Președintele PMP, Traian Băsescu, a declarat duminică seara, la RTV, că PNL a decontat propriile greșeli la aceste alegeri locale și în primul rând „lipsa” de lideri, pe Alina Gorghiu și Vasile Blaga i-a catalogat drept lideri „mediocri, de cancelarie, dar nu lideri exponențiali”, iar despre Cătălin Predoiu a spus că este un „pseudolider”.
„Doamna Gorghiu și Vasile Blaga sunt lideri mediocri, de cancelarie, dar nu lideri exponențiali. PNL a trecut la un discurs sterp. Ei au devenit marii apărători ai Justiției. Demagogia asta nu funcționează. Ei trebuie să înțeleagă că în momentul ăsta sunt ca o pată pe perete care nu-ți spune nimic, iar Predoiu este un pseudolider ca și Gorghiu și Vasile Blaga. PNL a pierdut din lipsă de lideri, din greșeli, din prostie, dar mai ales din aroganță. PNL nu este credibil și niciun partid nu se va da pe mâna lui”, a afirmat Băsescu.
El pune eșecul major al PNL de la București pe seama „prostiilor” pe care liberalii le-au făcut în negocierile cu Nicușor Dan, candidatul USB. Liderul PMP a mai spus că rezultatul care se prefigurează a fi obținut de PMP la alegerile locale, conform rezultatelor sondajelor efectuate la ieșirea de la urne, reprezintă un postament bun pentru alegerile legislative.
„Am văzut rezultatele, deocamdată pe București. Speranța mea este că rezultatele se vor îmbunătăți oarecum pe măsură ce se va face numărătoarea. Suntem mulțumiți că intrăm în primele patru partide, cel puțin, după scorurile actuale. Este un postament bun pentru alegerile legislative. Sigur, suntem foarte interesați să vedem și rezultatele din țară. (…) Scorul la nivel național sperăm să fie un scor mulțumitor, să nu fim departe de obiectivul pe care l-am propus, adică circa 10% la nivel național pe vot politic. (…) Personal, sunt mulțumit de rezultat, suntem în primele patru partide din țară și o să creștem”, a declarat Traian Băsescu.
Pentru parlamentare, potrivit acestuia, PMP vizează atingerea unui scor de 15-20%, iar în 2020 să devină un partid de guvernământ. Băsescu le-a mulțumit candidaților partidului, adăugând că alegerile locale sunt „cel mai greu test mai ales pentru partidele noi”.
Acesta a făcut apel și la reprezentanții PMP din secțiile de votare să rămână „pe poziții” până la terminarea numărării voturilor.
„Participăm pentru prima dată la alegeri locale și sperăm ca până-n septembrie să ne îmbunătățim structurile teritoriale, în așa fel încât să fim niște adversari consistenți ai celor două partide mari. De fapt, unul s-a făcut mic. Unul s-a făcut cât PDL-ul, marele PNL. A intrat la apă după fuziune și scorul acesta, cu certitudine, l-ar fi obținut și PDL-ul singur. În 2012, dacă nu mă înșel, Elena Udrea a demisionat de la președinția organizației de București pentru că a obținut 16,8%, iar acum văd că PNL-ul la București reușește performanța, marele PNL, să scoată vreo 12%”, a afirmat Băsescu.
Faptul că Bucureștiul a fost câștigat integral de PSD, consideră el, reprezintă „un moment extrem de important, atât timp cât în fruntea partidului este un om condamnat definitiv”.
„Fostul premier, deci cel mai titrat om politic al PSD, Victor Ponta, de asemenea, cu dosar penal. Nu mai vorbim de cei din teritoriu — și mă refer la mulți candidați care au candidat având dosare penale. Dacă și ei vor câștiga, este de învățat ceva din ceea ce eu spuneam legat de politica penală a României și, mai ales, spectacolul cătușelor, care nu este agreat de români. Este un moment în care instituțiile de forță trebuie să înțeleagă că românii cer respectarea drepturilor fundamentale ale cetățenilor, iar spectacolul din 2015 și începutul anului 2016 nu au fost o soluție pentru democrație. Poate vom analiza și responsabilii pentru acest spectacol de țară bananieră. Rezultatele le vedem în votul electoratului”, a declarat Băsescu.
Președintele formațiunii a mai spus că se așteaptă ca PMP să câștige „100-200 de primării din țară”.
În ceea ce îl priveşte pe Klaus Iohannis, Traian Băsescu consideră că nu reprezintă un element „relevant” faptul că președintele Klaus Iohannis s-a prezentat la votul de duminică spre seară.
„Fiecare se duce la vot când vrea. Am văzut că toți încearcă să dea diverse semnificații. Eu toată viața m-am dus la 11,00. După ce mi-am băut liniștit cafeaua cu soția, pe urmă am plecat la vot, deși, de cele mai multe ori, când m-am dus la vot era vorba chiar de mine. (…) Deci, problema orei la care votează președintele nu are nicio relevanță, părerea mea”, a declarat Traian Băsescu, la sediul PMP.
(Sursa: b365.ro)