676 de miliarde de dolari.
(Sursa: Știrile Pro TV)