Procurorii anticorupţie cer instanţei să emită un mandat de arestare în lipsă pe numele lui Elan Schwartzenberg. Solicitarea are legătură cu dosarul în care Radu Mazăre, fostul primar al Constanţei, a fost trimis în judecată fiind acuzat că ar fi luat mită ca să emită o autorizaţie de construcţie. Cauza lui Elan Schwartzenberg a fost disjunsă, deoarece omul de afaceri nu a fost în ţară în timp ce s-au făcut cercetările. Procurorii spun că omul de afaceri ar fi fost intermediarul între israelianul Avraham Morgenstern, cel care ar fi avut de câştigat după emiterea autorizaţiei, şi fraţii Mazăre – Radu, primarul Constanţei, şi Alexandru, senator PSD.
Pe 1 aprilie, procurorii DNA l-au trimis în judecată sub control judiciar pe Radu Mazăre, la data faptelor primar al municipiului Constanța, pentru luare de mită și fals în declarații.
În același dosar a fost deferit Justiției și fratele său, senatorul Alexandru Mazăre, pentru complicitate la luare de mită și fals în declarații.
Al treilea inculpat din dosarul instrumentat de DNA este omul de afaceri Avraham Morgenstern, acuzat de săvârșirea infracțiunii de dare de mită.
Acuzațiile au legătură cu programul de construire de locuințe modulare grupate în campusul social „Henri Coandă”, lansat în anul 2011 și aprobat prin hotărâre a Consiliului Local Constanța, scrie Agerpres.
„Pe fondul demarării acestui proiect, inculpatul Morgenstern Avraham, în calitate de reprezentant al unei societăți comerciale, a dorit să își asigure câștigarea licitației ce urma să fie organizată. Astfel, în cursul anului 2011, omul de afaceri i-a remis primarului municipiului Constanța, Mazăre Radu Ștefan, suma totală de 175.000 de euro, pentru ca acesta să-i faciliteze câștigarea licitației ce avea ca obiect contractul de construire a campusului social, în valoare de 40.964.030 lei fără TVA (circa 10 milioane de euro)”, se precizează într-un comunicat DNA.
Potrivit procurorilor, din suma totală de 175.000 de euro, 95.000 de euro au fost transferați către contul personal al primarului Mazăre și 80.000 de euro către contul pus la dispoziție de fratele său, Alexandru Mazăre, ambele deschise la o bancă din Israel. Banii, primiți în mai multe tranșe, au urmat un circuit ascuns, prin intermediul unor conturi aparținând unor societăți off shore deschise la bănci din străinătate.
„În schimbul acestor sume de bani, inculpatul Mazăre Radu a efectuat o serie de demersuri ce intrau în sarcina atribuțiilor sale de serviciu (ex. inițierea unor hotărâri de consiliu local prin care au fost aprobate diverse etape ale procedurii de achiziție sau prin care a fost favorizată societatea comercială reprezentată de inculpatul Morgenstern Avraham)”, se mai arată în comunicat.
În declarațiile de avere din perioada 2011-2012, frații Mazăre nu au menționat conturile personale deschise la unitatea bancară din Israel și nici sumele de bani virate cu titlu de mită de către omul de afaceri.
(Sursa: digi24.ro)