Starețul Mănăstirii Bisericani, bătut crunt în chilie și jefuit de banii pentru clopotniță

0
234

Foto: ziarullumina.ro

Stareţul Mănăstirii Bisericani din Neamţ, părintele Mihali Serafim, a fost victima unor tâlhari care l-au bătut şi i-au furat banii strânşi pentru construcţia unei clopotniţe.
 

Părintele Mihali Serafim (50 de ani) a trecut printr-un calvar la începutul weekendului trecut, în noaptea de vineri spre sâmbătă, după ce s-a retras în camera lui, la încheierea slujbei de seară. Preotul a fost „vizitat“ de trei bărbaţi care l-au legat de mâini şi de picioare, l-au lovit peste faţă şi la coaste, ca să spună unde ţine banii. Călugării estimează că suma furată este între 20.000 şi peste 100.000 de lei.    

 

„A fost Sfântul Maslu şi cred că tâlharii ştiau că se adună bani de la pomelnice. Părintele stareţ a mai rămas pe la mănăstire, s-a întors acasă în jur de 12.00-1.00 dimineaţă şi au intrat peste el. Probabil că uşa era descuiată şi au intrat peste părintele stareţ trei persoane. A fost lovit şi la faţă şi la coaste. Doi dintre cei trei erau mascaţi, doar unul era fără mască“, a povestit părintele Ştefan, paracliserul lăcaşului.   

După ce au luat prada, hoţii s-au făcut nevăzuţi, iar Poliţia a demarat o anchetă. „În cauză a fost întocmit dosar penal, şi se continuă cercetările în vederea identificării autorilor“, a declarat comisarul Costel Irina, din cadrul Biroului de presă al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Neamţ. Călugării au aflat ce s-a întâmplat abia a doua zi dimineaţă, atunci când l-au găsit pe stareţul Mihali Serafim într-o baltă de sânge. Au chemat imediat salvarea, iar victima a fost dusă de urgenţă la Spitalul Judeţean din Piatra Neamţ. În urma loviturilor suferite, stareţul s-a ales cu coaste rupte, nasul fracturat şi mai multe contuzii.   

Iniţial, părintele a fost internat la secţia Chirurgie, după care a fost mutat în secţia ORL, medicii urmând să decidă dacă vor interveni chirurgical la nas. Călugării de la mănăstire povestesc că părintele stareţ nu este la prima păţanie de acest fel. „A mai fost odată un caz, dar el nu era acasă, era pe timp de zi, tot anul acesta, prin primăvară. Atunci au spart geamul. Acum s-a întâmplat noaptea. Cum să te aperi în faţa a trei oameni?“, a declarat un călugăr din obştea la Bisericani.   

„Fraţii“ nu vor să spună prea multe despre primul furt, dar subliniază că atunci s-au luat banii pentru pictura bisericii, pe când de data aceasta banii ar fi trebuit să fie folosiţi pentru construcţia unei clopotniţe. Deocamdată părintele nu a depus plângere, pentru că se află sub tratament în spital, dar Poliţia s-a autosesizat. Suma furată provine din donaţiile făcute de credincioşi.   

Călugării încearcă să ajute şi ei la prinderea făptaşilor, prin rugăciune. „Noi ne rugăm pentru asta cu acatistul Sfântului Mina şi cred că o să se ruşineze şi o să aducă banii înapoi. Pe lumea cealaltă e mai mare pedeapsa şi sper să se pocăiască pentru ce-au făcut“, spun călugării. Între timp, toţi cei din mănăstire au început să-şi ia măsuri de siguranţă. „Cam fiecare frate şi monah îşi încuie chilia acum de frică. E mare păcat, pentru că e casa lui Dumnezeu şi tot ce se întâmplă negativ e împotriva lui Dumnezeu. Fie că e vorba de părintele stareţ, fie că e la adresa vreunui frate din mănăstire, sau chiar împotriva unui simplu muncitor“, mai spune paracliserul.  

 

Minunea icoanei din stejar  

Aşezământului monahal de la Bisericani are o istorie aparte, iar călugării speră că minunile care s-au petrecut aici în timp să se repete şi acum, astfel încât tâlharii să fie găsiţi, iar paguba recuperată. Legenda locului spune că, în anul 1498, Cuviosul Iosif a părăsit Mănăstirea Bistriţa şi, împreună cu alţi călugări, a început să construiască o biserică prin mijloace proprii. Călugării aveau obiceiul de a se ruga neîncetat, motiv pentru care au primit denumirea de „bisericoşi“ sau „bisericani“, de unde provine şi numele lăcaşului.   

Războaiele purtate de Ştefan cel Mare i-au determinat pe călugări să părăsească aşezământul, dar atunci când s-au pornit să coboare pe Valea Rea, li s-a înfăţişat Fecioara Maria care i-a îndemnat să se întoarcă în munte. Pentru a cinsti minunea, ei au aşezat într-un stejar o icoană la care vin credincioşi pentru a se ruga şi pentru a aprinde lumânări. În 1951, icoana din stejarul în care se arătase Fecioara Maria a fost luată în două rânduri de autorităţile comuniste, dar de fiecare dată a fost găsită, în mod miraculous, la locul ei din stejar. Trunchiul stejarului şi icoana sunt acum într-un paraclis din apropiere, cu hramul Acoperământul Maicii Domnului, sfinţit la 3 octombrie 1999, la împlinirea a 500 de ani de la apariţia miraculoasă. Aşa cum icoana a revenit la locul ei, deşi comuniştii o îndepărtau de trunchiul stejarului, aşa speră acum şi călugării că vor fi recuperaţi banii furaţi.

 

(Sursa: adevarul.ro)

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments