Judecătorul constituţional Mona Pivniceru, fost magistrat în Iaşi, a câştigat, în primă instanţă, un proces care-i permite să aibă o pensie de aproape 20.000 de lei net lunar. Un proces similar a deschis şi colegul ei de la Curte, Tudorel Toader. În prezent, cea mai mare pensie din Iaşi este de 17.000 lei net şi aparţine fostului procuror Gheorghe Şuhan.
Judecătorul constituţional Mona Pivniceru a obţinut în instanţă pensie specială de magistrat. Tribunalul Iaşi a decis recent ca fostul ministru al Justiţiei să îşi primească drepturile începând cu 30 aprilie 2015, decizia nefiind definitivă. Sentinţa instanţei vine după ce Curtea Constituţională (CCR) a admis, în 5 mai, excepţia ridicată de Pivniceru privind considerarea mandatului de judecător CCR drept vechime la calcularea pensiei de serviciu a magistraţilor.
Casa de Pensii se opusese
Tribunalul Iaşi a decis să anuleze decizia din 29 septembrie 2015 a Casei Judeţene de Pensii Iaşi şi pe cea din ianuarie a Comisiei Centrale de Contestaţii din Cadrul Casei Naţionale de Pensii Publice Bucureşi prin care i s-a respins Monei Pivniceru (57 de ani) acordarea pensiei speciale de magistrat. „Obligă intimata Casa Teritorială de Pensii Iaşi la acordarea pensiei de serviciu în baza art. 82. alin 2 din Legea nr. 303/2004 (n.r.- privind Statutul judecătorilor şi procurorilor) începând cu data de 30.04.2015”, se arată în minuta deciziei instanţei.
Pivniceru şi Toader vor fi „şefii” pensionarilor
Acum are peste 16.000 de lei pe lună
În declaraţia de avere din iunie 2015, Mona Pivniceru preciza că, în anul fiscal anterior, obţinuse venituri de 199.980 de lei net din salariul de la Curtea Constituţională, aproximativ 16.665 de lei pe lună. Pensia specială de magistrat, care se poate obţine după 25 de ani vechime, reprezintă 80% din salariul brut şi sporurile din ultima lună de activitate înainte de data pensionării, ceea ce face ca Pivniceru să aibă dreptul la, cel mai probabil, una dintre cele mai mari pensii din judeţul Iaşi.
CCR i-a admis excepţia
În 5 mai, CCR îi admisese lui Pivniceru excepţia de neconstituţionalitate ridicată în dosarul de la Tribunalul Iaşi privind considerarea mandatului de judecător CCR drept vechime la calcularea pensiei de serviciu a magistraţilor. “Sub aspectul dreptului la pensie de serviciu, statutul judecătorilor constituţionali reclamă acelaşi tratament cu cel al judecătorilor de la instanţele ordinare (…) excluderea acestora din ipoteza normei criticate apare ca fiind lipsită de fundament juridic, vădit discriminatorie şi, deci, abuzivă”, se arată în motivarea CCR.
De decizia Curţii poate beneficia şi Tudorel Toader, rector suspendat al Universităţii „Al. I. Cuza” şi judecător CCR, care a dat şi el în judecată Casa de Pensii Iaşi, într-un proces similar cu cel al lui Pivniceru. La judecarea excepţiei de neconstituţionalitate, Pivniceru a lipsit, iar Toader a fost prezent.