Timp de trei secole Iașul a fost capitala Principatului Moldovei, în prezent este centrul cultural și academic al României, în care se află cea mai veche Universitate din țară, ce adună circa 70.000 de studenți în fiecare an. Dacă nu ai mai fost niciodată în Iași iată câteva motive pentru care ar trebui să-l incluzi pe lista cu locuri de văzut în această vară.
Orașul cu peste 50 de biserici
Chiar dacă mergi în pelerinaj, ești în căutare de pace, sau pur și simplu pasionat de arhitectură, vei găsi în Iași mai bine de 50 de biserici. Cele mai multe se află pe Platoul de Aur, mai exact în centrul orașului, dar și pe străzile adiacente. Cea mai veche este Biserica Sf. Nicolae din perioada 1491-1492, iar cea mai impresionantă Catedrala Mitropolitană Sf. Parascheva.
Deține unul dintre cele mai impresionante palate din România
Creație a arhitectului I.D. Berindei la care au contribuit și mai marii Grigore Cerchez și A. D. Xenopol, Palatul Culturii domină întregul oraș și este poate cea mai cunoscută atracție de aici. A fost ridicat între anii 1906-1925 și inaugurat chiar de către Regele Ferdinand al României.
Iașiul este locul de naștere al celor mai mari scriitori ai României
Mihai Eminescu, Mihail Sadoveanu, Mihail Kogalniceanu sau Ion Creangă sunt doar câteva dintre numerele sonore care s-au născut pe aceste meleaguri. Într-un city break în Iași ai ocazia să descoperi locurile în care au crescut sau compus marii scriitori români. Poți începe cu vizitarea casei țărănești-Bojdeuca lui Ion Creangă, în care a locuit scriitorul între anii 1872-1889, dar și parcul Copou, unde se află celebrul Tei, locul de inspirație al poetului Mihai Eminescu.
În Iași se află cea mai mică carte din Europa
Pe strada Lăpușneanu se găsesc Galeriile Anticariat ale domnului Grumazescu Dumitru. În cadrul acestora se află Biblioteca în Palmă care deține o colecție de cărți liliputane, dar și cea mai mică carte din Europa, care poate fi citită numai la microscop.
Trebuie să încerci preparatele tradiționale moldovenești
Iașiul este un paradis chiar și pentru gurmanzi, care vor găsi aici o mulțime de restaurante cu specific moldovenesc, unde se servesc celebrele bucate tradiționale din care nu lipsește brânza sau vinurile aromate.
(Sursa: eveste.ro)