România obține 2 din cele 4 premii acordate Regiunii Europene de către Organizația Mondială a Sănătății cu ocazia Zilei Mondiale Fără Tutun

0
143

În fiecare an, cu ocazia Zilei Mondiale Fără Tutun, Organizația Mondială a Sănătății acordă premii unui număr restrâns de persoane sau organizații, recunoscând contribuțiile acestora în dezvoltarea și implementarea de politici de control a consumului de tutun, în concordanță cu Convenția Cadru privind Controlul Tutunului.

 

Premiile sunt expresia aprecierii forului mondial al sănătății față de persoane și organizații selectate pentru lupta lor pe termen lung și pentru realizările lor semnificative în cercetare, dezvoltarea de politici publice, promovarea sănătății și alte acțiuni care promovează și întăresc capacitatea de control a consumului de tutun.

 

În acest an, România a obținut, pentru prima dată, 2 din cele 4 premii acordate Regiunii Europene, pentru eforturile susținute și rezultatele excepționale în adoptarea legislației de interzicere a fumatului în spațiile publice închise.

 

Premiile au fost acordate Coaliției România Respiră – asocierea de peste 250 de organizații non-guvernamentale şi personalități publice care au susținut timp de peste 1 an inițiativa legislativă – și doamnei deputat Aurelia Cristea, inițiatorul și promotorul legii în Parlamentul României.

 

Comunicatul de presă al Biroului European al Organizației Mondiale a Sănătății accentuează larga susținere publică de care s-a bucurat inițiativa de interzicere a fumatului în spațiile publice închise, precum și coalizarea fără precedent a societății civile în jurul acestei teme. De asemenea, sunt reliefate aprecierile și recunoașterile naționale și internaționale pentru acest model de democrație participativă, venite din partea Președinției României, Guvernului României, reprezentanțelor diplomatice în România și multor organizații non-guvernamentale.

 

Organizația Mondialăa Sănătății a apreciat, de asemenea, contribuția semnificativă a doamnei deputat Aurelia Cristea, inițiatorul și promotorul legii printre membrii Parlamentului României și în spațiul public. Plasarea principiului protejării sănătății publice la vârful agendei politice este considerat un element de diferențiere care a condus la acordarea premiului.

 

Ziua Mondială Fără Tutun 2016 stă sub semnul apelului adresat de către Organizația Mondială a Sănătății către guvermele lumii pentru a demara pregătirea de implementare a ambalajelor neutre pe pachetele de țigări, măsură demonstrată ca având un efect benefic asupra reducerii consumului de tutun și expunerii tinerilor la acest produs de la vârste fragede.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments