A pierdut contractul de transport public în Bârlad, îl va pierde şi pe cel din Iaşi, dar patronul Unistil are un as în mânecă. Vasile Puşcaşu a cumpărat o microhidrocentrală în munţii Sucevei, o afacere sigură şi profitabilă.
Patronul Unistil a intrat în afaceri cu energie. Spune că a investit deja 3 milioane de euro.
Începutul bun, urmarea nu prea
Vasile Puşcaşu, patronul Unistil, firma privată de transport public ce operează pe raza municipiului Iaşi, şi-a extins afacerile. Acesta a implementat un proiect cu microhidrocentrale în comuna Şaru Dornei din judeţul Suceava. Pentru a duce la bun sfârşit acest proiect, Puşcaşu avea nevoie de ajutorul localnicilor, pe care l-a şi primit. Mai precis, trebuia să treacă instalaţiile pe terenul acestora. Însă, nu toată lumea a fost mulţumită de modul de lucru al firmei conduse de Puşcaşu.
Puşcaşu scoate bani din apă pură
Conflict cu o săteancă
Stăncuţa Ruscanu, localnică ce a căzut, iniţial, la înţelegere cu Puşcaşu, s-a plâns apoi că lucrările de pe terenul ei au distrus amplasamentul. „Anul trecut, în aprilie, am încheiat o convenţie cu Unistil. Prin această convenţie, am spus că sunt de acord să treacă peste terenul meu. Văzând cum lucrează, am cerut o garanţie de 27.000 de lei. Dacă nu terminau lucrarea la timp şi dacă nu lăsau terenul în starea iniţială, pierdeau garanţia. Au trecut prin livada mea nişte tuburi de la microhidrocentrală. Nu au terminat la timp aşa că ne întâlnim în instanţă”, a declarat Ruscanu.
Şefii Unistil consideră însă că şi-au îndeplinit obligaţiile la timp şi au cerut banii înapoi. Ruscanu a refuzat să-i dea, ajungându-se la proces. În primă înstanţă, Unistil a avut câştig de cauză. Stăncuţa Ruscanu a declarat că va continua procesul, sperând că judecătorii îi vor da dreptate.
Puşcaşu are altă variantă
Contactat de 7EST, Vasile Puşcaşu susţine că a fost şantajat. „I-am plătit suma pe care a cerut-o, care este preţul de vânzare în zonă. Când am ajuns cu lucrările pe terenul ei, nu mi-a mai dat voie să lucrez. Practic, m-a şantajat. Mi-a spus să-i dau 7.000 de euro. S-au terminat lucrările, dar nu a mai dat garanţia înapoi”, a declarat Puşcaşu.
Referitor la afacere, patronul Unistil a declarat că energia produsă de microhidrocentrala sa intră în sistemul naţional. „Nu mă ocup de furnizare, am un contract pentru această parte. Am şase angajaţi”, explică omul de afaceri. În această afacere, Puşcaşu susţine că a investit 3 milioane de euro.
El a participat la o licitaţie organizată de Hidroelectrica, în aprilie 2014, pentru cumpărarea unei microhidrocentrale CHEMP Plai Monah, din bazinul râului Neagra Şarului. Omul de afaceri a precizat că speră să-şi amortizeze investiţia în 10 ani. Conform datelor oficiale, preţul de începere al licitaţiei a fost de 1,7 milioane lei, fără TVA. Specialişti în domeniu au arătat că o microhidrocentrală care produce un megawatt are un profit de peste 400.000 de euro.
Lucrările lui Puşcaşu din Şaru Dornei au dat peste cap nişte grădini
Şi Biserica a intrat în afaceri cu energie
Conform presei naţionale, compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de electricitate din România, a organizat în luna iulie a anului trecut mai multe licitaţii prin care intenţiona să obţină peste 20 milioane de euro. Hidroelectrica a reuşit să vândă doar două din cele 34 de microhidrocentrale scoase pe piaţă.
Citește și EXCLUSIV. Fenechiu, geniul pușcăriilor: co-autor la un articol științific în care n-a scris nimic
Una dintre acestea, denumită Călugăriţa şi amplasată pe râul Valea lui Stan din judeţul Argeş, a fost cumpărată de Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului. Cealaltă unitate de producere a energiei, Vlădeşti, din bazinul râului Olăneşti, judeţul Vâlcea, a fost adjudecată de societatea Roski Air Service SRL. Preţurile de pornire pentru achiziţia celor două microhidrocentrale au fost de 1,7, respectiv 2,2 milioane lei.
Microhidrocentralele sunt capacităţi de producţie din surse regenerabile care au o putere instalată de până la 10 MW şi sunt beneficiare ale schemei de sprijin prin certificate verzi.