Libidoul din spatele legii

0
147

Pe lângă hoție, virilitatea e o cauză a legilor proaste pe care le are România. Pe majoritatea cabinetelor parlamentare figurează măcar o angajată tânără, fără experiență în domeniul legislativ. Dacă nu credeți în preocuparea aleșilor de a stârpi dezinteresat șomajul în rândul tinerilor, motivele de ordin hormonal pot fi luate în calcul.

 

Pe lângă indemnizația lunară de aproximativ 5.000 de lei, un parlamentar are la dispoziție o sumă forfetară de aproximativ 10.000 de lei, bani din care poate să-și achite cheltuielile biroului și salariile angajaților. Pentru aproape jumătate din suma forfetară cheltuită nu trebuie să aducă niciun document justificativ. Salariul nu este virat de către Parlament direct pe cardul angajatului de la birou, ci parlamentarului care îl plătește. Alesul angajează pe cine vrea, câți oameni vrea și îi plătește cum vrea.

 

Să presupunem că deputatul din circumscripția dumneavoastră, de profesie violonist, vrea să inițieze un proiect legislativ în domeniul energetic. Cel care va scrie textul proiectului va fi angajata de la birou, absolventă de psihologie la stat, asta în caz fericit. Cel mai probabil, rezultatul va fi o catastrofă ușor de demontat atât juridic cât și tehnic.

 

Potrivit unui articol al Mediafax, numărul angajaților care figurează pe birourile parlamentare este de 2.200, asta fără a mai pune la socoteală cei 1.200 de salariați din aparatul propriu ai Senatului și Camerei Deputaților. Vă dați seama ce tragedie e aici? Plătim ditamai armata de amante, lipitori de afișe, datorii față de partid, neveste și nepoți ca să avem o calitate execrabilă a actului legislativ.

 

Săptămâna trecută, opinia publică a fost scandalizată de amnistia privind conflictul de interese, adică senatorii și deputații care și-au angajat rude la cabinete scapă de eventualele consecințe ale legii. Să fim lucizi, nu e un capăt de țară că parlamentarul își angajează nevasta sau odrasla la cabinet. Are nevoie ca cineva de încredere să se ocupe de cafea, telefoane și program.

 

Cu excepția unui singur om care-i poate fi și rudă, parlamentarul nu ar trebui să aibă posibilitatea de a face angajări la liber pe piață. Ar trebui înființat un corp al angajaților parlamentari profesioniști, în care să se intre pe bază de examen. Salariile ar trebui plătite direct de Parlament, nu de cabinet, unde pot fi lesne dijmuite. Cât timp legile vor izvorî direct din virilitatea parlamentară, Curtea Constituțională va avea prea mult de lucru.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments