Continuă efectele pozitive ale conferinţei naţionale „Termoficarea centralizată – paşi spre viitor”, eveniment organizat de Veolia Energie Iaşi în luna martie 2016 ce a reunit peste 160 de participanţi din 15 oraşe: asociaţii de proprietari, autorităţi locale şi naţionale, operatori de termoficare. Iată că, la doar 3 luni de la conferinţă, a început să se concretizeze propunerea făcută de Veolia atunci: aceea de a lansa o dezbatere publică reală, cu acoperire naţională şi chiar transfrontalieră, în cadrul căreia cetăţenii să decidă care este soluţia optimă pentru alimentarea cu apă caldă şi căldură a marilor oraşe.
În acest sens, Veolia Energie Iaşi a semnat miercuri, 29 iunie, un protocol cu operatorul de termoficare al capitalei Republicii Moldova, Termoelectrica S.A. Chişinău. Acesta prevede colaborarea dintre cele două companii în vederea punerii în comun a bunelor practici utilizate la Iaşi şi Chişinău ce ţin atât de partea tehnică a activităţii, cât şi de cea privitoare la clienţi şi la parteneriatul cu aceştia.
Vizita realizată de echipa Veolia la Chişinău a cuprins discuţii aplicate ce nu au ocolit problemele moştenite la preluarea termoficării centralizate din capitala Republicii Moldova de către Termoelectrica S.A., cauzate de o funcţionare internă greoaie dar şi de o comunicare opacă şi ineficientă cu clienţii sistemului de termoficare (peste 200.000 de apartamente). La fel ca la Iaşi, noua echipă de la Chişinău şi-a asumat curajos trecutul şi, pe baza unor obiective individuale şi comune clar stabilite, a stabilit un plan de acţiuni ale cărui rezultate pozitive se văd deja la doar un an de activitate.
„Acţiunile de comunicare pe care le-am realizat în ultimele luni au fost dublate permanent de îmbunătăţirea parteneriatului cu clienţii, iar soluţiile tehnice pe care le-am implementat au un obiectiv major: furnizarea de energie termică la un înalt grad de calitate şi continuitate şi la un preţ corect. Adică exact ce îşi propun şi cei de la Veolia. Sunt convins de beneficiile colaborării cu colegii de la Iaşi atât pentru noi, cât şi pentru clienţii pe care îi servim în fiecare zi”, a precizat Veaceslav Eni, directorul general al Termoelectrica S.A. Chişinău.
„Ne dorim să implementăm toate acţiunile necesare pe plan tehnic, financiar, comercial şi de comunicare în aşa fel încât clienţii noştri – cei existenţi şi cei potenţiali – să decidă care este cea mai bună soluţie de alimentare cu energie termică. Să decidă în deplină cunoştinţă de cauză, analizând toate aspectele ce ţin de economiile de consum şi de costuri, siguranţa noastră şi a familiilor noastre, sănătatea comunităţii din care facem parte, eficiența energetică, protecţia mediului înconjurător”, a spus Alexandru Teleru, directorul general al Veolia Energie Iaşi.
De asemenea, echipele Veolia Energie Iaşi şi Termoelectrica S.A. Chişinău au avut o reuniune de lucru cu Domnul Valeriu Triboi, viceministru al Economiei în cadrul Guvernului Republicii Moldova, responsabil cu Energia. Acesta a ţinut să remarce în mod pozitiv activitatea operatorului de termoficare din Iaşi, considerată ca model de către cei din Chişinău, dar şi să aprecieze determinarea celor doi parteneri de a avea o colaborare ai cărei câştigători să fie clienţii sistemelor centralizate de termoficare din Iaşi şi Chişinău.
Un subiect deosebit de important în discuţia purtată cu reprezentantul guvernului ţării vecine a fost reprezentat de soluţia contorizării individuale a consumului de apă caldă şi căldură cu configurarea pe orizontală a instalaţiilor de energie termică din apartamente. Cele două părţi au stabilit să realizeze acţiuni comune cu scopul ca această soluţie tehnică să devină generalizată la nivel naţional, în cadrul unor programe guvernamentale care să sprijine realizarea lucrărilor: „Este proiectul de suflet al echipei noastre, prin care dorim să răspundem provocării majore a domeniului în care ne desfăşurăm activitatea: aceea de a oferi clienţilor noştri posibilitatea de a fi independenţi în sistem centralizat, într-un sistem considerat pe timpuri colectivist, care însă poate fi eficient şi modern”, a declarat Ana-Maria Icătoiu, director comercial şi de comunicare al Veolia Energie Iaşi.
Echipa Veolia speră ca acest protocol de colaborare între Iaşi şi Chişinău să reprezinte în continuare un spaţiu al dialogului, al propunerilor eficiente şi al iniţiativelor care vor duce la renaşterea termoficării în România şi Republica Moldova cu ajutorul şi în interesul clienţilor sistemelor centralizate.