Plutonier dependent de trafic cu job-uri false în Armată. Procurorii l-au iertat, dar a recidivat

0
389

Angajat la o unitate militară din Bârlad, Marcel Chiriac se dădea drept „intermediar” în obţinerea de locuri de muncă sau pe listele de candidaţi admişi la Academia Militară. De fapt, lua banii şi nu „rezolva” nimic. Culmea este că, în 2013, pentru fapte similare, a primit o amendă de 1.000 de lei.

 

Vin, ţuică şi peste 6.300 de euro a primit un plutonier adjunct de la Unitatea Militară din Bârlad de la patru persoane care vizau un post în Armată. Cum Marcel Chiriac şi-a băgat banii în buzunar, iar tinerii nu s-au ales cu o nouă carieră, părinţii unuia dintre ei s-a plâns anchetatorilor. În urma unei anchete, subofiţerul a fost trimis în judecată de Parchetul Militar Iaşi, sub acuzaţia de înşelăciune.

 

„Am un general la Bucureşti”

Primele persoane păcălite de plutonierul adjunct Marcel Chiriac, din cadrul Unităţii Militare 01458 din Bârlad, au fost chiar unii dintre vecinii săi. În mai 2014, subofiţerul de stat major s-a oferit să-l ajute pe fiul cunoştinţelor sale să fie admis la Academia de Marină Miltară din Constanţa, cu ajutorul „Generalului Ciornei”, dar contra sumei de 2.500 de euro. Astfel, vecinii săi i-au dat lui Chiriac banii în trei tranşe, dar şi 80 de litri de vin şi şapte litri de ţuică tot pentru „relaţia” sa de la Bucureşti.

Pentru a face toată povestea credibilă, plutonierul i-a însoţit pe candidat şi pe tatăl acestuia până la Constanţa, înainte de admitere. Din cauza unor „probleme personale”, Chiriac s-a întors la Bârlad, nu înainte de a-i asigura pe vecinii săi că a aranjat lucrurile. Tânărul nu a fost admis, aşa că lui Chiriac i s-au cerut cei 10.000 de lei înapoi, dar şi contravaloarea băuturii şi a biletelor de tren dus-întors. Văzând că nu îşi mai recuperează banii, familia a făcut plângere la Unitatea militară şi apoi la Parchetul  Militar. După ce a fost citat de anchetatori, subofiţerul le-ar fi cerut vecinilor săi să facă un contract de împrumut antedatat prin care promitea că le va restitui 12.000 de lei.

 

 

Angajat infractor la Unitatea Militară din Bârlad

„Clienţii”, racolaţi din bar

Plutonierul s-a oferit să-i „ajute” şi pe alţi trei tineri cu care s-a întâlnit, în 2015, într-un bar din Bârlad şi care doreau să se angajeze în cadrul Ministerului Apărării Naţionale ca soldaţi gradaţi voluntari. De la aceştia subofiţerul a cerut câte 2.300 de euro şi a primit, în total, aproximativ 3.800 de euro, susţin procurorii.  

Cei trei tineri au mers, pe 25 martie 2015, la Centrul Zonal din cadrul Colegiului Militar „Ştefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc, pentru susţinerea probelor sportive şi psihologice, dar Chiriac i-a sunat şi le-a spus să nu se prezinte  „întrucât nu a reuşit să rezolve cu persoanele influente de la această instituţie şi totodată că examenul este înregistrat video”. Astfel, cele trei persoane s-au întors în Bârlad şi, ulterior, au cerut restituirea banilor. „De fiecare dată a continuat să-i inducă în eroare, cu precizarea că «va rezolva» accederea în rândurile Ministerului Apărării Naţionale în calitate de soldaţi gradaţi  profesionişti pe locuri suplimentare, fără să mai susţină un concurs, relatându-le în mod mincinos că dosarele personale sunt înaintate la diferite instituţii de învăţământ din cadrul MapN, unde vor fi repartizaţi, ceea ce nu s-a întâmplat”, precizează anchetatorii în rechizitoriu.

 

Fantasmagoriile plutonierului

În urma anchetei, procurorii au stabilit că Chiriac nu a discutat nici cu generalul Ciornei, nici cu un colonel Stelian Barbu despre posibile intervenţii, ba mai mult, primul era în rezervă din 2009, iar cel de-al doilea nu avea atribuţii pe linie de personal.

Subofiţerul şi-a susţinut iniţial nevinovăţia, dar, ulterior, a recunoscut faptele, precizând că în acea perioadă tatăl şi bunicul său erau bolnavi şi că datora 3.500 de euro unei persoane pentru că i-a distrus maşina într-un accident. „Regret cele întâmplate şi precizez că voi depune toate eforturile  ca în următoarea perioadă de timp să le achit  sumele de bani acestor persoane”,  a spus Marcel Chiriac în faţa procurorilor. Până la trimiterea sa în judecată, plutonierul a restituit 700 de euro unuia dintre tinerii înşelaţi, ceilalţi constituindu-se părţi civile.

 

Citește și EXCLUSIV. Luminița Iordache, salvată din ghearele executorului de Manolache-UNPR

 

Discuţie din 11 august 2015 dintre Dan (n.r. unul din tinerii de la care a primit bani) şi Chiriac Marcel (CM)

Dan: Eu banii ăia, în loc să iau ceva la copii mei, ţi i-am dat matale, dar m-ai dus cu zăhărelul.

CM: Te-am dus cu zăhărelul? N-ai văzut cui i-am dat?

Dan: Da eu n-am văzut cui i-ai dat, eu ţi i-am dat matale.

CM: Cum da n-ai văzut…

Dan: Dacă îi dădeai acolo, eu eram acolo. Deci dacă treaba era bună, eu eram acolo. Aşa că….

 

 

 Este de neînţeles blândeţea procurorilor faţă de Chiriac

A fost amendat administrativ

Subofiţerul nu este la prima abatere. În  martie 2013, Parchetul Judecătoriei Bârlad a dispus scoaterea de sub urmărire penală şi i-a aplicat o amendă administrativă de 1.000 de lei, după ce ar fi cerut şi ar fi primit de la două persoane 2.500 de euro şi 10.000 de lei tot pentru a-i ajuta să acceadă în Armată. Cu toate acestea, în noul caz nu a fost cerută reţinerea lui nici măcar pentru 24 de ore.

În prezent, Chiriac este vizat într-un alt dosar de trafic de influenţă, disjuns din cel de înşelăciune. Este suspectat că ar fi primit 10.000 de lei de la un alt tânăr pentru ca acesta să se angajeze la Fanfara Militară din Bârlad.

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentȘova, absent! Senatorul a lipsit de două ori de la întâlnirea cu polițiștii
Articolul următorNoul legislativ a intrat în pâine. Componența comisiilor de specialitate din Consiliul Local Iași
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments