Omul din Iaşi care „spăla” bani furaţi: cercetător ştiinţific. Un universitar şi o femeie de serviciu, implicați într-un caz de crimă organizată

0
793

Surpriză pentru anchetatori într-un dosar: pe traseul unei reţele care „albea” bani furaţi se afla o femeie care lucra în două universităţi. Narcisa Vrînceanu a racolat mai multe persoane din Iași, care făceau aceeaşi „muncă”.

 

Un cercetător ştiinţific din Iaşi este acuzat de procurorii de la Crimă Organizată că a „spălat” zeci de mii de euro furaţi din conturile unor persoane din România, Germania, Austria, Franţa şi Olanda. Cadrul universitar i-ar fi cooptat în reţea pe fratele său, pe un restaurator şi o femeie de serviciu, care ar fi ajutat-o să extragă banii şi apoi să-i trimită unor persoane din Ucraina. Cei patru au fost trimişi în judecată pentru constituire sau aderare la un grup infracţional organizat, acceptare de operaţiuni financiare  efectuate în mod fraudulos sau spălare de bani.

 

Trimişi în Rusia şi Ucraina

Narcisa Vrînceanu, fost cercetător chimist la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” şi cadru universitar la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, este acuzată de procurorii DIICOT că ar fi organizat şi coordonat în România o reţea care „spăla” bani furaţi din coturile unor clienţi ai băncilor din state ale Uniunii Europene. Membrii din ţară ar fi avut rolul de a pune la dispoziţie unei grupări internaţionale, care sustrăgea efectiv banii, conturi bancare „cu rol de destinatar al transferurilor financiare neautorizate din conturi bancare fraudate în străinătate”. Zeci de mii de euro au fost retraşi apoi de la sucursale  din România şi reexpediaţi în special în Ucraina, dar şi în Rusia, prin sistemele de transfer de bani Western Union sau Money Gram, către diferite persoane indicate de Adam Dalton, neidentificat încă de anchetatori. Dalton este, cel mai probail, capul reţelei.

 

Şi-a cooptat şi fratele în reţea

Anchetatorii mai precizează că iniţial, în perioada noiembrie 2012- mai 2013, Narcisa Vrînceanu s-ar fi folosit de conturile sale pentru a primi banii transferaţi prin fraudă din conturi bancare din străinătate. Astfel, direct în conturile cercetătorului ar fi ajuns peste 40.000 de euro, aproape 9.000 de euro fiind returnaţi de ieşeancă sau opriţi de bănci după ce clienţii s-au plâns că tranzacţile erau frauduloase. Pentru serviciile făcute Vrînceanu ar fi beneficiat de cele mai multe ori de comisioane de 10-15% din suma totală care făcea obiectul uni transfer, spun procurorii. De exemplu, în urma unei singure tranzacţii, cadrul universitarar fi fost răsplătit cu 430 de euro. Însă, din mai 2013, a desfăşurat activităţi similare prin intermediul fratelui său, Daniel Mihalachi, dar şi a altor cinci persoane, printre care studenţi sau un operator xerox. Pentru ca aproape 5.000 de euro să fie transferaţi în contul operatorului, Vrînceanu ar fi motivat că are probleme cu banca în urma unor datorii restante şi trebuie să primească bani pentru activităţi ştiinţifice.

 

Hoţii de bani din carduri au avut-o drept partener la Iaşi pe Narcisa Vrînceanu (foto mic), susţin procurorii 

 Narcisa Vrînceanu s-ar fi folosi de conturile cunoscuţilor săi după ce funcţionarii de la mai multe bănci ar fi înştiinţat-o că transferurile de fonduri sunt declarate a fi realizate în mod fraudulos, nefiind autorizate de titularii conturilor bancare. Anchetatorii susţin că, din iunie 2013, cercetătorul ar fi cooptat-o şi pe Doiniţa Brînză, iar ambele ar fi acţionat, până în ianuarie 2014, sub îndrumarea lui Adam Dalton, iar în noiembrie 2013 pe A.M., la data faptelor, femeie de serviciu în cadrul Universităţii „AL. I. Cuza”.

 

Acuzata: „Sunt nevinovată”

În faţa procurorilor DIICOT, Vrînceanu a recunoscut efectuarea transferurilor bancare prin conturile sale, ale celorlalţi inculpaţi şi martori, dar a susţinut că nu a făcut nimic ilegal. „Inculpata consideră că a acţionat tot timpul având reprezentarea că derularea transferurilor prin conturile sale bancare sau a celorlalte persoane care au acceptat acest lucru la solicitarea sa au fost legale, reprezentând intermedieri  derulate în baza unui contract cu o firmă din străinătate. Inculpata Vrînceanu Narcisa a declarat faptul că nu a avut cunoştinţă despre faptul că transferurile efectuate prin conturile sale bancare sunt frauduloase şi nici nu a fost informată cu privire la acest lucru de către funcţionarii bancari”, se menţionează în rechizitoriu. Pe de altă parte procurorii susţin că afirmaţiile cercetătorului nu sunt reale. „Nu doresc să comentez. Până la o hotărâre definitivă sunt nevinovată”, a spus Narcisa Vrînceanu, contactată fiind de 7EST.

 

O altă anchetă, în Germania

Pe lângă dosarul care a ajuns la Tribunalul Iaşi, o altă anchetă care priveşte transferurile de fonduri neautorizate este desfăşurată de către autorităţile judiciare din România şi Germania. Anchetatorii suspectează că membrii reţelei din străinătate ar fi reuşit să fure banii din conturi după ce ar fi obţinut datele confidenţiale necesare logării în cadrul aplicaţiilor de internet banking ale unor clienţi ai băncilor din România, Germania, Austria, Franţa şi Olanda. Datele ar fi fost divulgate de către unii clienţi în urma accesării unor pagini de internet false.

 

 Procurorii de la Parchet au mai multe interceptări în dosar

Interceptare prezentată drept incriminantă de procurori

„În ziua de 13.11.2013, ora 10.36 AM, Adam Dalton dalton.wug…, trimite un mail către Vrînceanu Narcisa, la adresa de email narcisa…, cu următorul conţinut:

Şi eu am dorinţa să continuăm cooperarea noastră.

De altfel, acum îţi sunt oferite 15%, aşa că poţi obţine mai mulţi bani pentru transfer.

Dar prioritatea mea de TOP este acum siguranţa ta!

Îţi recomand să aştepţi o perioadă cu aceste transferuri şi să rezolvi situaţia cu poliţia.

Ştii că putem continua oricând. Dar chiar nu vreau să intri în încurcătură.

Cu consideraţie,

Adam Dalton,

Asistent de personal”

 

Citește și ALARMĂ: Triunghiul morții la Iași. Se întâlnesc cei mai mari mafioți ai României, dușmani de moarte: Mararu, Mironescu, Falău

 

Interceptări din dosar

Discuţie purtată în 12 octombrie 2013 între Narcisa Vrînceanu (VN) şi Doiniţa Brînză (BD), trimisă şi ea în judecată de procurorii DIICOT

 

(….)BD  – Da, da. Mai, sa stii ca la OT, la OTI ( n.n OTP Bank) nu…. s-a uitat asa la mine si zice: „Inca n-am primit nici acum” si am zis: „Da’ e ce asa de tarziu ?” Zice: „Da’ de unde si cum ?” si ma privea fo
arte asa. 

VN          – Da, da.

BD          – Deci clar trebuie s-o…..

VN          – Da, e posibil, mai ales ca…..

BD          – Ai inteles ? Au fost odata trimise pachetele ( n.n transferuri de fonduri)?

VN          – Da, da, o singura data.

BD          – Nu, au fost odata trimise cu cel de ieri ?

VN          – Nu, deci primele doua deci la…..

BD          – Pai, da, la OTI si la AMIN (n.n  Alpha Bank) au fost trimise odata.

VN          – Asa, da. Iar la….

BD          – Nu, atat, atat. Lasa-ma ca asta vreau sa aflu. Deci au fost trimse odata. Deci la AMIN s-a rezolvat, dincoace nu. Hai sa fim seriosi.

VN          – Da, da. (….)

VN          – Da, da, da.  Da’ ce crezi, la SA ( n.n. Intesa San Paolo Bank) o sa intre ceva ? A intrat ceva sau intra ?

BD          – La PAUL  (Pireus Bnak-n.n)?

VN          – Da.

BD          – Bai, sunt suspicioasa ca…. I-a dat tot asa odata cu MIL  ( n.n Millenium Bank) si cu OTI ?

VN          – Nu, nu, nu. Deci MIL si cu OTI au pus odata.

BD          – Aha. Nu, deci la OTI e clar, deci daca i-a pus odata la MIL si la OTI odata. Ca mi-a zis ca in doua zile maxim ajunge. (….)

 

Narcisa Vrînceanu i-ar fi transmis direct lui Adam Dalton datele conturilor bancare în care trebuiau efectuate transferurile financiare frauduloase, ar fi primit instracţiuni de la acesta unde să trimită banii şi i-ar fi trimis dovezile expedierii sumelor, spun procurorii.

 

În ziua de 23.10.2013, ora 01.38 PM, Adam Dalton, trimite un mail către Vrînceanu Narcisa, cu următorul conținut:

 

Dragă N,

 

MII DE SCUZE PENTRU ÎNTÂRZIEREA CU CARE ÎŢI RĂSPUND.

1)      Nu te panica în legătură cu Millenium Bank. Întotdeauna se întâmplă că încearcă să ameninţe, dar în final nu se întâmplă nimic.

 

Ai procedat corect când i-ai dat un model al contractului de muncă şi chitanţe Western Union.

Povestea ar trebui să fie mereu aceeaşi: a devenit victima unei înşelăciuni pe internet şi nu mai are banii. Dacă ai nevoie de ajutor pentru a rezolva asta, te rog anunţă-mă.

1)      Ai reuşit să rezolvi cu contul de la OTP bank cu 532 Euro?

2)      Un nou transfer a fost făcut în contul ei Intesa bank(…)

 

Suma totală este 1000 Euro.

Comisionul tău de 10% este 100 Euro.

Te rog trimite 850 Euro următorului destinatar:

Prenume: A.

Nume: Y.

Localitate: Kiev

Ţara: Ucraina

4)   A fost primit noul cont al lui A.M. În câteva zile va fi făcut un transfer.

 

5)   Întrucât acum ai o nouă persoană, îţi recomand INSISTENT să sistezi orice cooperare viitoare cu Doinita Brînză. Se pare că aproape toate băncile o urmăresc acum. Orice activitate viitoare poate duce la probleme serioase. Las-o să se odihnească. Ne vom reîntoarce la ea după câteva luni.

Îi voi trimite un bonus pentru că a lucrat cu noi. Va fi ok.

 

Cu consideraţie,

Adam Dalton

Asistent de personal

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments