Sute de milioane de euro au scurs din România prin diverse firme off-shore patronii lanţului de farmacii Sensiblu. Informaţiile se regăsesc în serverele avocaţilor Mossack Fonseca din Panama, iar jurnaliştii de la Rise Project au devoalat cum funcţiona întreaga reţea. Aceştia au avut grijă să înfiinţeze firme peste firme, cu ajutorul cărora mutau practic banii din ţară în paradisuri fiscale, pentru a scăpa de plata taxelor. Patronii nu au vrut însă să comenteze informaţiilr publicate de jurnalişti, deşi aceştia au încercat în repetate rânduri să obţină o reacţie de la oamenii de afaceri.
Reţeaua de farmacii Sensiblu este numai partea vizibilă a afacerii conduse de cei trei cetăţeni libanezi și un francez, căci în paralel aceştia au și cea mai mare firmă de distribuţie. Prin aceste afaceri, patronii ajung să învârtă sute de milioane de euro, dar, fără a fi ceva ilegal în asta, scot profiturile din România.
Bazele afacerii au fost puse la sfârşitul anilor 90, o afacere deloc transparentă care s-a folosit de-a lungul timpului de mai multe firme de tip offshore din Olanda, Cipru sau Insulele Virgine Britanice.
Afacerea a ajuns în numai câţiva ani să deţină o cotă importantă pe piaţa farmaceutică românească. Evoluția firmei a mai ridicat semne de întrebare în legătură cu modul în care și-au derulat afacerile aceştia. În 2002, de pildă, şeful Gărzii Financiare de atunci, Nicolae Plăiașu, i-a acuzat într-un comunicat de presă pe patronii Sensiblu că, prin diverse împrumuturi și achiziții de companii la prețuri supraevaluate, au scos profitul din țară, reuşind să evite plata unor taxe.
Informaţiile sunt confirmate de baza de date care s-a scurs din serverele avocaţilor Mossack Fonseca din Panama.
În vara lui 2002, patronii au decis să îşi extindă reţeaua de firme offshore cu scopul de a ascunde banii în afara ţării. Pentru asta, cei patru au înfiinţat în Insulele Virgine Britanice, fiecare câte un offshore. Trei ani mai târziu, acestea intrau în deplină funcţiune, iar cu ajutorul lor s-a tranzacţionat în secret peste un sfert de miliard de euro. Acestor patru firme li s-au alăturat şi altele, înfiinţate cu acelaşi scop. Jurnaliştii RiseProject au identificat în baza de date a Mossack Fonseca nouă companii care au fost folosite de cei patru în tranzacții discrete.
Cea mai mare tranzacţie, a avut loc la sfârşitul anului 2005. Patronii Sensiblu au încheiat atunci o serie de contracte de împrumut în valoare totală de 280 de milioane de euro. De pildă, unul dintre patroni a împrumutat firma Wynding Investments din Insulele Virgine Britanice cu 70 de milioane de euro pentru îndeplinirea obligaţiilor financiare. Banii aveau să fie restituiţi peste o jumătate de an, însă documentele din PanamaPapers indică faptul că banii au ajuns la aceeaşi persoană, adică la unul dintre patroni.
Acelaşi lucru, aproape tras la indigo l-au făcut şi ceilalți trei șefi de la Sensiblu, cu ajutorul altor firme offshore.
În 2006, afacerea libanezilor a fost listată la bursă. Acest lucru s-a întâmplat exact în anul în care procurorii români au clasat investigaţia penală declanşată împotriva celor patru. Tot în aceeaşi perioadă, compania de distribuţie a medicamentelor Mediplus Exim şi lanţul de farmacii Sensiblu, au fost adunate într-o nouă structură A&D Pharma BV. Această nouă companie este cea care a ajuns pe bursa londoneză, iar cei patru patroni au reuşit să adune atunci 136 de milioane de euro de la alţi investitori listând o treime din acţiunile companiei.
Conform informațiilor RISE, plățile către firme offshore s-au făcut constant în cadrul grupului din care fac parte farmaciile Sensiblu. Toate aceste acuzaţii nu au fost însă comentate de niciunul dintre patroni, în ciuda insistenţelor jurnaliştilor pentru a primi un punct de vedere.
(Sursa: digi24.ro)