Ioan Avătămăniţei are 88 de ani, este din oraşul Flămânzi-Botoșani, iar de peste două decenii „colindă” judeţul să colecteze bani pentru reabilitarea bisericilor.
„Am fost înjurat, certat şi chiar lovit de unii oameni, dar nu m-am lăsat că ştiam că fac ceva bun”, spune moşul Ioan Avătămănieţei. Timp de două decenii bărbatul, care a împlinit 88 de ani, roagă oamenii de bună credinţă să ajute, din puţinul lor, bisericile. Prin mâna sa au trecut zeci de mii de lei cu care s-au reabilitat lăcaşe de cult din judeţele Moldovei. Bătrânul îşi aminteşte că totul a început în anul 1993 când, spune el, a simţit că trebuie să facă ceva pentru sufletul lui. A început să strângă bani pentru reabilitarea unui lăcaş de cult din Botoşani.
„Ce m-a determinat să fac acest lucru? Am simţit că trebuie să îl fac. Nimeni nu mi-a cerut. Eu din proprie iniţiativă am spus că trebuie să ajut cumva. Nu sunt un om bogat, aşa că am spus că fac un bine dacă mă angajez să strâng şi eu o parte din banii necesari”, spune moşul Avătămăniţei pentru Adevărul.
Chiar dacă nu a reuşit să strângă atunci foarte mulţi bani, bătrânul nu s-a descurajat. Ba dimpotrivă. A continuat să strângă bani şi pentru alte biserici. A ajutat la colectarea fondurilor pentru rebilitarea bisericilor din judeţul Botoşani dar şi din judeţul Neamţ. Nici nu mai ştie pentru câte lăcaşe de cult a umblat.
„Am acasă peste 100 de jurnale cu numele celor care au ajutat şi au dat bani. Pe fiecare om care a dat bani l-am trecut pe caiet. Şi vreau să le mulţumesc din suflet tuturor celor care au înţeles ce am făcut şi au contribuit cu câte un bănuţ”, povesteşte bătrânul.
Ioan Avătămăniţei spune, cu durere în suflet, că nu toată lumea i-a înţeles scopul. De-a lungul timpului a fost înjurat, apostrofat şi chiar agresat.
„Mergeam pe la diferite societăţi comerciale, în tramvaie, în locurile mai populate şi le spuneam oamenilor că strâng bani pentru a ajuta o biserică. Unii mă înjurau şi mă întrebau câte vile mi-am făcut eu cu banii strânşi. Mă durea dar am avut puterea de la Dumnezeu să trec şi peste asta. O dată, un patron din piaţă mi-a spus că dacă am în buzunar atâţia bani câţi sunt trecuţi pe caiet îmi dă 50 de lei. Am numărat banii pe care îi aveam strânşi şi măsurat cu cei pe care îi aveam pe caiet. Aveam un milion. Când a văzut că sunt corect omul a fost impresionat şi mi-a dat banii”, mai spune moşul Avătămăniţei.
Bătrânul spune că a fost chiar şi bruscat de un bărbat care l-a împins şi a căzut jos. Asta, după ce suferise o intervenţie chirurgicală, arată reporterii de la Adevărul.
Foto: adevarul.ro
Peste 150.000 de lei în şapte ani
În urmă cu zece zile, în oraşul Flămânzi a avut loc slujbă de resfinţire a bisericii cu hramul “Pogorârea Sfântului Duh”. Asta după mai bine de un deceniu în care s-au efectuat lucrări de reabilitare pentru care a fost nevoie de câteva miliarde de lei vechi.
„Slujba a fost oficiată de ÎPS Calinic Botoşăneanul. Ne-am dorit foarte mult să ajungem aici, după mai mulţi ani în care s-a muncit mult. Nu a fost uşor şi mulţumim Bunului Dumnezeu că am reuşit să restaurăm acest Sfânt Lăcaş. Domnul Avatamanitei ne-a ajutat foarte mult”, a spus preotul paroh al Bisericii “Pogorârea Sfântului Duh” din oraşul Flămânzi, Marius Pîjîn.
Timp de şapte ani, Ioan Avătămăniţei a “colindat” municipiul Botoşani pentru a strânge bani. Prin munca sa a reuşit să strângă peste 150.000 de lei.
Cuvinte de laudă la adresa lui are şi edilul oraşului Flămânzi, Dan Oloeriu.
„Moşul Ioan este o adevărată poveste. Ceea ce a făcut dumnealui, riscurile pe care şi le-a asumat sunt de admirat. Mai ales la vârsta lui”, a spus Dan Oloeriu pentru reporterii de la Adevărul.
Bătrânul spune că va continua să strângă bani pentru biserici atâta vreme cât îl vor ţine puterile. Alături îi este familia care îl înţelege şi îl încurajează mereu.
(Sursa: adevarul.ro)