Un pod din județul Vaslui, luat de ape în câteva minute. Cât au costat „lucrările”

0
101

Costurile pentru podul din imagine s-au ridicat la peste 500.000 lei. FOTO: Simona Voicu

Un pod peste râul Racova, din satul Broşteni, comuna Ivăneşti, judeţul Vaslui a fost „măturat“ de ape în doar câteva minute. Inspectorii Curţii de Conturi au semnalat mai multe nereguli la podul care a costat peste 500.000 de lei, materialele indicate în documente nefiind identificate la faţa locului.

A fost nevoie de o ploaie abundentă ca podul peste râul Racova, construit în urma indundaţiilor din 2011, să fie din nou luat de ape, deşi pentru construcţia acestuia s-au alocat sume considerabile. Locuitorii satului Broşteni s-au văzut din nou izolaţi la sfârşitul săptămânii, în urma precipitaţiilor abundente căzute în zonă.

 

La sfârşitul anului trecut, inspectorii Curţii de Conturi au descoperit mai multe nereguli în legătură cu modul în care au fost gestionate fondurile primite de comună pentru combaterea calamităţilor.  În anul 2011, 700 de familii din comună au fost izolate în urma inundaţiilor care au distrus podul ce leagă centrul de comună cu satul Broşteni. Primăria Ivăneşti a încheiat un contract cu societatea Transmir în valoare de 489.921 lei, la care s-a adăugat 117.581 lei TVA, pentru pentru amenajarea podului peste râul Racova, în satul Broşteni.

 

”Urmare a verificării situaţiilor de lucrări emise şi a verificării pe teren în prezenţa primarului Vasile Novac şi a viceprimarului Stroi Vasile, a stadiului de execuţie a obiectivului de investiţie, s-a constatat că s-a decontat fără temei legal transportul aferent categoriei de lucrări ”5 Rampe pod”, fără a se face dovada că materialele consemnate (nisip, balast. piatră spartă) au fost aduse la amplasament în canitatea contractată şi puse în operă până la finalizarea prezentului control. La data verificării în teren s-a regăsit doar un stoc redus de balast, necuantificat cantitativ şi valoric”, semnalau inspectorii Curţii de Conturi.

 

Podul plătit, lucrările efectuate doar pe hârtie

În timpul controlului efectuat de Curtea de Conturi la Ivăneşti, inspectorii au solicitat relaţii la dirigintele de şantier care a recunoscut că materialele necesare execuţiei podului nu au fost inventariate de comisia de inventar.

 

”Conform documentelor prezentate la control, transportul materialelor nu a fost executat de SC Transmir SA, aşa cum se prezentase în situaţiile de lucrări decontate de către entitatea controlată (Primăria Ivăneşti n.r.), ceea ce se constituie în plată nelegal efectuată din fondurile publice. Valoarea estimativă a abaterii constatate este de 44.711 lei, constând în plăţi în cuantum de 36.057 lei, efectuate fără temei legal pentru articole din situaţii lucrări neexecutate, la care se adaugă majorări de întârziere aferente în sumă de 8.654 lei”, se mai arată în raportul Curţii de Conturi.

 

Până la reconstruirea unui nou pod, pe care se să circule în siguranţă, locuitorii din Broşteni trec peste râul Racova pe o improvizaţie de pod.

 

 

(Sursa: adevarul.ro)

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentO altfel de „răcoare:” fostul premier moldovean Vlad Filat și-a făcut sală de fitness după gratii
Articolul următorIncredibil! Directorul TIFF, Tudor Giurgiu, prădat de un invitat la petrecerea dată în onoarea oaspeților festivalului
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments