Educaţie juridică la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Iaşi

0
652

În cadrul proiectului Educație Pentru Viață, inițiat de către Asociația Pentru Dialog în Justiție și derulat în parteneriat cu  Inspectoratul Școlar Județean Iași, Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane și Primăria Municipiului Iași, în data de 14 iunie 2016, începând cu ora 10.00, au avut loc activități de mediere și educație juridică adresate elevilor din clasele V – Vll de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Iaşi

 

La activitate au participat elevii de gimnaziu din cadrul instituției de învățământ, cadre didactice, reprezentanţi ai instituţiilor partenere, practicieni în drept și ADR.

 

 

La Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Iaşi am fost aşteptaţi cu entuziasm în sala de festivităţi a instituţiei, de zeci de elevi de gimnaziu care proveneau din clasa a V-a, a Vl-a şi a Vll-a. Deosebit de receptivi şi curioşi, elevii au reacţionat pozitiv la propunerea de dialog a lectorilor nostri pe proiect, avocat Ciprian Mitoşeriu şi comisar şef  ANITP Iaşi – Vasile Dron. S-au adresat întrebări, s-au pus în discuţie chestiuni practice de drept penal, civil, s-au dezbătut şi indicat drepturile şi obligaţiile copilului în societate, s-a tras un semnal de alarmă cu privire la vulnerabilitatea pe internet a minorilor, dar şi cu privire la legătura reţelelor de socializare cu traficul de minori. Însă, pe durata prezentărilor au fost accesate informații și din dreptul familiei, prevenirea faptelor de natură penală, transformarea conflictelor şi soluţionarea pe cale amiabilă a acestora.

 

 

Prezenţi în calitate de specialişti la seminarul juridic susţinut la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Iaşi, au fost mediator Roxana Dumitriu  și mediator Maria Păduraru.

 

 

Educaţie Pentru Viaţă este o campanie de informare și educație juridică prin  intermediul căreia se organizează seminarii pe teme juridice și non juridice (prin proiecţii de film, jocuri de rol, simulări, dezbateri orale) pentru elevii claselor  V-Vlll din Iași.

 

 

Scopul proiectului derulat de către Asociația Pentru Dialog în Justiție, în colaborare cu partenerii în școlile gimnaziale din Iași, vizează însuşirea cunoştinţelor juridice elementare şi promovarea unei culturi care să încurajeze respectul faţă de lege, echitatea socială, atitudinea civică şi responsabilizarea elevilor pentru faptele lor.

 

De altfel, mesajul campaniei noastre este „Educăm copiii să fie responsabili pentru viaţă! Creştem OAMENI!”

 

Maria PĂDURARU

Coordonator proiect EDUCAȚIE PENTRU VIAȚĂ, Asociația Pentru Dialog în Justiție

Vicepreședinte Corpul Profesional al Mediatorilor din Județul Iași

 

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments