Promițător. Valoarea averilor puse sub sechestru de procurorii DNA a ajuns la 90 de milioane de euro

0
89

Peste 90 de milioane de euro este valoarea totală a averilor puse sub sechestru anul acesta. Case, apartamente, terenuri, bijuterii şi conturi deschise în bănci din ţară sau din străinătate, toate aparţinând suspecţilor de corupţie. Iar în primele şase luni ale anului, prin decizii definitive, judecătorii au confiscat bunuri şi bani în valoare de mai bine de 11 milioane de euro.

 

Procurorii anticorupţie au luat măsuri pentru recuperarea prejudiciului în zeci de anchete demarate în perioada ianuarie – iunie 2016. Valoarea bunurilor şi conturilor pe care a fost pus sechestru este de peste 294 de milioane de lei, mai bine de 24 de milioane de euro şi peste 3 milioane de dolari.

 

În dosarul Hexi Pharma, procurorii au blocat 30 de imobile, 20 de maşini, dar şi echipamentele şi instalaţiile de producţie din fabrică. Blocate au fost şi conturile din Germania, Elveţia, Cipru şi România ale persoanelor puse sub acuzare. Probele indică un prejudiciu de aproape 1,8 milioane de euro, iar suma spălată prin offshore-uri este de mai bine de 10 milioane de euro.

 

Tot în prima jumătate a acestui an, procurorii au pus sechestru pe averea deputaţilor Mădălin Voicu şi Nicolae Păun, în dosarul în care sunt cercetaţi pentru deturnare de fonduri europene de peste 5 milioane de euro.

 

Şi în cazul fostului ministru al Energiei, Constantin Niţă, s-a luat o măsură similară. Procurorii anticorupţie spun că au probe din care reiese că, în 2013, când deţinea portofoliul de la Energie, i-a cerut unui primar să direcţioneze un contract către o anume firmă. În schimb, ar fi primit 30.000 de euro şi peste 300.000 de lei.

 

„Din punctul meu de vedere, n-ar trebui sa am nicio legătură cu acest dosar. Însă respect munca procurorilor, după cum şi eu am dreptul să mă apăr, şi o voi face, până în pânzele albe, fie la instanţele naţionale, fie la cele internaţionale”, declară Constantin Niţă, fost ministru al Energiei.

 

În ceea ce priveşte sumele recuperate prin confiscare, în urma unor decizii definitive, peste 43 de milioane de lei, aproape un milion 400 de mii de euro şi mai bine de 8.000 de dolari au revenit la bugetul de stat, după ce instanţele au constatat încălcarea legii.

 

Numai în dosarul lui Mircea Băsescu, judecătorii au confiscat 265.000 de euro de la complicele acestuia.

 

În dosarul celor nouă generali şi ofiţeri de armată acuzaţi că şi-au cumpărat ilegal locuinţe de serviciu, Curtea Supremă i-a obligat pe aceştia să achite prejuciul către Ministerul Apărării, peste un milion 200 de mii de lei. Inclusiv fostul ministru al Apărării Corneliu Dobriţoiu a fost obligat să achite aproape 16.000 de lei. 

 

(Sursa: digi24.ro)

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments