ALEGERI 2016: Observatori bruscați și secții aglomerate (VIDEO)

0
112

EFOR are observatori azi în secțiile de votare din județele Cluj, Ilfov, Argeș, Botoșani, Brașov, Constanța, Caraș Severin, Dâmbovița, Galați, Giurgiu, Harghita, Ialomița, Iași, Maramureș, Neamț, Bihor, Prahova, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș și Vâlcea, precum și în Municipiul București.

 

Primarul din Odoreu care nu suportă transparența

Observatorul electoral EFOR din localitatea Odoreu, județul Satu Mare a fost implicat ieri, 4 iunie, la ora 18 într-un incident. Acesta a fost bruscat de către primarul Dumitru Pop, într-o secție din localitate. La sesizarea unui cetățean din comună, observatorul s-a deplasat la secția de votare nr. 239, unde se aflau primarul și viceprimarul, care conform raportării, se aflau în sala de votare, unde erau și buletine de vot pe masă.

Primarul a devenit agresiv, a rupt acreditarea și a avut un comportament violent față de observator. În secție nu era prezent nici un jandarm, ci numai un angajat ISU, care a reținut acreditarea observatorului în mod nelegal.

Observatorul a depus plângere la poliție, în urma căreia primarul-candidat a fost amendat cu 1000 de lei, pentru încălcarea art 108 (n) din Legea 115/2015, referitor la refuzul de a permite accesul persoanelor acreditate în secție. De asemenea, s-a înregistrat un dosar penal pentru distrugere de documente oficiale.

 

De asemenea, observatorul a sesizat faptul că directorii școlii și ai grădiniței din localitate ar fi fost implicați în campania electorală pentru candidatul Partidului Social Democrat. 


Dimineața alegerilor
În mai multe secții de votare s-au înregistrat tentative de a limita activitatea observatorilor. La secția 17 (Liceul Brâncoveanu) din București, observatorul EFOR a sesizat că urnele de vot erau deja sigilate dimineața. Președintele secției de votare a confirmat faptul că au fost sigilate cu o seară înainte (contrar legii). De asemenea, acesta a încercat să nu permită accesul observatorului în secție decât după ora 7. A fost sesizat Biroul Electoral de Circumscripție Sector 1.

De asemenea, mai mulți președinți de secții de votare s-au dovedit recalcitranți la adresa observatorilor, în mai multe secții din București și din Ilfov. La secția 218 din Ghermănești (Ilfov), presedintele biroului electoral de circumscripție a făcut presiune asupra observatorului, fără temei legal. De asemenea, la aceeași secție sunt sesizați foarte mulți votanți, care au creat agitație.  Trei candidati ALDE și unul de la PSD staționează în fața secției de votare și îndruma alegătorii. Probleme legate de un număr mare de cetățeni prezenți în secție au fost semnalate și la secția 172 din Letca Veche (Giurgiu).

La secția 171 din Letca Nouă (Giurgiu), s-a sesizat că alegătorii introduceau buletinul deschis în urnă, iar un membru al biroului electoral era poziționat lângă urnă. Au fost sesizate probleme legate de funcționarea sistemului informatic la secția 310 din comuna Horia (Neamț), 437 (București) și 1170 din Bucuresti.

 

La secția de votare din Gârcov (Olt), unul dintre membrii biroului electoral al secției de votare este nepotul unui candidat, fapt interzis de lege. A fost sesizat biroul electoral de circumscripție.
 

EFOR și Funky Citizens vor continua să ofere asistență electorală și îndeamnă cetățenii care au neclarități sau probleme să ne contracteze până la ora 23.00 pe Telverde 0800 080 200 sau pe www.expertforum.ro/votcorect

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments