Statul, ţepuit în stil mafiot: cum dispar 4 milioane euro

0
101

O obscură firmă de apartament din Iaşi a dat statului o ţeapă de aproape 20 de milioane de lei.

Electronice Iaşi SRL a fost implicată într-o adevărată reţea transfrontalieră de evaziune. Infracţiunile au fost descoperite la sesizarea autorităţilor din Lituania, iar Fiscul ieşean a sesizat Parchetul. Administratorii firmei din Iaşi nu sunt de găsit. Pur şi simplu s-au evaporat. Rămâne statul cu o gaură de 4 milioane de euro?

 

Cifre halucinante

Înfiinţată în noiembrie 1995, Electronice Iaşi SRL poate constitui obiect de studiu pentru persoanele care se specializează în combaterea evaziunii fiscale. Ultimul bilanţ contabil care apare pe site-ul Ministerului de Finanţe datează din 2009 şi indică cifre halucinante. Firma, cu un capital social de doar 200 de lei şi cu sediul într-un apartament de la etajul al II-lea dintr-un bloc de locuinţe, nu avea niciun angajat, dar raporta o cifră de afaceri de 10 milioane de euro. Această evoluţie nu a atras atenţia autorităţilor române, ci pe cea a lituanienilor.

 

„Gaură” din TVA

Electronice Iaşi SRL funcţiona ca un intermediar în achiziţia unor produse din Lituania şi Letonia, iar balticii au cerut verificări amănunţite. Controlul cerut de lituanieni asupra firmei ieşene s-a extins în mai multe ţări europene, iar concluziile autorităţilor fiscale demască, practic, o reţea transfrontalieră de evaziune. „Gaura” produsă statului român de Electronice Iaşi SRL a fost de 11 milioane de lei doar din TVA, într-un singur an. Trebuie spus şi faptul că la acea dată TVA era de 19% şi nu de 24% ca în prezent.

 

O primă ţeapă

Primul caz descoperit de anchetatori vizează o relaţie cu o firmă fantomă din Spania. Electronice Iaşi ar fi cumpărat bunuri de 26.000 de euro din Letonia, pe care le-ar fi revândut firmei Inamra Fashion din Madrid. Marfa în cauză nici măcar nu a intrat în România, din Letonia fiind expediată direct în Spania. Ieşenii nu au declarat acest lucru, în documentele lor figurând achiziţii şi livrări intracomunitare, iar TVA nu a plătit nimeni. De altfel, firma spaniolă nici nu este înregistrată ca plătitoare de TVA, deci taxa trebuia achitată de români.

 

Audi Q 5, prin Europa

În acelaşi an, firma ieşeană a cumpărat din Germania un Audi Q5, fără TVA, pe care l-a vândut unei alte firme spaniole. Maşina a fost vândută fără TVA şi, ca şi în cazul anterior, firma din Spania nu era înregistrată în scop de TVA, adică nu avea cum să plătească ea taxa. Controalele fiscale, începute în 2010 la cererea lituanienilor şi finalizate la începutul acestui an, au descoperit însă că sumele de care a fost păgubit statul român de Electronice Iaşi se ridică, practic, la câteva milioane de euro.

 

În peninsula iberică

Astfel, în 2009 şi 2010, firma ieşeană a livrat către Command Com Portugalia mărfuri de peste 58 milioane de lei. Nici în aceste cazuri nu s-a plătit TVA, iar ancheta derulată în Portugalia a scos la iveală lucruri incredibile. Marfa nu a ajuns la destinatarul din facturi, Command Com Portugalia, ci la Inamra Fashion Madrid, firmă implicată deja în primul caz de evaziune descoperit de anchetatori în cazul Electronice Iaşi. Verificările s-au extins în toată peninsula Iberică, iar autorităţile spaniole au confirmat că firma madrilenă intră în categoria firmelor fantomă şi a fost folosită pentru achiziţii intracomunitare frauduloase.

 

Mărfurile n-au intrat

Aşadar, potrivit facturilor, ieşenii au cumpărat produsele din Lituania şi le-au livrat către o firmă portugheză. În realitate însă, marfa a ajuns din Lituania direct în Spania. Mai mult, Serviciile de Taxe Spaniole au comunicat că în această ţară marfa nici măcar nu a fost declarată. Aşadar, marfa este declarată în România dar nu intră în ţară, şi ajunge în Spania fără a fi declarată. „În fapt, Electronice Iaşi nu a declarat operaţiuni triunghiulare, ci două operaţiuni distincte, respectiv achiziţii intracomunitare şi livrări intracomunitare, deşi mărfurile în cauză nu au intrat pe teritoriul României”, se arată în expertiza trimisă procurorilor.

 

Nota de plată

După trei inspecţii fiscale şi o anchetă care s-a extins pe aproape o jumătate de continent, agenţii fiscului au întocmit şi „nota de plată”. Pe lângă sesizarea penală trimisă procurorilor, la dosar s-au adăugat expertizele care indică faptul că firma de apartament ieşeană a păgubit statul cu aproape 20 milioane de lei, adică peste 4 milioane de euro. Electronice Iaşi nu a plătit TVA de peste 11 milioane de lei, la care se adaugă accesorii, adică dobânzi şi penalităţi, de aproximativ 9 milioane de lei. Administrator al firmei figurează Petru Adumitroai, care nu a putut fi contactat telefonic.

11 milioane de lei a fost paguba adusă statului român, doar din TVA, într-un singur an

„Electronice Iaşi nu a declarat operaţiuni triunghiulare, ci două operaţiuni distincte, respectiv achiziţii intracomunitare şi livrări intracomunitare, deşi mărfurile în cauză nu au intrat pe teritoriul României”, expertiza trimisă procurorilor

10 milioane de euro a fost cifra de afaceri raportată de firma din Iaşi care avea sediul într-un apartament, 0 angajaţi şi un capital social de doar 200 de lei

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments