Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie i-au comunicat, vineri dimineaţă, deputatului Constantin Niță că i s-a pus sechestru pe avere.
Decizia a fost luată într-un dosar de trafic de influenţa în care este acuzat că ar fi primit de la un om de afaceri 30.000 de euro şi peste 300.000 de lei ca să intervină la primarul unui municipiu pentru încheierea unui contract, pe vremea când era ministru al Energiei.
Deputatul Constantin Nită a venit, vineri dimineaţă, la sediul DNĂ, pentru a i se comunica decizia procurorilor, de instituire a sechestrului pe avere, potrivit unor judiciare.
Pe 25 aprilie, Niță a fost pus sub control judiciar pe cauţiune, stabilită la 150.000 de lei, într-un dosar în care este acuzat de trafic de influenţa după ce, în perioada în care a fost ministru al Energiei, ar fi primit de la un om de afaceri, într-un restaurant libanez, 30.000 de euro şi peste 300.000 de lei ca să intervină la primarul unui municipiu pentru încheierea unui contract. Niță ar fi cerut ca banii să fie folosiţi la cheltuieli ale organizaţiei judeţene a partidului, potrivit DNA.
Potrivit procurorilor, în 2013, deputatul Constantin Niță, la data faptei ministru al Energiei, i-a solicitat unui om de afaceri, denunţător în cauză, un comision de 5% din valoarea unui contract încheiat de societatea comercială a acestuia cu primăria unui municipiu.
„Comisionul a fost pretins de Niță Constantin în schimbul exercitării influenţei sale asupra primarului de municipiu şi a promisiunii că va interveni pe lângă acesta pentru a-l determina să agreeze semnarea şi bună derulare a contractului cu firma omului de afaceri”, se arată într-un comunicat de presă al DNA.
Potrivit înţelegerii, suma reprezentând 5% din valoarea contractului, de aproximativ 3,4 milioane de lei, trebuia să îi fie remisă lui Niță în două forme: cash şi printr-un contract de consultanţă fictiv, ce urma a fi încheiat cu o persoană de încredere din anturajul fostului ministru.
Procurorii susţin că, în 21 iulie 2013, Niță ar fi primit 30.000 de euro de la omul de afaceri, într-un restaurant libanez dintr-un hotel din Bucureşti.
De asemenea, la solicitarea lui Niță, a fost contactată persoană de încredere a acestuia, care a propus încheierea unui contract de consultanţă cu o anumită firma, la preţul de 5.000 de euro plus TVA, pe lună, iar acesta a şi fost semnat, în 2 mai 2013.
„În baza acestui contract fictiv (serviciile facturate nefiind, în fapt, prestate de firmă), reprezentanţii omului de afaceri au remis firmei indicate de Niță Constantin, prin intermediul acestui mecanism, suma totală de 303.118 lei, în transe lunare, în perioadă mai 2013-iunie 2014. Suma solicitată nu a fost, aşadar, achitata integral, ci două tranşe, de 30.000 euro, respectiv 303.118 lei”, au precizat procurorii.
Anchetatorii susţin că aceste sume au fost folosite, în mare parte, pentru diverse cheltuieli ale organizaţiei judeţene de partid, la solicitarea lui Niță.
(Sursa: Știrile Pro TV)