Acuzații grave aduse unor profesori de la Universitatea „Cuza”. Liga Studenților contestă candidatura lor la funcția de decan

0
349

Foto: România Curată

Liga Studenţilor din Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (LS IAŞI) condamnă depunerea unei noi candidaturi la funcţia de decan a profesorilor care în mod repetat au încălcat demnitatea studenţilor, morala academică şi legislaţia educaţională din România şi solicită Consiliilor Facultăţilor din Universitate să nu propună pentru funcţia de decan candidaţi care nu au dat dovadă de integritate morală şi academică şi care sunt exponenţii unor grupuri de interese.

 

În cursul acestei săptămâni Consiliile Facultăţilor urmează să facă câte două propuneri pentru funcţia de decan, urmând ca unul dintre cei doi candidaţi propuşi să fie ales de către noul rector şi noua echipă de prorectori. Din nefericire, la majoritatea facultăţilor candidaturile nu au fost publicate pe site-urile acestora şi se fac demersuri pentru eliminarea studenţilor din procesul electoral, aceştia având o pondere de 25% din umărul de voturi.

 

Prof. George-Cătălin Lefter, aflat la primul mandat ca decan al Facultăţii de Matematică, a instituit teroarea între studenţi, ameninţând cu intervenţia Serviciului Român de Informaţii (SRI) şi a Poliţiei în situaţia în care studenţii îşi exercită drepturile legale şi afirmând de mai multe ori că este colaborator al serviciilor secrete, calitate prin care ar avea acces la informaţii din viaţa privată a studenţilor precum şi la convorbirile lor telefonice. De asemenea, acesta a intervenit în alegerile studenţeşti, interzicându-le candidaţilor să fie membri ai vreunei organizaţii studenţeşti şi a ameninţat studenţii care au îndrăznit să-i conteste metodele cu exmatricularea, neintrarea în examenul de licenţă sau cu publicarea unor informaţii din viaţa privată. Amintim faptul că mai multe cadre didactice din cadrul Facultăţii de Matematică au semnat la începutul anului o scrisoare prin care au cerut demisia prof. Cătălin Lefter şi a prodecanului prof. Marius Durea, se arată într-un comunicat al LS Iași.

 

Prof. Dinu Airinei, care candidează pentru al treilea mandat de decan al Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor (FEAA), a făcut presiuni asupra comunităţii academice la începutul anului universitar 2014-2015 în vederea introducerii unui sistem abuziv prin care studenţii să fie obligaţi să plătească retroactiv taxe pentru restanţele din anii anteriori, determinând foarte mulţi studenţi să abandoneze cursurile universitare. Acest lucru a fost posibil prin aplicarea unei hotărâri a Senatului înaintea termenului legal în care hotărârea putea fi pusă în practică. De asemenea, în cadrul Facultăţii funcţionează o biblioteca proprie care colectează amprentele palmare ale utilizatorilor, prelevarea datelor biometrice fiind interzisă de legislaţia românească în domeniu.

 

„Decanii nu trebuie să fie doar buni manageri, ci şi persoane cu o înaltă ţinută morală, care înţeleg că actul educaţional din universitate trebuie să fie centrat pe nevoile studenţilor. Managementul financiar nu înseamnă «împărţirea sărăciei» şi exploatarea prin taxe a studenţilor, cum s-a făcut la unele facultăţi, ci dezvoltarea unei capacităţi de atragere a finanţărilor din fonduri europene sau private, dar şi a tinerilor, astfel încât facultatea şi universitatea în ansamblu să poată prospera. Studenţii trebuie să beneficieze de un cadru liber de dezvoltare educaţională, fără să se lovească de atitudinea primitivă a unor decani care se consideră stăpâni pe propria moşie. Astfel, candidaturile celor doi profesori sunt cu atât mai neavenite, cu cât mai mulţi studenţi sunt determinaţi să depună plângeri penale la organele competente pentru faptele comise de aceştia.” a declarat Silvian-Emanuel Man, preşedinte Liga Studenţilor (LS IAŞI).

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments