EXCLUSIV. Cumătrul Zaharescu, omul lui Dragnea la Iași. Afacerist cu viață de roman: știe toți politicienii și interlopii

0
3472

 

Pe vremea lui Ceaușescu se bătea cu arabii în Tudor. La Revoluția spărgea fișete din Casa Pătrată și fura țigări. A avut grădină zoologică privată în Bucium. Îi știe pe Corduneni de mici, pe Rodideal, când nu comanda asasinate, dar și pe liderii politici de la București sau Iași, fiind apropiat de PSD.

Afaceristul ieşean Mihai Zaharescu poate fi găsit uşor la unul dintre cele trei localuri de care are grijă: Fire Ribs, Vivo şi Cinema Bistro. “Sunt ale copiilor, dar eu le administrez. Este grea meseria de crâşmar, stai tot timpul cu ochii pe angajaţi. Nu credeam că-i aşa”. Povesteşte lejer despre experiențele dinainte de 1990, despre relațiile cu interlopii care au dominat Iașul, dar are un subiect tabu: cumătria cu Liviu Dragnea, președintele PSD. „L-am cunoscut pe vremea când nu era cine este acum”.

A dus-o bine în comunism

Înainte de 1989, ambii părinţi i-au lucrat în cooperaţie. Şi, spune Mihai Zaharescu, învârteau ceva bani. „Imediat după 1990, i-am cerut nişte bani tatălui meu, care acum are peste 80 de ani şi ne înţelegem minunat. M-a trimis la plimbare: <au venit capitaliştii, să vedeţi voi acum!>”, îşi aminteşte afaceristul.

 Cumătrul lui Dragnea, omul de afaceri Mihai Zaharescu

A dus-o bine în comunism: țigări, ciocolată, băutură din celebrele shop-uri. „Aveam relaţii apropiate cu studenți din ţările prietene. Am şi cununat un negru. S-a căsătorit, în 1986, cu o fată din Probota. Finul a venit în România, după doi ani de aşteptat aprobarea pentru nuntă, cu 20 de dolari. Am făcut nunta cu parizer luat de mine şi o damigeană de vin de la tata. Am pierdut legătura cu ei, dar acum doi ani m-a căutat ea. Au venit amândoi în România, au 8 copii, stau la Probota şi ea lucrează la pază, la Carrefour Era”.

Bătăi cu arabii în Tudor

În anii ’80, terminând Mecanica, a fost angajat la DSP, unde se ocupa de emisiile radioactive ale aparaturii pentru radiografii. Zaharescu spune că nu îi suporta pe arabi, că luau fetele. “Ce bătăi erau în Tudor Vladimirescu cu ei!”.

Tot la capitolul bătăi intră şi conflictele celebre cu FGM, din cauza fostei soţii. “S-a combinat cu unul de la FGM şi umblau ăştia să-mi ia copilul. Am obţinut custodia în instanţă şi a trebuit să-l apăr singur”. Mărturie îi stau câteva tăieturi adânci de pe mâna dreaptă. Mai are un băiat, de la a doua căsătorie, de care este la fel de apropiat.

Nu vrea certificat

Mihai Zaharescu susţine că este singurul revoluţionar fără certificat din Iaşi, refuzându-l. „Dacă luam certificatul, aveam o grămadă de avantaje: teren, nu plăteam impozit, transport gratuit, pensie. Şi pentru ce să le cer? Să mă întrebe copilul ce am făcut acolo şi să-i spun că am spart fişete şi am furat ţigări? Că asta am făcut toţi”, spune afaceristul ieşean.

După aceea, a intrat în afaceri: prima consignaţie, Duvana, primul magazin alimentar privat. A avut, apoi, firme în afara României şi relaţii de import inclusiv în China. Şi acum are o firmă de construcţii în Germania, care lucrează pentru antreprenori mari. “La viaţa mea, în afară de droguri, arme şi femei, am vândut de toate”. A avut chiar şi o grădină zoologică acasă, dar a renunţat şi a dat toate animalele. Îşi aminteşte că, atunci când era Constantin Simirad primar, a avut parteneri străini pentru o grădină zoologică nouă, a Iaşului, dar proiectul a rămas în aer.

„Pe Liviu Dragnea l-am cunoscut când nu era ce este acum. Avem o relație ca de la om la om. Am fost în concediu împreună.” Mihai Zaharescu, patron de restaurante

Relaţiile cu interlopii

A făcut box de performanţă la Clubul Sportiv Nicolina, unde s-au lansat și Cordunenii. “La vremea aceea erau nişte copii liniştiţi, la locul lor. Până la Olimpiada de la Atlanta aşa au fost. Au dat mâna cu toţi marii sportivi ai României, au avut grade la Dinamo. Ce s-a întâmplat după aceea, în Polonia şi Germania, nu mai ştiu. Dar ştiu că ne respectăm şi acum”, ne-a povestit Zaharescu.

A avut o relaţie apropiată inclusiv cu Vasile Rodideal, celebrul interlop basarabean căutat acum. “Atât spun: eu nu m-am amestecat în afacerile lor. Am avut treaba mea, cu construcţii, cu plecat prin alte ţări. Şi acum dorm liniştit noaptea”. Interlopii i-au lăsat în pace şi un local pe care l-a avut pe vremuri, Arena, unde nu călcau.

A avut grădină zoologică la Bucium, dar a dat toate animalele

N-a avut binecuvântarea

În anul 2010, firma de construcţii i-a fost zguduită de o ţeapă pe care a luat-o la Oituz, de la o parohie. S-a şi judecat cu preotul de acolo, care între timp a fost dat afară din BOR şi s-a mutat în Norvegia. „Am făcut lucrări de 300.000 de euro şi nu am luat banii. M-am dus în audienţă la Patriarh, am trecut prin cele trei anticamere păzite de nişte băieţi bine făcuţi şi i-am spus ce s-a întâmplat, apoi m-a întrebat: ai avut binecuvântarea noastră? I-am explicat că am câştigat licitaţia. Ei, atunci, dacă nu ai avut binecuvântarea, consideră că ai făcut o donaţie bisericii”, povesteşte Zaharescu.

Citește și EXCLUSIV. Copilul de trupă al PSD Iași, Alexandru Baltag, disperat după o vedetă Playboy

 

În concediu cu Liviu Dragnea

E genul care cunoaște pe toată lumea, iar cu Liviu Dragnea este înrudit. Evită subiectul, dezvăluie foarte puțin: „Ne-am cunsocut pe vremea când nu era cine este acum. Este o relaţie ca de la om la om. Am fost în concediu împreună”. Spune că, atunci când mergea la Bucureşti, se mai vedea cu Dan Nica, Elena Udrea, Traian Băsescu, Dorin Cocoş. „Este treaba lor ce au făcut, nu mă priveşte pe mine. Nu m-am amestecat în politică”, mai spune Mihai Zaharescu.

5 1 vote
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments