Proiectul de Lege „Fiecare Copil în Grădiniță” este Marele Câștigător al Galei Societății Civile 2016

0
79

Premiile Gala Societății Civile, cel mai amplu proiect care promovează și premiază activitatea sectorului asociativ din România, au fost acordate luni seară, pe scena Teatrului Național București.

 

De-a lungul celor XIV ediții ale Galei Societății Civile au fost înscrise în competiție peste 2.000 de proiecte, semnate de către organizații non-profit, neguvernamentale, grupuri de inițiativă sau persoane fizice.

 

Marele Premiu al Galei Societății Civile 2016 a fost acordat proiectului Legea „Fiecare Copil în Grădiniță” al Asociației OvidiuRo. Proiectul este câștigătorul Premiului I de la secțiunea Comportament civic și Participare publică și, de asemenea, câștigătorul Premiului pentru Impact.

Proiectul reprezintă un veritabil studiu de caz, fiind printre puținele exemple de inițiative civice asumate de instituțiile de resort ale statului.

 

Anul acesta au fost înscrise în cadrul competiției 203 proiecte și programe implementate în anii anteriori de către 127 de ONG-uri, grupuri de inițiativă și persoane fizice. Educația a fost principala preocupare a sectorului asociativ în anul 2015, cele mai multe proiecte fiind înscrise în secțiunea Educație, Învățământ, Cercetare. 88 de proiecte provin de la organizații de pe plan local, tot atâta fiind și numărul celor care au propus, prin implementare, soluții care se aplică la nivel național. Bugetul proiectelor participante a fost de peste 37 de milioane de euro.

 

„Au trecut 14 ani de la prima ediție a Galei Societății Civile și cu toate astea, este probabil primul moment în care rolul societății civile din România este foarte vizibil și foarte prezent pe agenda publică. Încă din anul 2002  ne-am luptat în fiecare an să-i susținem și să-i premiem pe toți acești oameni – și sunt foarte mulți – care se implică zi de zi, în toate colțurile țării, să ne fie nouă, tuturor, un pic mai bine. Vreau să le mulțumesc tuturor celor care ne sprijină an de an – parteneri, presă, membrii ai Juriului, pentru implicarea lor extraordinară. Și vreau să  felicit toate organizațiile, fundațiiile, grupurile de inițiativă și persoanele fizice care, prin implicarea și eforturile lor, dau o cu totul altă față acestei Românii. Am spus, în acest an, că binele se construiește în fiecare zi în România. Este un mesaj sincer, la care ținem foarte mult. Iar în acest sens vom continua să promovăm, poate și mai puternic, toate inițiativele societății civile din România. Pentru că avem mare nevoie de implicarea acestor oameni!” declară Florentina Loloiu, Fundația Gala Societății Civile.

 

  • 56 de premii acordate în cadrul Galei Societății Civile 2016
  • 51 de proiecte și 38 de organizații, un grup de inițiativă și o persoană fizică premiate.

 

 

Câștigătorii Galei Societății Civile 2016

  • Premiile I la secțiunile Educație, Învățământ, Cercetare și Programeau revenit Asociației Free Miorița pentru proiectul educațional Lumină pentru ultimele 3 școli fără electricitate din România și programul Lumină pentru România.
  •  Premiul I al secțiunii Artă și Cultură a fost acordat inițiativei Colecția Costică Acsinte, implementat de Cezar Popescu.

 

Câștigătorului Premiului I de la secțiunea Apărarea drepturilor individuale/ colective Dreptate pentru Dinte!al Asociației Carusel – i-a fost acordat și Premiul Dan Manoleli pentru Dezvoltarea Societății Civile, pentru curajul și perseverența de a apăra drepturile unor grupuri atât de marginalizate, desemnat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.

 

Premiul I de la secțiunea Sănătate a revenit proiectului Peditel 1791. Urgențe și sfat medical pediatric prin telefon, non stop – Fundația Părinți din România.

 

La secțiunea Incluziune socială premiul I a fost acordat Fundației Principesa Margareta a României pentru proiectul Fondul Special Pentru Copii 2015.

 

Secțiunea Servicii de Asistență socială s-a bucurat de doi câștigători, proiectul Culorile copilăriei  al organizației SOS SATELE COPIILOR ROMÂNIA și proiectul Telefonul Vârstniculuial Fundației Principesa Margareta a României, de asemenea câștigător al Premiului pentru Originalitate. Pentru proiectul Niciodată Singur, Fundațieii-a fost acordat Premiul pentru Durabilitate.

 

Secțiunea Buget – / Eficiență + a avut, de asemenea, doi câștigători, proiectele VOLUNTAR ÎN SPITAL și Edulier Înapoi la Școală ale organizațiilor ASOCIAȚIA DE MEDICINĂ PENTRU SĂNĂTATE PUBLICĂ si Asociația Edulier.

 

Premiile I de la secțiunile Protecția mediului și Dezvoltare economică și socială au au fost acordate proiectelor Agricultură durabilă în zone defavorizate ale României: Conservarea și valorificarea soiurilor de fructe – Mihai Eminescu Trust și, respectiv Made in Rural – Fundația World Vision România.

 

Premiile I de la sețiunile Proiecte și campanii de Voluntariat și Proiecte pentru Tineret au fost acordate proiectelor Voluntari în slujba copiilor bolnavi de cancer din România – Asociația Little People România și, respectiv Prevenire HIV în rândul liceenilor din orașe mici spre medii – Asociația Semper Musica.

 

La secțiunea Proiecte și campanii de Responsabilitate Socială Premiul I a fost acordat demersului Fundației Hospice Casa Speranței – Promovarea facilității fiscale 20% ca modalitate de implicare a sectorului de afaceri în susținerea sectorului non-profit.

 

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentCăutări disperate pentru găsirea copilului dispărut din Țibana în urmă cu o săptămână. Mama, adusă la testul poligraf
Articolul următorUPDATE. Prodecanul Facultății de Drept de la UPA, reținut de procurorii DNA Iași pentru luare de mită
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments