Președintele moldovean Nicolae Timofti l-a lăsat pe Vladimir Putin fără cuvinte: Republica Moldova continuă procesul de integrare în U.E. și refuză medalia CSI cu secera și ciocanul pe ea

0
60

Preşedintele Republicii Moldova Nicolae Timofti a confirmat vineri la summitul şefilor de stat ai Comunităţii Statelor Independente (CSI) că ţara sa va continua procesul de integrare europeană.

 

Preşedintele Timofti a făcut aceste declaraţii în cadrul summitului CSI, unde a fost prezent şi liderul rus Vladimir Putin, la o perioadă scurtă de timp după ce Armenia, care a negociat până recent Acordul de Asociere cu UE, a renunţat la acest acord şi a aderat la Uniunea Vamală Rusia-Bielorusia-Kazahstan.

‘Într-un discurs susţinut la reuniune, preşedintele Timofti a vorbit despre procesul de integrare europeană a Republicii Moldova, ca proiect strategic de dezvoltare a ţării noastre. În acelaşi timp, şeful statului şi-a exprimat încrederea că orientarea proeuropeană a ţării sale nu va periclita relaţiile reciproc avantajoase stabilite în cadrul CSI în ultimele două decenii şi că Republica Moldova va rămâne un partener de încredere al statelor din CSI’, conform comunicatului transmis de administraţia prezidenţială de la Chişinău.

Nicolae Timofti a anunţat, totodată, că Republica Moldova nu va accepta medalia acordată în cadrul CSI cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, din cauză că pe aceasta va fi imprimat şi simbolul sovietic — secera şi ciocanul. ‘Preşedintele Timofti a anunţat că Republica Moldova va executa propriile medalii consacrate acestei aniversări, de pe care vor lipsi secera şi ciocanul, din cauza conotaţiei politice pe care le au aceste însemne în ţara noastră’ (secera şi ciocanul sunt simbolul Partidului Comunist n.r.), potrivit comunicatului.

Şeful statului moldovean a vorbit despre procesul de integrare europeană al Republicii Moldova, în ciuda faptului că în ultimul timp mai mulţi oficiali ruşi au avertizat Chişinăul că ar putea fi afectate relaţiile comerciale dintre cele două state şi că ar putea influenţa negativ procesul de reglementare a conflictului transnistrean.În prima parte a lunii septembrie Rusia a interzis importul de vin moldovenesc, iar presa a relatat şi despre un număr tot mai mare de cetăţeni moldoveni expulzaţi din Federaţia Rusă.

Republica Moldova urmează să parafeze Acordul de Asociere cu UE la summitul Parteneriatului Estic care se va desfăşura la sfârşitul lunii noiembrie la Vilnius. Armenia, care negocia acelaşi document, a fost acceptată joi în Uniunea Vamală, iar preşedintele Vladimir Putin a avertizat Ucraina că dacă va semna Acordul de Asociere nu va mai putea adera la Uniunea Vamală.

Serghei Glaziev, consilierul pentru integrarea eurasiatică al Preşedintelui Rusiei, a calificat relaţiile Chişinăului şi ale Kievului cu UE drept „o variantă de presiune prin forţă” asupra partenerilor Rusiei. Afirmaţiile le-a făcut la forumul eurasiatic „Inovaţiile şi integrarea internaţională”, care a avut loc în Italia.

 

Parlamentul European consideră acţiunile Moscovei inadmisibile

Parlamentul European a acuzat Rusia de presiune asupra ţărilor membre ale „Parteneriatului Estic”, ce tind spre o ulterioară aderare la UE. Acest fapt este menţionat în rezoluţia „Politica Europeană de Vecinătate”, adoptată recent de Parlamentul European.

 

În document este exprimat regretul pentru faptul că odată cu apropierea summitului de la Vilnius se fac din ce în ce mai multe presiuni asupra ţărilor „Parteneriatului Estic”. Autorii rezoluţiei „sunt îngrijoraţi de acţiunile Rusiei, îndreptate spre împiedicarea asocierii politice şi economice a ţărilor partenere cu UE”. Aceştia consideră acţiunile inadmisibile şi îndeamnă Moscova „să se abţină de la proceduri ce evident încalcă principiile de la Helsinki”.

Presa străină despre presiunile Rusiei

Nicăieri presiunea Rusiei nu este mai mare decât în Republica Moldova, scrie publicaţia americană The New York Times. Jurnaliştii de la New York Times, au scris un articol intitulat „Rusia îndreaptă arme asupra vecinilor”, o analiză despre presiunile pe care Rusia le exercită asupra ţărilor ex-sovietice, Armenia, Lituania, Ucraina, pentru a le împiedica integrarea în Uniunea Europeană.

„Cu toate acestea, presiunea cea mai intensă este în Moldova, o ţară mică de 3,6 milioane de locuitori, fără ieşire la mare, prinsă între România şi Ucraina, cea mai săracă ţară de pe continent, cu producţie economică anuală de aproximativ 3.500 de dolari de persoană – mai puţin de jumătate decât în Albania”, se arată în articol.

Autorul a făcut referinţă la ameninţările emisarului rus, Rogozin, ce ameninţă Moldova cu sistarea gazului rusesc şi cu embargoul impus de Rusia asupra fructelor şi vinurilor moldoveneşti.

 

(Sursa: Epoch Times România)

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments