Scandalurile se ţin lanţ la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi. Un bărbat de 63 de ani, operat la piciorul drept, a murit din cauza unei infecţii nosocomiale. Şi în acest caz, analizele au arătat clar prezenţa unei bacterii ucigaşe.
Chiar dacă este al doilea caz în aceeaşi perioadă, medicii îşi recunosc neputinţa.
Virginia a rămas doar cu un dosar plin de documente medicale. Mihai Petrila, din comuna Hălăuceşti, a fost internat pentru o intervenţie chirurgicală la picior pe 24 martie. La câteva zile după operaţie, a început să se simtă tot mai rău, relatează Știrile Pro TV.
Virginia Petrila, soţia pacientului: „Au spus aşa: că a luat un microb de la spital, de la operaţie probabil, clostridium A şi B. M-am dus să îmi dea viaţă unui om, nu să i-o ia.”
A urmat transferul la Spitalul de Boli Infecţioase, unde a fost confirmată din nou infecţia cu Clostridium. Înainte de Paşte medicii au spus că pericolul a trecut şi poate fi externat.După câteva zile a revenit direct la Terapie Intensivă. Pe holurile spitalului s-a întâlnit şi cu familia Balint, care trecea prin aceeaşi situaţie. Pe 15 iunie, bărbatul s-a stins.
Marius Petrila, fiul pacientului: „Nu mai am încredere deloc în sistemul ăsta. Orice am face tot decedatul este vinovat. Ca o avut aia, aia şi i se asociază petru a scăpa toţi basma curată.”
În primul trimestru al anului 2016 la „Sfântul Spiridon” au fost internaţi 13.000 de pacienţi. La externare, 270 aveau diverse infecţii. Incidența este 2%, aşadar în limite normale, potrivit medicilor.
Marius Voicescu, purtător de cuvânt DSP: „Cazurile sunt raportate la DSP, prin urmare vom solicita puncte de vedere la cele două spitale. În momentul în care vom avea toate datele vom face concluziile publice.”
Ştefan Georgescu, directorul medical al spitalului Sf. Spiridon Iaşi: „Ştim ce măsuri începând cu igiena, cu dezinfecţia, cu sterilizarea. Trebuie luate şi se iau. Nu poţi băga mâna în foc că în toate cazurile sunt fără cusur.În principiu, există protocoale, reguli pentru a preveni astfel de situaţii. Nu pot fi îndepărtate toate cazurile. Una este să faci aceste prevenţii într-un salon cu 10 paturi şi alta e să o faci într-un salon cu 2 paturi.”
Citește și EXCLUSIV. 30 de ore de groază între două spitale: al doilea caz Tiberiu Brăilean la Iași
Grav este că deşi au fost semnalte două cazuri de infecţii nosocomiale din aceeaşi perioadă, la Spitalul Sfântul Spiridon nu s-a luat nicio măsură, acheta internă fiind în curs. Rezultatele sunt aşteptate şi de cei de la DSP, care spun că vor lua măsuri.
La fel se va întâmpla şi în cazul de care au aflat abia ieri. O femeie de 67 de ani a murit după o operaţie la şold, infectată tot bacteria periculoasă.
În acest caz, medicii nu spun că femeia a plecat din spital fără a mai avea bacteria în organism. Nu îşi explică din ce motiv rezultatele analizelor au arătat altceva la Spitalul de Boli Infecţioase. În al doilea caz, rudele au renunţat să mai depună plângere. Spun că nu mai au încredere în medici şi nu mai au forţa să lupte cu sistemul. Totuşi, medicii susţin că bacteria Clostridum difficile este o realitate în toate spitalele.
(Sursa: Știrile Pro TV)