Banii confiscaţi de la cei care fac averi prin încălcarea legii vor ajunge, în mare parte, la Sănătate şi Educaţie. Este un proiect al Ministerului Justiţiei.
Ca să fie sigur că banii celor anchetaţi pentru corupţie nu dispar cât durează ancheta şi procesul, statul a creat şi o agenţie specială care să se asigure că lucrul acesta nu se întâmplă. Recuperarea prejudiciilor produse de corupţi este una dintre marile probleme, reclamate inclusiv de procurorul-şef DNA. Laura Codruţa Kovesi spune că statul a reuşit să recupereze doar 10 la sută din pagubele de 400 de milioane de euro, stabilite în urma sentinţelor definitive de anul trecut
Opt magistraţi, opt poliţişti, dar şi inspectori de verificare vor inventaria banii şi bunurile tuturor celor cercetaţi penal.
Abia apoi, agenţia de recuperare va şti concret pe ce valori poate pune sechestru, în cazul în care procurorii decid acest lucru.
Raluca Prună: „ANABI administrează bunuri sechestrate în cursul procesului penal. Imediat ce avem o hotărâre de condamnare definitivă rolul ANABI încetetază şi este rolul ANAF să recupereze prejudiciul.”
Altfel spus, agenţia de recuperare trebuie să se asigure că statul nu va pierde sumele ilegale obţinute de condamnaţii definitiv în procesele de corupţie.
În cazul în care suspecţii de corupţie sunt declaraţi de instanţă nevinovaţi, agenţia va debloca bunurile sechestrate.
Cornel Călinescu: „Bunul este indisponiobilizat. Se iau măsuri de publicitate astfel încât acel bun să fie cunoscut că se află sub un ordin de sechestru. Pe site-ul agenţiei veţi găsi ca la agenţii imobiliare: poza imobililului, starea juridică, stadiul de valorificare”.
În cazul în care decizia judecătorului este cea de confiscare a averii, mingea se mută în terenul ANAF. Practic, la fel cum se întâmplă şi acum.
Cu o sigură diiferenţă: unde se duc banii recuperaţi astfel de Fisc. Potrivit noii reglementări, vor ajunge direct la ministere. Educația și sănătatea sunt primele pe listă. Urmează Internele, Ministerul Public și Ministerul Justiţiei.
(Sursa: digi24.ro)