Aceasta este cea mai controversată numire din Guvernul Cioloș: Gelu Voican Voiculescu, consilier pentru problemele revoluţionarilor

0
221

Acuzat de infracţiuni contra umanităţii în dosarul Mineriadei din 1990, Gelu Voican Voiculescu, omul care i-a îngropat pe Ceauşeşti şi a gestionat apoi dosarele fostei Securităţi a fost numit consilier al ministrului Secretar de Stat pentru problemele revoluţionarilor.

 

Unul dintre cele mai controversate personaje ale Revoluţiei din decembrie 1989, Gelu Voican Voiculescu, a fost numit consilier al ministrului Secretar de Stat pentru problemele revoluţionarilor, Adrian Sanda, relatează B1 TV.

 

Potrivit sursei citate, Voican, care, reamintim a fost pus sub urmărire penală în dosarul Mineriadei din iunie 1990 pentru infracţiuni împotriva umanităţii, primeşte lunar peste 2.500 lei pentru sfaturile în materie de probleme ale revoluţionarilor, bani care se adaugă unei pensii de 2.000 lei.

 

Reamintim că Voican Voiculescu este unul dintre cele mai controversate personaje ale Revoluţiei, fiind considerat cel ce a orchestrat simulacrul de proces în urma căruia Nicolae şi Elena Ceauşescu au fost judecaţi şi condamnaţi la moarte, fără să apuce să apară în faţa unui tribunal real unde ar fi putut dezvălui numeroase informaţii de interes pentru întreaga naţiune. Voiculescu a participat la execuţia Ceauşeştilor ca delegat al Frontului Salvării Naţionale, alături de generalul Atanasie Stănculescu – acum decedat – şi de fostul şef al SRI, Virgil Măgureanu. „Rechizitoriul” în baza căruia au fost condamnaţi soţii Ceauşescu a fost făcut de Dan Voinea, care a preluat ulterior, ani mai târziu dosarul Revoluţiei.

 

După înhumarea Ceauşeştilor şi detunarea Revoluţiei, Voiculescu a fost numit viceprim-ministru în primul guvern provizoriu şi responsabil cu controlul serviciilor secrete (28 decembrie 1989 – 28 iunie 1990) fiind numit de Iliescu imediat după arestarea generalului Iulian Vlad, comandant al structurilor fostului „Departament al Securităţii Statului”.

 

Începând din ianuarie 90, alături de generalul Nicolae Militaru, Gelu Voican Voiculescu, a coordonat preluarea de către MApN a Securităţii, trecându-se la analizarea organigramei acesteia şi la creionarea viitoarelor structuri informative ale României, ocupându-se personal, până în martie 1990, când a fost înfiinţat SRI, de gestionarea arhivei fostei Securităţi.

 

Potrivit Wikipedia, fostul ofiţer de Securitate, Liviu Turcu a afirmat într-un interviu din noiembrie 2006 la emisiunea „Marius Tucă Show” de la Antena 1, că „în faza finală a evenimentelor din decembrie 1989”, Gelu Voican Voiculescu a luat o echipă de militari înarmaţi „în condiţii extrem de delicate şi de incerte” şi a pus la zid o unitate militară a Serviciului de Informaţii Externe, somându-i să-i dea reţeaua de informatori români din Occident.

 

Cred că acest om a fost impus acolo de Iliescu

„Asociaţia 21 Decembrie nu este în război cu Secretariatul de stat, pentru că noi nu avem relaţii cu instituţia nu am pus piciorul în ea de circa 4-5 ani. Ei îşi desfăşoară activitatea prespun independent, şi nu este problema Asociaţie 21 Decembrie. (…) Numirea (lui Voican Voiculescu) nu este una făcută de Guvern, este o numire a secretarului de stat care numeşte la cabinet pe cine doreşte . Am mai spus-o şi o spun cred că el este menţinut acolo prin influenţa pe care Ion Iliescu o are încă în Secretariatul de stat şi mi se pare anormal ca un om care este controversat, care a fost contestat permanent inclusiv de noi, care e pus sub urmărire în dosarul Mineriadei, să ocupe acest post. Acest post ar trebui ocupat de urmaşul unui erou martir…”, a declarat preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie 1989 pentru B1 TV.

 

„Cred că acest om a fos impus acolo de Ion Iliescu.”, a opinat Teodor Mărieş, preşedintele Asociaţia 21 Decembrie 1989.

 

(Sursa: Epoch Times România)

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments